Quantcast

Ν.Δ.: Δέκα βουλευτές ετοιμάζονται να καταψηφίσουν

Αρκετοί βουλευτές δήλωσαν ότι θα πουν "όχι" στην αυριανή ψηφοφορία - «Θέλω να θυμάστε ότι σας κάλεσα για να δείτε την ευθύνη σας απέναντι στη χώρα, όχι μόνο στο κόμμα» ανέφερε στη δευτερολογία του ο Αντ. Σαμαράς - Ολοκληρώθηκε η θυελλώδης συνεδρίαση (VIDEO)
Ο Αντώνης Σαμαράς στη δευτερολογία του επέμεινε στα όσα είχε πει στην έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ο. «Θέλω να θυμάστε ότι σας κάλεσα για να δείτε την ευθύνη σας απέναντι στη χώρα, όχι μόνο στο κόμμα» και συμπλήρωσε «Ηγέτης είναι εκείνος, ο αρχηγός ή ο βουλευτής που πάει κόντρα στο ρεύμα αν έτσι πρέπει να κάνει». Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του πρόεδρος της ΝΔ τόνισε με νόημα «Έχουμε εξετάσεις συνέπειας. Ο κόσμος περιμένει πολλά από εσάς. Είμαι σίγουρος ότι θα τιμήστε και τις επόμενες γενιές που θα έρθουν». Σε ότι αφορά το θέμα των εκλογών ο Αντώνης Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά: «Αν εσείς το θέλετε μια εγώ το θέλω δυο φορές. Όμως μην περιμένετε να είστε υπουργοί σε μία ευημερούσα κοινωνία. Θα κριθούμε αν θα βγάλουμε τη χώρα από τη λάσπη».Μετράνε τα «όχι» στη ΝΔ

Εκτός κομματικής γραμμής εμφανίζονται αρκετοί βουλευτές της ΝΔ. Την αρχή έκανε στη σημερινή συνεδρίαση ο Χρήστος Ζώης, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο, είπε: «Συμμερίζομαι τη θέση σας και κατανοώ τον εκβιασμό, αλά δεν έχετε την ψήφο μου. Το αγγλικό δίκαιο υπονομεύει τον δρόμο της επόμενης κυβέρνησης. Τα μέτρα είναι υφεσιακά». Κι έθεσε το ερώτημα στον Αντώνη Σαμαρά αν θεωρεί επιτυχημένο το PSI.

Ακολούθησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δ. Σταμάτης, ο οποίος από χθες είχε προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει το PSI αλλά όχι και τα μέτρα.

Ο βουλευτής Δράμας Μαργατίτης Τζίμας, στην ομιλία του είπε ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία ενώ ο Άρης Σπηλιωτόπουλος τάχθηκε υπέρ του πακέτου μέτρων της Τρόικας και ζήτησε «να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους δεν στηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ». Στον κ. Σπηλιωτόπουλο απάντησε ο βουλευτής κ. Σταμάτης ο οποίος ζήτησε να μην τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και ανέφερε «επειδή βλέπω πολλούς τις τελευταίες ημέρες να κάνουν κωλοτούμπες, πολιτικούς και δημοσιογράφους και να γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως ας προσέχουν γιατί είναι πολλά τα λεφτά».

«Όχι στα μέτρα» είπε και ο Κ. Μαρκόπουλος λέγοντας: «Να φύγουμε από την κομματική πειθαρχεία και να επιβάλουμε συνειδησιακή πειθαρχία».

Ενώ την πρόθεσή της να καταψηφίσει τα μέτρα εξέφρασε και η Μαρία Κόλλια λέγοντας ότι: «Ψηφίζω όχι για τα παιδιά μου».

Στη συνέχεια, ακόμη ένας βουλευτής, ο Παναγιώτης Μελάς δήλωσε, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης.

Ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος σημειωτέον εκλέγεται στην ίδια εκλογική περιφέρεια με το Χρήστο Ζώη είπε: «Το όχι που μας ζητούν πολλοί θα ήταν μια εύκολη απάντηση που θα διασφάλιζε έντονα χειροκροτήματα και ζήτω. Όταν όμως γνωρίζουμε τι μπορεί να επακολουθήσει σε μια χώρα που δεν διαθέτει ούτε τροφική αυτάρκεια μπορούμε ελαφρά τη καρδία να το πράξουμε;».

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τα μέτρα και ο Κ. Γκιουλέκας λέγοντας: «Να μην μπει κομματική πειθαρχία γιατί κάποιοι θα βρεθούν ή θα βρεθούμε εκτός νυμφώνος και η ΝΔ θα δείχνει ότι αλληλοσπαράσσεται».

Πιο κοντά στο όχι και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος πρότεινε να στηθεί μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα κάλπη και οι βουλευτές να ψηφίσουν ναι ή όχι «Αν η πλειοψηφία πει ναι θα σεβαστώ την πλειοψηφία, όμως η άποψή μου για τα μέτρα είναι αρνητική».

Την απόφασή του να καταψηφίσει τα μέτρα εξέφρασε και ο Σπύρος Γαληνός λέγοντας: «Μεταξύ κομματικής πειθαρχίας και συνείδησης θα ψηφίσω συνείδηση».

Ο Γιώργος Βλάχος τόνισε με νόημα «Επειδή δεν μιλάγαμε τόσες μέρες δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε άποψη. Θα δείτε τελικά πόσοι θα είναι στο “όχι”».


Αντ.Σαμαράς: Εκλογές μετά το PSI, κομματική πειθαρχία και στο βάθος εξεταστική