Quantcast

Οι μαύρες λίστες της μίζας

Η Realnews αποκάλυψε δύο τραπεζικούς καταλόγους που αποτυπώνουν 44 μεταφορές χρημάτων συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ για ωφέλιμες πληρωμές σε εμπλεκόμενους στα σκάνδαλα Siemens και εξοπλισμών, όπως προκύπτει από την έρευνα της Δικαιοσύνης για την υπόθεση Όσβαλντ.
Του Αλέξανδρου Κόντη

Μία καινούργια λίστα για το κάθε ένα από τα δύο μεγάλα σκάνδαλα από τα οποία επωφελήθηκαν υπουργοί και πολιτικοί στην Ελλάδα, αλλά και σημαντικές μαρτυρίες για το μαύρο χρήμα που δόθηκε κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικές Αρχές.

Στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται μετά και τη σύλληψη του Γαλλοελβετού τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Οσβαλντ τον περασμένο μήνα, οι εισαγγελείς έχουν καταφέρει να εντοπίσουν δύο λίστες με 44 μεταφορές χρημάτων συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ σε δεκάδες λογαριασμούς.

Πρόκειται για χρήματα που δόθηκαν στο παρασκήνιο των σκανδάλων Siemens και εξοπλιστικών και τα οποία είχαν κατατεθεί στις ελβετικές τράπεζες Dresdner Bank και ΒΝΡ Paribas ή είχαν μεταφερθεί από αυτές σε άλλες τράπεζες. Αυτές οι μεταφορές χρημάτων έγιναν από τα πρόσωπα-κλειδιά των δύο σκανδάλων, τον Παναγιώτη Ευσταθίου και τον Πρόδρομο Μαυρίδη.

Η πρώτη λίστα αφορά σε παχυλά ποσά που μετέφερε ο γενικός διευθυντής της Siemens Ηellas, Πρ. Μαυρίδης, από το 2002 μέχρι και το 2005, ενώ στη δεύτερη αναγράφονται τα χρήματα που μοίραζε σε άλλους λογαριασμούς ο Π. Ευσταθίου, επί σειρά ετών αντιπρόσωπος γερμανικών εταιρειών εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα.

Τα ντοκουμέντα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Realnews αποτελούν το πρώτο σημαντικό πλήγμα εναντίον του περιβόητου «πλυντηρίου» της Ελβετίας, όπου κατέληγαν οι μίζες από την Ελλάδα. Εγκέφαλοι αυτού του συστήματος ήταν ο Όσβαλντ μαζί με τον υφιστάμενό του, Ελληνοελβετό Φάνη Λυγινό, οι οποίοι εξυπηρετούσαν επί σειρά ετών τα ιλιγγιώδη ποσά που έφερναν στις τράπεζές τους οι Ελληνες πελάτες τους.

Ο Όσβαλντ, που σήμερα κρατείται στις φυλακές του Κορυδαλλού, ήταν προϊστάμενος στις δύο αυτές ελβετικές τράπεζες, στη Dresdner Bank από το 2000 έως το 2005, ενώ από τον Σεπτέμβριο είχε πάρει «μετεγγραφή» για την ΒΝΡ Paribas.

Ολο αυτό το διάστημα, στην ομάδα των ανθρώπων που διηύθυνε είχε μαζί του τον Φ. Λυγινό, ο οποίος ταξίδευε πολλές φορές κάθε χρόνο στη χώρα μας και ήταν υπεύθυνος για την πελατεία από την Ελλάδα. Ο Φ. Λυγινός βρίσκεται μέχρι και σήμερα στην Ελβετία, παρότι εκκρεμεί εις βάρος του διεθνές ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ήδη από τον Μάρτιο του 2014.

Η πρώτη λίστα που εξετάζουν οι εισαγγελείς περιλαμβάνεται στην κατάθεση του Όσβαλντ στην Ελβετία το 2006 και αφορά 20 μεταφορές χρημάτων από λογαριασμούς του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens Hellas Πρ. Μαυρίδη σε ξεχωριστούς λογαριασμούς.

Το συνολικό ποσό που μοιράζεται από τους λογαριασμούς του Πρ. Μαυρίδη είναι 4,5 εκατ. ευρώ. Ενα ποσό 500.000 εμφανίζεται να μεταφέρεται από την υπεράκτια εταιρεία του Πρ. Μαυρίδη, MarthaOverseas, σε δύο λογαριασμούς που ανήκουν στις υπεράκτιες εταιρείες Ursula Marketing και WED International, στις οποίες πραγματικός ιδιοκτήτης είναι ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Ακόμη 75.000 ευρώ από τους ελβετικούς λογαριασμούς του Πρ. Μαυρίδη μεταφέρονται στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Γιώργο Κορωνιά, 100.000 ευρώ στο πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών Mάριο Νικολιδάκη, 300.000 στον Δημήτρη Δαμκαλίδη, 20.000 ευρώ στον Κωνσταντίνο Κάρμα, 70.000 ευρώ στον Χρήστο Μαρκόπουλο, 50.000 ευρώ στον Αντώνη Περίσσιο και 100.000 ευρώ στον Παναγιώτη Κουκουλομάτη. Χρήματα ωστόσο κατατίθενται και σε λογαριασμούς που ανήκουν και σε εταιρείες και συγκεκριμένα 357.000 ευρώ στην Balisea (συμφερόντων Κορωνιά), 470.000 ευρώ στην Prince Pacific, 30.830 στην ΚPMG και 140.000 ευρώ στη Eurogold. Σημαντικά ποσά καταλήγουν σε λογαριασμούς που ανήκουν σε αλλοδαπούς.

Στη λίστα αναγράφεται το όνομα H. Kienest, όπου καταλήγουν συνολικά 500.000 ευρώ, του Rahm Martin στον οποίο μεταφέρονται 760.000 ευρώ, ενώ 27.045 ευρώ καταλήγουν στον Buchel Golay. Παράλληλα, 500.000 ευρώ πηγαίνουν από έναν λογαριασμό του Πρ. Μαυρίδη σε έναν άλλον λογαριασμό του ιδίου.

Στη λίστα με τα εμβάσματα του διευθυντή της Siemens υπάρχει και το όνομα του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών στο υπουργείο Αμυνας, Αντώνη Κάντα. Από λογαριασμό της εταιρείας Martha Holdings, συμφερόντων Μαυρίδη, ο Κάντας λαμβάνει 500.000 ευρώ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