Quantcast

Νέα τροπή στη λίστα Λαγκάρντ

Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία που έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι ο Κ. Βαξεβάνης αλλοίωσε τη λίστα που δημοσίευσε στο περιοδικό Hot Doc. Η απάντηση του δημοσιογράφου. Ακούστε τι δήλωσαν στον realfm 97,8 οι Α. Γεωργιάδης και Κ. Βαξεβάνης.
Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία που έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής ότι ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης αλλοίωσε σκοπίμως την λίστα που δημοσίευσε στο περιοδικό Hot Doc.

Συγκεκριμένα, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης από την ΝΔ και ο κ. Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν ότι στην λίστα που δημοσίευσε ο κ. Βαξεβάνης αντικαταστάθηκε σκοπίμως το όνομα επιχειρηματία που υπάρχει στην αυθεντική λίστα με το όνομα κάποιας εταιρείας.

Με αφορμή την καταγγελία, τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν να καλέσουν εκ νέου τον κ. Βαξεβάνη για να δώσει διευκρινίσεις, ο οποίος πάντως βρίσκεται εκτός Αθηνών και ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι δεν θα μπορέσει να βρίσκεται στη Βουλή αύριο.

Α. Γεωργιάδης στον realfm 97,8: Υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά

Κ. Βαξεβάνης στον realfm 97.8: Πως να πειράξω τη λίστα, δεν είναι δυνατόν

Άρθρο-απάντηση του Κ.Βαξεβάνη

Το tweet του Βαξεβάνη στην προανακριτική


Το υπόμνημα του Γ. Παπανδρέου

Ένα τετρασέλιδο υπόμνημα κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου στο οποίο τονίζει ότι ο ίδιος «δεν γνώριζε τίποτα για το περιεχόμενο της λίστας» και ότι με δεδομένο ότι πάγια εντολή του ήταν η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, «πίστευε ότι οι υπηρεσίες θα αξιοποιούσαν όλα τα στοιχεία». Ο πρώην πρωθυπουργός αφήνει επίσης σαφέστατες αιχμές ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σήμερα ικανοποιημένος από την εξέλιξη της υπόθεσης της λίστας «Lagarde». Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο θέμα της εμπλοκής του ονόματος της μητέρας του Μαργαρίτας με την πολύκροτη υπόθεση, κάνει λόγο για «προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες».

«Στα μέσα περίπου του 2010 ενημερώθηκα από τον τότε Υπουργό Οικονομικών, για τη δυνατότητα απόκτησης στοιχείων που αφορούσαν καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό. Έδωσα εντολή να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την απόκτησή τους. Μετά την παραλαβή του σχετικού υλικού ενημερώθηκα και πάλι από τον Υπουργό Οικονομικών, οπότε και επανέλαβα την πάγια εντολή μου να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για την αξιοποίηση των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός σχετικά με την εμπλοκή του με το θέμα της λίστας. Επίσης τονίζει ότι ουδέποτε συμμετείχε σε καμία σύσκεψη με θέμα τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ και ότι δεν είχε συζητήσει για το θέμα ούτε με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ κ. Κωνσταντίνο Μπίκα.

«Επισημαίνω ότι αυτό που ενδιέφερε στην υπόθεση της λεγόμενης λίστας Lagarde ήταν να έρθουν τα στοιχεία στην Ελλάδα και να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστώσουν περιπτώσεις τυχόν φοροδιαφυγής. Τίποτε άλλο. Δεν ενημερώθηκα ποτέ ούτε ζήτησα να ενημερωθώ για το περιεχόμενο ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με την λίστα. Πίστευα ότι με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, οι υπηρεσίες θα εξαντλούσαν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων. Δεν είχα άλλωστε καμία ένδειξη ή πληροφορία ότι κάποιος επιθυμούσε ή θα επιχειρούσε να συγκαλύψει οτιδήποτε», διευκρινίζει ο κ. Παπανδρέου, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στο θέμα εμπλοκής της μητέρας του για το οποίο αναφέρει ότι «με έκπληξη και οργή αντιμετώπισε τη συνειδητή, κατά την άποψη του, προσπάθεια ορισμένων να εμπλέξουν στην υπόθεση τη μητέρα του Μαργαρίτα Παπανδρέου για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες».

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός προαναγγέλλει ότι θα κινηθεί δικαστικά καθώς σημειώνει ότι «η Δικαιοσύνη θα έχει σύντομα λόγο σε αυτή την υπόθεση».

Κλείνοντας το υπόμνημα του ο πρώην Πρωθυπουργός τονίζει ότι : «Μπορεί κανείς σήμερα να είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη της υπόθεσης λίστας Lagarde; Προφανώς όχι. Ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την πορεία της συγκεκριμένης υπόθεσης, παρά την εκτεταμένη συζήτηση που έχει γίνει για αυτή».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το υπόμνημα του Γ.Παπανδρέου

Σχολιάζοντας το υπόμνημα συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, τόνιζαν ότι: «Με αυτό το υπόμνημα ο κ. Παπανδρέου δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί και καταθέτει τις απόψεις του συνολικά αλλά και ειδικά για το θέμα της φοροδιαφυγής. Είναι ένα υπόμνημα πλήρες, σαφές και επαρκέστατο. Με αυτό λέει ότι έχει να πει. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια, όπως την καταγράφει σε αυτό».

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κληθεί να καταθέσει αυτοπροσώπως ο κ. Παπανδρέου ενώπιον της επιτροπής καθώς θεωρούν ότι αυτή είναι η υποχρέωση του και δεν μπορούν να αρκεστούν σε ένα υπόμνημα. Η απόφαση για το αν θα κληθεί ή όχι να παραστεί αυτοπροσώπως ο πρώην Πρωθυπουργός θα ληφθεί σε ψηφοφορία η οποία θα γίνει σήμερα (10/04), καθώς όπως σημείωσε ο πρόεδρος της προανακριτικής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης «πρέπει πρώτα να μελετήσουμε το υπόμνημα του κ. Παπανδρέου».

Η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε επίσης να γίνει κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλου με τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Διώτη, πρόταση ωστόσο που απέρριψε η πλειοψηφία της Επιτροπής (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατόπιν διαμαρτυρίας της κυρίας Ζωής Κωσταντοπούλου αλλά και του κ. Ηλία Κασιδιάρη ότι δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την εξέταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μαρκογιαννάκης έθεσε το θέμα επανακλήτευσης του κ. Βενιζέλου, πρόταση η οποία επίσης απορρίφθηκε καθώς καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ). Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει το γεγονός ότι στην πρόταση αυτή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Κοντονής απήχε από την ψηφοφορία καθώς υποστήριξε πως ο Ευ. Βενιζέλος θα μπορούσε να κληθεί στο μέλλον αλλά όχι άμεσα, σε αντίθεση με την κυρία Κωσταντοπούλου και τον κ. Δρίτσα που ψήφισαν «ναι».

Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε την κλήτευση του στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλία Βεργίτση, η οποία απορρίφθηκε, ενώ επίσης ζήτησαν να κληθεί ο κ. Βενιζέλος να υποδείξει από ποιους υπολογιστές «ανοίχτηκε» το usb που είχε στην κατοχή του, πρόταση η οποία επίσης απορρίφθηκε.