Quantcast

NΔ: Τρία ερωτήματα προς την κυβέρνηση για το Σκοπιανό, μετά το Νταβός

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβερνητική πλευρά να απαντήσει με σαφήνεια, σημειώνοντας πως «επιφυλασσόμαστε για νέα αξιολόγηση της κατάστασης, όταν και εάν γνωρίσουμε το σύνολο των συμφωνηθέντων στο στάδιο αυτό».
Τα ακόλουθα τρία συμπεράσματα διατυπώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τις δηλώσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στο Νταβός:

«1. Δεν υπήρξε καμία σαφής αναφορά από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, που είναι ο μόνος τρόπος, η μοναδική πραγματική εγγύηση, για να διασφαλισθεί το τέλος κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων.

2. Τα Σκόπια δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινήσεις μετονομασίας του αεροδρομίου και λεωφόρων, κινήσεις που στο μέλλον ή από άλλη Κυβέρνηση στα Σκόπια, μπορούν εύκολα να ανακληθούν.

Επιπλέον, αυτό είναι υποχρέωσή τους που πηγάζει από το 'Αρθρο 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Αντίθετα, η Ελλάδα σε αντιστάθμισμα δίνει κάτι που είναι οριστικό και δεν ανακαλείται.

Δηλαδή την προώθηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου και την κύρωση της 2ης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ε.Ε. στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

3. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι η διαπραγμάτευση φαίνεται να υιοθετεί τη λογική "τεμαχισμού" των ζητημάτων, ενώ είναι διαχρονική θέση της Ελλάδας ότι η επίλυση στο ζήτημα του ονόματος, με το εύρος εφαρμογής (erga omnes) και την κατάργηση του αλυτρωτισμού αποτελούν ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, την προϋπόθεση για να απελευθερωθεί η διαδικασία προσκλήσεως στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.».

Ο βουλευτής της ΝΔ καλεί την κυβερνητική πλευρά να απαντήσει με σαφήνεια σχετικά με αυτά τα τρία πρώτα ερωτήματα και προσθέτει πως «κατά τα λοιπά επιφυλασσόμαστε για νέα αξιολόγηση της κατάστασης, όταν και εάν γνωρίσουμε το σύνολο των συμφωνηθέντων στο στάδιο αυτό».


Η ΝΔ για το Νταβός: Πρώτα αναθεώρηση Συντάγματος – Μητσοτάκης: Λύση σε άλλη συγκυρία