Quantcast

Οι πρώτες κινήσεις των υπουργών

Οι προτεραιότητες των: Γ. Κατρούγκαλου, Π. Σκουρλέτη, Π. Καμμένου, Δ. Μάρδα, Γ. Πανούση, Π. Λαφαζάνη, Ν. Βούτση, Δ. Στρατούλη, Χ. Σπίρτζη, Π. Κουρουμπλή, Γ. Σακελλαρίδη, Τ. Κουράκη, Β. Αποστόλου, Τ. Χριστοδουλοπούλου. (VIDEO).
Στις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους, υπουργοί.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες είναι η επιστροφή στην εργασία των καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων, των καθηγητών και όλων εκείνων που οι απολύσεις τους βασίστηκαν «σε έναν αντισυνταγματικό θεσμό όπως αυτός της διαθεσιμότητας».

«Είναι δέσμευσή μας και είναι από τα πρώτα μέτρα που πρόκειται να πάρουμε. Θα ανακληθούν όλες οι απολύσεις οι οποίες έχουν γίνει και είναι αντισυνταγματικές, δεδομένου ότι βασίζονται σε έναν αντισυνταγματικό θεσμό όπως αυτός της διαθεσιμότητας, που καμία αξιολόγηση δεν είχε προηγηθεί της απόλυσης. Σας θυμίζω ότι μιλάμε για ανθρώπους όπως οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες, οι πιο αδύναμοι των ανθρώπων, στους οποίους επικεντρώθηκε η μεταρρυθμιστική προσοχή τάχα της προηγούμενης κυβέρνησης. Ε, αυτή είναι μία πρώτη αδικία που θα διορθωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Προσερχόμενος στη Βουλή για το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, μίλησε για τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

«Θα είμαι παρών όταν οι αρμόδιοι, γιατί αυτοί είναι οι αρμόδιοι, αναπληρωτές υπουργοί, όπως ο Γ. Πανούσης, ο Γ. Κατρούγκαλος και η Τ. Χριστοδουλόπουλου θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θα πούμε μερικά πράγματα από τις γενικές κατευθύνσεις του προγράμματός μας και θα συσκεφθούμε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, πρώτα απ’ όλα και βεβαίως με τους πρώην πολιτικούς προϊσταμένους έτσι ώστε να συνδιαμορφώσουμε σιγά-σιγά τις προτεραιότητες, τις αρμοδιότητες και τις ανάγκες που θα αποτυπωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Στις προτεραιότητες του νέου του χαρτοφυλακίου αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως είπε, «μέσα στα πρώτα νομοσχέδια, υπάρχουν αυτά που σχετίζονται με τις συλλογικές συμβάσεις, με τον νόμο για την επιστράτευση και βεβαίως όσα σχετίζονται με την προστασία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».

Τη συνεργασία με τον Γιώργο Ρωμανιά ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο.

«Υπάρχει χρονοδιάγραμμα, πρέπει να γίνουν συνεργασίες με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχω κάνει πρόταση στον Γιώργο Ρωμανιά, τον γνώστη της ασφαλιστικής νομοθεσίας, την έχει αποδεχτεί και θα είναι μαζί μου στην παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εργασίας», τόνισε.

Στην επόμενη ημέρα της ελληνικής Αστυνομίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης .

«Τα περί αφοπλισμού δεν τα πιστεύω. Είναι διαφορετικό πράγμα να ξέρει ένας αστυνομικός πότε βγάζει το όπλο, που το στρέφει και γιατί το κάνει. Είναι διαφορετικό πράγμα η αστυνόμευση ενός κοινωνικού κινήματος και διαφορετικό πράγμα η αστυνόμευση μιας τρομοκρατικής, αστυνομικής οργάνωσης. Αρα δεν έχει να κάνει με το να μην έχει όπλο ο αστυνομικός, αλλά πρέπει να έχει εκπαιδευτεί για να ξέρει τι θα το κάνει αυτό το όπλο», είπε χαρακτηριστικά.

