ΝΔ: «Ο λευκός καπνός θα βγει από το Μαξίμου»

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση για την ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού (VIDEO)
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση για την ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού. Ο Γιάννης Μιχελάκης υποστήριξε επίσης ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει τη διαβεβαίωση του ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την νέα δανειακή σύμβαση. Έκανε λόγο για σκόπιμη διαστρέβλωση από ορισμένους για να καλύψουν δικά τους προβλήματα.

Παράλληλα επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου.Δεν ευθύνεται η ΝΔ αν έχει χάσει η κυβέρνηση της αξιοπιστία της στην Ευρώπη

Απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ με αφορμή τις δηλώσεις του Ο.Ρεν που επέμεινε στις έγγραφες εγγυήσεις. «Το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προσβάλει την εθνική μας αξιοπρέπεια» δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης.

Δεν υπογράφει ο Σαμαράς τις εγγυήσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες

«Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια» απαντά με δήλωση του ο Αντώνης Σαμαράς στις εγγυήσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες για την νέα δανειακή σύμβαση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι έχει δεσμευθεί δημόσια για την αναπόφευκτη  εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Η κίνηση αυτή δημιουργεί νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της ΝΔ: 

«Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια.

Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει “αναπόφευκτη” η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία».

Στα δύο η Κ.Ο. της ΝΔ

Μετριοπαθείς εναντίον σκληροπυρηνικών. Το ένα στρατόπεδο επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με πολιτικά πρόσωπα, το άλλο διαφανή.

Έντονες διεργασίες στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να καμφθούν οι φωνές αρκετών βουλευτών οι οποίοι δεν επιθυμούν να συμμετάσχει ενεργά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νέα κυβέρνηση.

Πληροφορίες που ήθελαν γαλάζιους βουλευτές να έχουν συντάξει επιστολή διαμαρτυρίας για την αλλαγή πλεύσης της ΝΔ όσον αφορά τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων διαψεύδονται κατηγορηματικά από τοκ όμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναχώρησε από τα γραφεία του κόμματος ο Σαμαράς

Λίγο πριν τις 2 και εντελώς ξαφνικά, ο πρόεδρος της ΝΔ αναχώρησε από τα γραφεία του κόμματος και κανείς δεν γνωρίζει αυτήν τη στιγμή τον τελικό προορισμό.

«Δεν αποτελεί θέσφατο η μη συμμετοχή πολιτικών προσώπων»

Προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα λύση και να ολοκληρωθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει νέα κυβέρνηση, η ΝΔ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχουν και πολιτικά πρόσωπα στο νέο σχήμα, κάτι που αποτελούσε μέχρι σήμερα το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων.

«Δεν αποτελεί θέσφατο η μη συμμετοχή πολιτικών προσώπων» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.Η χειρονομία Σαμαρά για Ρουμελιώτη και η (μη) συμφωνία

Λίγο πριν από τη μία τα ξημερώματα βγήκε από το κτίριο της Λ. Συγγρού ο Πρόεδρος της ΝΔ έπειτα από μία ημέρα σκληρού επικοινωνιακού αλλά και ουσιαστικού «πόκερ» με την κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Αποτέλεσμα: Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά η ΝΔ περιμένει ακόμη... πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης, αφού όλα τα ονόματα που είχαν τεθεί μέχρι την τελευταία ώρα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίφθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, για διαφορετικούς λόγους.

Ταυτόχρονα, στη Λ. Συγγρού επικρατεί ένας έκδηλος εκνευρισμός για τον τρόπο, με τον οποίο διαχειρίζεται επικοινωνιακά το Μέγαρο Μαξίμου τις συνεχείς διαπραγματεύσεις των δυο ηγετών, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές στη ΝΔ που λένε πως πλέον ο κ. Παπανδρέου δημιουργεί εντυπώσεις εις βάρος του κ. Σαμαρά και εκτός συνόρων. Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να μην υπάρξει καμία ανεπίσημη διαρροή από τη ΝΔ για την πορεία των συζητήσεων, έως ότου τελεσφορήσει η συζήτηση των δυο ηγετών.

Στο ουσιαστικό κομμάτι των συζητήσεων, συνομιλητές του κ. Σαμαρά επέμεναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία, παρά την «αισιόδοξη» ανακοίνωση Μόσιαλου και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα. Συμφωνία όχι μόνο για τη σύνθεση της κυβέρνησης, που σε καμία περίπτωση από τη ΝΔ δεν χαρακτηρίζεται ως «συγκυβέρνηση» αλλά ως «μεταβατική» με συγκεκριμένο ρόλο και χρονοδιάγραμμα.

Λουκάς Παπαδήμος: Οι πληροφορίες που διέρρευσαν κυρίως εκ μέρος κυβερνητικών πηγών για όρους που θέτει ο κ. Παπαδήμος τόσο ως προς το χρονικό εύρος της κυβέρνησης όσο και ως προς τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών και εκ μέρους της ΝΔ, βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από το πλαίσιο που έχει θέσει ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη νέα κυβέρνηση. Στη Λ. Συγγρού σημειώνουν, ωστόσο, πως ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος δεν είχε μιλήσει επισήμως μέχρι την τελευταία ώρα των χθεσινών συζητήσεων κάτι που προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά ως προς την αξιοπιστία των συγκεκριμώνων πληροφοριών.

Νικηφόρος Διαμαντούρος: Το όνομά του «κάηκε» γρήγορα, καθώς, όπως εκτιμάται από «γαλάζια» στελέχη, έπεσε στο τραπέζι κυρίως ως μέσο πίεσης για τη λύση Παπαδήμου.

Παναγιώτης Ρουμελιώτης: Ο Πρόεδρος της ΝΔ με τη χαρακτηριστική χειρονομία της άρνησης ξεκαθάρισε προς τους συνεργάτες του ότι δεν τίθεται θέμα να μπει στο Μέγαρο Μαξίμου ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ για λόγους, οι οποίοι είναι και ουσιαστικοί αλλά και συμβολικοί. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» έλεγαν με βεβαιότητα συνομιλητές του, όταν τα διάφορα σενάρια άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, σενάρια τα οποία χρέωναν σε συγκεκριμένο κυβερνητικό "μπλοκ" εκτός Μαξίμου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται σήμερα για έναν ακόμη γύρω διαβουλεύσεων με τον Γιώργο Παπανδρέου με όλα τα θέματα να παραμένουν ανοιχτά. «Είναι καλό να τελειώνουμε το συντομότερο δυνατόν» έλεγε χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι δεν έχει δεχθεί καμία συγκεκριμένη πρόταση για να αναλάβει το οποιοδήποτε πόστο στη νέα κυβέρνηση.

Άλλα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά σημείωναν, πάντως, ότι «ο κ. Παπανδρέου πρέπει να φέρει μία σοβαρή πρόταση ούτως ώστε να συζητήσουμε», καθιστώντας έτσι σαφές πως είτε τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, είτε το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα αποτελέσει μία «έκπληξη» που φυλάχθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την τελική ανακοίνωσή του.