Quantcast

«Ο Άκης μας σύστησε τον Μπέλτσιο»

Τον Άκη Τσοχατζόπουλο εμφανίζουν ευθέως ως τον άνθρωπο που σύστησε τον Γιάννη Μπέλτσιο στους Γερμανούς πωλητές των υποβρυχίων τα νέα αποκαλυπτικά έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα η Real news.
Τον Άκη Τσοχατζόπουλο εμφανίζουν ευθέως ως τον άνθρωπο που σύστησε τον Γιάννη Μπέλτσιο στους Γερμανούς πωλητές των υποβρυχίων τα νέα αποκαλυπτικά έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα η Real news. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές καταθέσεις στη γερμανική Δικαιοσύνη, οι οποίες παράλληλα αποκρυσταλλώνουν τον ρόλο που έπαιξε ο συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου στη διεκπεραίωση της συμφωνίας αγοράς των υποβρυχίων, αναφέροντας ξεκάθαρα ότι έχει λάβει αμοιβή ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Οι καταθέσεις ανήκουν σε δύο από τα σημαντικότερα πρόσωπα-«κλειδιά» της υπόθεσης. Πρόκειται για τον Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν, τότε ισχυρό άνδρα της HDW/Ferrostaal, της κοινοπραξίας που κατασκεύαζε και προωθούσε τα γερμανικά υποβρύχια, καθώς επίσης και τον Έλληνα εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό, ο οποίος εκπροσωπούσε επίσημα τη Ferrostaal στην Ελλάδα.

Τα αποσπάσματα των καταθέσεων που παρουσιάζει η Real news περιγράφουν –με γλαφυρότητα που ξαφνιάζει – τις διαδρομές που ακολουθούσαν οι Γερμανοί και άλλες εταιρείες για να κλείσουν συμφωνίες αμυντικών εξοπλισμών στην Ελλάδα, προσεγγίζοντας άτομα που διατηρούσαν στενές σχέσεις με αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

«Ήταν πολύ παλιοί φίλοι»

Στις 7 Ιουλίου 2010, ενώπιον των εισαγγελέων του Μονάχου, ο Γ. Χάουν κατέθετε τα εξής: «Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Τσοχατζόπουλος μας συνέστησε τον κ. Μπέλτσιο ως κάποιον που ξέρει πολύ κόσμο και που ίσως μας φανεί χρήσιμος. Ανέφερα στον υπουργό Άμυνας Τσοχατζόπουλο ότι ο Γάλλος πρέσβης ήταν συνεχώς παρών και μου είπε ότι ίσως έπρεπε να τοποθετήσουμε κάποια άτομα».

Η αναφορά στον Γάλλο πρέσβη γίνεται διότι, την περίοδο εκείνη, ο κυριότερος ανταγωνιστής των γερμανικών υποβρυχίων Τ.214 ήταν τα γαλλικά Scorpene. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ο Χάουν εμφανίζει τον Α. Τσοχατζόπουλο να του δίνει... συμβουλές για τον τρόπο που θα επιτύχει τη συμφωνία. «Ο κύριος Τσοχατζόπουλος μιλά γερμανικά, σε αυτόν μπορούσαμε να πούμε πως είχαμε την αίσθηση ότι χρειαζόμασταν περισσότερη βοήθεια. Οι δυο τους, ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο Μπέλτσιος, γνωρίζονταν από το ΠΑΣΟΚ και ήταν πολύ παλιοί φίλοι».

Στη συνέχεια, ο Γ. Χάουν αναφέρεται στον ρόλο που είχε ο Γιάννης Μπέλτσιος. «Παράλληλα με την Dolmarton, ενεργοποιήσαμε και το αρχιτεκτονικό γραφείο του κ. Μπέλτσιου», λέει. Υπενθυμίζουμε πως, όπως είχε γράψει την προηγούμενη Κυριακή η Real news, η Dolmarton είναι εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους που παρείχε επ’ αμοιβή συμβουλευτικές υπηρεσίες στη Ferrostaal.