Στις προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου του, αλλά και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των υποδομών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο νέος αναπληρωτής υπουργός υποδομών, μεταφορών και δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

«Οι προτεραιότητες είναι αυτές που έχουμε πει και σαν επιμελητήριο και σαν επιστημονικός κόσμος. Πρέπει να γίνει ένα ιεραρχημένο πρόγραμμα και δημόσιων επενδύσεων που να υπηρετεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και προφανώς πρέπει και σε θεσμικό επίπεδο να δούμε πάρα πολλούς τομείς που τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουν αποδομηθεί πλήρως», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

«Αμέσως Θα προχωρήσουμε σε διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ», τόνισε ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Η ΔΕΗ», ανέφερε μιλώντας στο Mega, «θα επανέλθει στο Δημόσιο, ως δημόσια επιχείρηση η οποία θα λειτουργήσει σε όφελος της ανάπτυξης και με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και βεβαίως περιβαλλοντικά».

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και οι ανασφάλιστοι θα είναι οι πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Το πρώτο ζήτημα είναι να δούμε το ζήτημα των ανασφαλίστων και οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν σε συγκεκριμένους τομείς όπως είναι το φάρμακο από το οποίο εμείς πιστεύουμε ότι με τη δική μας παρέμβαση θα προκύψουν αρκετά οφέλη τα οποία να επανεπενδυθούν μέσα στο σύστημα», είπε ο νέος υπουργός Υγείας επισημαίνοντας πως θα ζητήσει από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να τον ενημερώσουν με απολογιστικά στοιχεία για τις ανάγκες τους ώστε να υπάρχει μια πρώτη εικόνα», είπε.

Για επιστροφή του briefing που θα είναι καθημερινό και θα συμβάλει στην ενημέρωση του ελληνικού λαού έκανε λόγο ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε επίσης ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και οι υπόλοιποι υπουργοί θα έχουν συχνή παρουσία στη Βουλή, ώστε να δίνουν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα.

«Ξεκινάει ουσιαστικά μια καινούργια μέρα για την Ελλάδα και για όλους τους ΄Ελληνες», δήλωσε ο νέος Υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα στο υπουργείο. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει πένθος για τις οικογενείς των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους. Σε αυτούς αποδίδουμε φόρο τιμής», είπε.

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το μεγάλο διατροφικό πρόβλημα από πλευράς κόστους εξέφρασε ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο.

«Υπάρχουν πολλά, είναι κυρίως θέματα διαχείρισης που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση όπως για παράδειγμα το μεγάλο πρόβλημα με τις κοινοτικές ενισχύσεις που βρίσκει σε αναστάτωση αυτήν την περίοδο τον κτηνοτροφικό τομέα», ανέφερε.

«Για κάποια ζητήματα υπάρχουν ήδη λύσεις. Υπήρχε άλλωστε και προεκλογική εξαγγελία. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη φοροδιαφυγή από τη λαθρεμπορία, έχουμε έτοιμη μελέτη, την οποία είχαμε φτιάξει ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΠΟΠΕΚ. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο εφαρμογής».

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, στον ραδιοσταθμό "Αθήνα 984" και πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό μιας και τα έχουμε έτοιμα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», πρέπει να γίνει αποκατάσταση όλων αυτών των παιδιών που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, «ακόμη και αυτών που δεν γεννήθηκαν, αλλά ήρθαν πολύ μικρά στην Ελλάδα, μεγάλωσαν εδώ. Πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους, εδώ».

Σε σειρά αλλαγών που θα ισχύσουν από την εφετινή χρονιά προτίθεται να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Τάσος Κουράκης, οι μαθητές της Α' και της Β' Λυκείου θα δώσουν προαγωγικές εξετάσεις χωρίς την Τράπεζα Θεμάτων η οποία καταργείται, ενώ καταργούνται και οι εξετάσεις που θα προσμετρούν σε ποσοστό για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση.