Quantcast

Ο Σαμαράς δεν συγκίνησε το ΕΛΚ

Συμμάχους στην κοινωνία αναζητεί πλέον ο Αντ. Σαμαράς έπειτα από την «Ιερά Εξέταση» και το πρέσινγκ για συναίνεση στο ΕΛΚ.
Για περίπου τρεισήμισι ώρες ο πρόεδρος της ΝΔ δεχόταν μία άνευ προηγουμένη πίεση από τους Ευρωπαίους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο ανακοίνωνε σχεδόν ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως φάνηκε από τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά:

- Οι πιέσεις ήταν έντονες και οι περισσότεροι από τους συνομιλητές του δεν πείστηκαν για τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε, προκειμένου να εξηγήσει γιατί θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

- Στόχος πλέον του κ. Σαμαρά είναι να απευθυνθεί προς τον ελληνικό λαό. «Κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός» είπε.

- Θα επιμείνει στο επιχείρημα ότι οι τύχες της Ελλάδας είναι απολύτως ταυτισμένες με το μέλλον και τη συνοχή της ευρωζώνης.

- Τα περιθώρια για συζητήσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου στενεύουν πλέον δραματικά, αφού ακόμη και ο Ζοζέ Μπαρόζο φάνηκε να διαφωνεί με τις προτάσεις Σαμαρά για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων, προκειμένου να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην Ελλάδα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε πρόσφατα σε αυτές τις προοπτικές.

Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, παρά τις πιέσεις και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες, επιμένουν ότι οι θέσεις του κ. Σαμαρά για το μνημόνιο έχουν ήδη δικαιωθεί, ενώ προβλέπουν πως το ίδιο θα συμβεί και για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Χθες, οι επιτελείς της ΝΔ έδωσαν στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ με τις σαφείς αιχμές κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί το ΔΝΤ και η ΕΕ σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, προειδοποιώντας πως αυτή η πολιτική επιβραδύνει την ανάπτυξη και φέρνει κοινωνική αναταραχή.



Προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να απευθυνθεί στο «κομματικό συναίσθημα» των ομολόγων του, μιλώντας για τη «σοσιαλιστική κυβέρνηση» που εφαρμόζει την πολιτική της ύφεσης.

Ωστόσο, όπως φάνηκε από τη συζήτηση που ακολούθησε, οι Ευρωπαίοι εταίροι του δεν κάνουν πίσω στη λογική της απόλυτης στήριξης που ζητούν να παράσχει στην κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε αναλυτικά με στοιχεία στα οικονομικά αποτελέσματα που είχε η ανεξέλεγκτη επιβολή φόρων.

Μέρκελ, Ρομπάι, Μπαρόζο και Κατάινεν πρωτοστάτησαν σε αυτό το κύμα των πιέσεων με την καγκελάριο της Γερμανίας να καλεί τη ΝΔ να... αναλάβει τις ευθύνες της.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε αμετακίνητος από τις θέσεις του και προσπάθησε να εξηγήσει ότι το κόμμα του στηρίζει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

«Μάλλον θα πρέπει να είναι χαρούμενος ο Αντώνης Σαμαράς, γιατί δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στο ΕΛΚ. Αν πήγαινα θα του ζητούσα επιτακτικά να εγκαταλείψει την αρνητική θέση που έχει» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ χωρίς να αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες για τη ΝΔ.

Spiegel: Μπαμπούλας της Ευρώπης ο Σαμαράς...

Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση στο ΕΛΚ, η ιστοσελίδα του Spiegel φιλοξένησε ανταπόκριση από τη βελγική πρωτεύουσα, στο οποίο καυτηριάζει έντονα τη στάση του κ. Σαμαρά.

«Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς είναι ο μπαμπούλας της Ευρώπης, καθώς με την αντίθεσή του στο ελληνικό πακέτο λιτότητας θέτει σε κίνδυνο την πορεία του ευρώ» αναφέρεται στο άρθρο, παράλληλα με τις πιέσεις που του ασκούνται από τους εταίρους του στο ΕΛΚ.

Μάλιστα, ο ανταποκριτής του Spiegel χρεώνει στον πρόεδρο της ΝΔ τη... βαριά ατμόσφαιρα, όπως λέει, που υπήρξε στην ειδική εκδήλωση, η οποία έγινε μετά τη συνεδρίαση για τα 35 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.