Στη Γερμανία, οι αμοιβές προς το εξωτερικό ήταν νόμιμες μέχρι το 1999. Τη χρονιά εκείνη άλλαξε ο νόμος, οι αμοιβές αυτές έγιναν παράνομες και για τον λόγο αυτό η Ferrostaal διώκεται σήμερα από τη γερμανική Δικαιοσύνη. Στη χώρα μας, βέβαια, η λήψη τέτοιων αμοιβών ουδέποτε ήταν νόμιμη.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο Γ. Χάουν «επιστρατεύει» μια γερμανική παροιμία για να περιγράψει τον ρόλο του Γ. Μπέλτσιου. «Ο κ. Μπέλτσιος θα πετούσε την πέτρα στο νερό δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερους κύκλους», είπε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει: «Απλώς μας ενδιέφεραν οι διασυνδέσεις που είχε ο κ. Μπέλτσιος με ορισμένα πρόσωπα».

«Εγώ έδωσα ένα εκατ. ευρώ»

Το όνομα του Α. Τσοχατζόπουλου αναφέρεται και στην κατάθεση του Μιχάλη Ματαντού. Ο Έλληνας εφοπλιστής κατέθεσε στις 13 Οκτωβρίου του 2010 πως έχει δει τον πρώην υπουργό δύο φορές, σε μια δεξίωση και στην τελετή που είχε γίνει στα γερμανικά ναυπηγεία στο Κίελο, όταν πια είχε κλειδώσει η συμφωνία με τα υποβρύχια.

Εξαιρετικά αποκαλυπτικά, όμως, είναι όσα λέει για τον Γ. Μπέλτσιο. «Έπρεπε να σιγουρευτεί ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά στην οργάνωση. Αυτό ήταν νομίζω που έκανε ο Μπέλτσιος», λέει ο Μ. Ματαντός, περιγράφοντας τον ρόλο του Γ. Μπέλτσιου. Στη συνέχεια, περιγράφει τα πάντα και για την αμοιβή του Γ. Μπέλτσιου, η οποία δόθηκε μέσω της εταιρείας Marine Industrial Enterprises, την οποία διαχειριζόταν ο Μ. Ματαντός. «Εμάς, δηλαδή της ΜΙΕ, μας ζητήθηκε αν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε κάτι στον κ. Μπέλτσιο, το οποίο και πράξαμε... Πλήρωσα στον κ. Μπέλτσιο, γύρω στον Μάρτιο του 2000, ένα εκατομμύριο ευρώ. Νομίζω ότι αυτό το ποσό το πλήρωσα σε δραχμές, δεν θυμάμαι αν ήταν με επιταγή ή μετρητά... Δεν μου είπαν γιατί ο κ. Μπέλτσιος έλαβε αυτά τα χρήμα. Πιστεύω ότι ήταν η αμοιβή του για μια πετυχημένη δουλειά».

Τα λεγόμενα του Έλληνα εφοπλιστή συμπίπτουν απόλυτα με τη λίστα των 55 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δημοσιεύσει το γερμανικό περιοδικό Spiegel και αναδημοσίευσε η Real news την περασμένη εβδομάδα.

Υπεράκτιες εταιρείες


Στη λίστα, το ποσό των 55 εκατ. ευρώ μοιράζεται κυρίως σε υπεράκτιες εταιρείες, ενώ τον Μάρτιο του 2000 καταγράφεται αμοιβή 1 εκατ. ευρώ, με αποδέκτη κάποιον με αρχικά Υ.Β. (Yannis Beltsios).Το χρονικό σημείο της αμοιβής έχει σημασία.

Όπως έγραψε η Real news, σε συνάντηση με τους Γερμανούς στο ξενοδοχείο Imperial στη Βιέννη, ο Γ. Μπέλτσιος εμφανίζεται να καθησυχάζει τους πάντες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τα υποβρύχια, ανεξάρτητα από την έκβαση των ελληνικών εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν στις 9 Απριλίου του 2000.
Στη συνέχεια ο Μ. Ματαντός επισημαίνει πως πληρώνοντας αυτός τον Μπέλτσιο, σημαίνει ότι τα χρήματα τα έδινε η ίδια η Ferrostaal, εξηγώντας αναλυτικά πώς θα έπαιρνε τα χρήματά του πίσω από τους Γερμανούς.

Για την αμοιβή του Γ. Μπέλτσιου, ο Γ. Χάουν ήταν πλήρως ενήμερος. «Όταν έγινε η πληρωμή στον κ. Μπέλτσιο και μίλησα σχετικώς με τον κ. Χάουν στο τηλέφωνο, δεν είχαμε συζητήσει καθόλου για το πώς θα γινόταν η επιστροφή των χρημάτων. Πίστευα ότι θα τακτοποιείτο ξεχωριστά ή θα εισπράτταμε μια επιπλέον αμοιβή γι’ αυτό».


ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ



Διαβάστε σε pdf τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Real news