Quantcast

ΝΕΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ «ΦΩΤΙΑ» - Ολάντ: Ο Τσίπρας με πρόδωσε 2 φορές - Και η Μέρκελ υπέρ του Grexit

Σάλος από το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων της Μοnde – Στο φως νέοι «καυτοί» διάλογοι του Γάλλου προέδρου με την καγκελάριο της Γερμανίας για την Ελλάδα.
Της Μαρίας Δεναξά

Απίστευτες είναι οι αποκαλύψεις του Φρανσουά Ολάντ γύρω από την ελληνική κρίση και τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο βιβλίο “Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά” που κυκλοφόρησε την Πέμπτη στα γαλλικά βιβλιοπωλεία και έγραψαν δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Le Monde.

Στην σελίδα 510, υπάρχει εκτενής αναφορά για το πώς ένιωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο άκουσμα του δημοψηφίσματος που, όπως υποστηρίζει, βασίστηκε σε ένα προσχέδιο εγγράφου διαπραγμάτευσης και όχι στις προτάσεις, τις οποίες ο Γιούνκερ είχε ήδη κάνει!

Ο Ολαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους της εφημερίδας «διπλά προδομένος» από τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Οπως αναφέρουν οι συγγραφείς του βιβλίου, «ο Ολαντ είναι ακόμα πιο αξιέπαινος γιατί ένιωσε, το παραδέχθηκε ο ίδιος, “δυο φορές προδομένος” από τον Ελληνα πρωθυπουργό».

«Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ένας δύσκολος ομόλογος», λέει ο Γάλλος πρόεδρος, γελώντας.



«Η πρώτη φορά, ήταν όταν πραγματοποίησε ένα δημοψήφισμα, χωρίς να περιμένει τις τελικές προτάσεις. Πήρε ένα πρόχειρο έγγραφο, προσχέδιο βάσης των διαπραγματεύσεων, το δημοσιεύει και λέει: "Δεν συμφωνώ μ’ αυτό", τη στιγμή που ο Γιούνκερ είχε κάνει νέες προτάσεις…».

Από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος έως τη διεξαγωγή του, ο Ολάντ με, αλλά και χωρίς την Μέρκελ, πολλαπλασίασε τις επαφές με τον Τσίπρα, τον οποίο ήλπιζε να πείσει ώστε να κάνει πίσω.

Πίστεψε, μάλιστα, ότι τα κατάφερε, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκατέλειπε να συμβουλευτεί τον λαό του.

«Και τελικά, έκανε μια δήλωση λέγοντας: “Διατηρώ το δημοψήφισμα και καλώ προς ψήφιση του ΟΧΙ”. Ορίστε, τελείωσε…», είπε με λύπη ο Ολαντ που ένιωσε προδομένος για μια δεύτερη φορά, λοιπόν.

«Την δεύτερη περισσότερο απ΄ότι την πρώτη», λέει…

Μέρκελ σε Ολαντ: Γιατί πιστεύεις ακόμα τον Τσίπρα;

Οι συγγραφείς του βιβλίου επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζουμε όλοι στην Ελλάδα. Η Ανγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με τον Φρανσουά Ολάντ, ήταν υπέρ της εξόδου της χώρας μας από την Ε.Ε.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων, γύρισε και ρώτησε τον Γάλλο πρόεδρο γιατί πιστεύει ακόμα τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς θεωρούσε ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελε να κλειστεί καμία συμφωνία.

Ζήτησε, μάλιστα, την άδεια του Ολαντ, ώστε ο υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, να εξετάσει μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε το plan B που είχαν φτιάξει οι γερμανικές αρχές για τη διαδικασία του Grexit.

«Η Μέρκελ μου είπε: “Γιατί πιστεύεις ακόμα ότι ο Τσίπρας θέλει πραγματικά μια συμφωνία, τη στιγμή που επί εβδομάδες δεν μπορέσαμε να την επιτύχουμε;” Αμφιβάλει για τον Τσίπρα», σημειώνεται.

Υπέρ του Grexit η Λαγκάρντ!-Ο Ολάντ και «τα σκυλιά οι Γερμανοί»

Ο Ολαντ και η Μέρκελ είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρίσκονται στην ίδια γραμμή. Οι καλές προθέσεις της Γαλλίας χτυπούν πάνω στην αδιαλλαξία της Γερμανίας.

«Εγώ, η δικιά μου κοινή γνώμη είναι πραγματικά υπέρ της εξόδου», λέει η καγκελάριος για να εισπράξει την εξής απάντηση εκ μέρους του Ολαντ:

«Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, εκτός κι αν οι Έλληνες κάνουν απίθανη αυτήν την εξέλιξη».

«Πρέπει να εξετάσουμε το σενάριο της εξόδου, επιτρέπεις στον Μισέλ Σαπέν, να μιλήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;» ρωτάει η Μέρκελ.

«Δεν θα επιτρέψω στον Μισέλ Σαπέν να μιλήσει για το σχέδιο Β, παρά μόνο εάν κάνουμε τα πάντα ώστε να λειτουργήσει το σχέδιο Α», της απαντάει ο Γάλλος πρόεδρος».