Quantcast

«Πόλεμος» για τον Αμερικανό πρέσβη και τη Novartis – Αλληλοδιαψεύδονται ΝΔ και Μαξίμου – Ανακοίνωση-χρησμός της πρεσβείας

Μετά τη δημόσια σύγκρουση ΝΔ – Μαξίμου για το αν ψάχνει ή όχι το FBI Ελληνες πολιτικούς για τη Novartis, εκπρόσωπος της πρεσβείας εξέδωσε ανακοίνωση τη νύχτα, με την οποία, ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζει με σαφήνεια το σκηνικό. Νέα ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ έχει ξεσπάσει για το αν έγιναν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη όσον αφορά τις έρευνες του FBI σε πολιτικά πρόσωπα για την Novartis. Ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας στη Βουλή είπε χαρακτηριστικά «κρατείστε μικρό καλάθι» και ακολούθησαν κυβερνητικές πηγές που αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Πρέσβης διέψευσε ότι είπε κάτι τέτοιο στον κ,. Μητσοτάκη, ενώ η ΝΔ επικαλούνται αναρτήσεις του κ. Πάιατ στο διαδίκτυο.

ΝΔ: Τι είπε ο Πάιατ στον Κ. Μητσοτάκη

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey Pyatt, αναφέρει ότι συζήτησαν για την υπόθεση Novartis, όπου ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε: «Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς».

Αναφέρει επίσης ότι συζητήθηκαν, ακόμη, οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, όπως και η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα και επισημάνθηκε ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Τζανακόπουλος: Κρατήστε μικρό καλάθι

Στην ανακοίνωση της ΝΔ απάντησε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, από την Βουλή τονίζοντας: «Καλό είναι να περιμένουμε και να δούμε ποιες ακριβώς ήταν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη για το FBI. Αυτά που προέκυψαν είναι από διαρροές της ΝΔ, οπότε κρατήστε μικρό καλάθι».

ΝΔ: Σας διαψεύδει ο Πρέσβης

Ακολούθησαν πηγές της ΝΔ που αναφέρουν: «Η απάντηση στον κ. Τζανακόπουλο που είχε το θράσος να αμφισβητήσει στην Βουλή την εντός εισαγωγικών δήλωση του αμερικανού πρέσβη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι "δεν υπάρχει έρευνα του FBI για Έλληνες πολιτικούς", έμελλε να έρθει από τον ίδιο τον πρέσβη που έκανε ριτουίτ την δήλωσή του σε σχετικές αναρτήσεις του ΑΠΕ και τον Αντ1».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πηγές της ΝΔ, η ανακοίνωση για τον Πάιατ έγινε σε συνεννόηση με την αμερικανική πρεσβεία μετά την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων στενών συνεργατών των κ. Μητσοτάκη και Πάιατ.

Αργά το βράδυ δόθηκε διευκρίνιση – χρησμός από την πρεσβεία των ΗΠΑ η οποία αναφέρει «Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των Αμερικανικών νόμων» .


 

Το Μαξίμου διαψεύδει

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σε επικοινωνία διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis.

Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως προς την ουσία της υπόθεσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνησή της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

Η ΝΔ για Αμερικανό πρέσβη και Novartis: Αυτά είναι τα δεδομένα

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε, το πρωί της Τρίτης, η Νέα Δημοκρατία για τον Αμερικανό πρέσβη  και το αν έγιναν οι χθεσινές δηλώσεις του όσον αφορά τις έρευνες του FBI σε πολιτικά πρόσωπα για τη Novartis.

Αναλυτικά τι αναφέρει η Πειραιώς:

«Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρέσβη των Η.Π.Α., η οποία έγινε με πρωτοβουλία του τελευταίου, ο κ. Geoffrey R. Pyatt άνοιξε μόνος του τη συζήτηση για τη Novartis και είπε, επί λέξει, στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι στις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το FBI για την υπόθεση Novartis δεν εμπλέκεται κανένας Έλληνας πολιτικός.

Του τόνισε, επίσης, ότι ακόμη και η εν εξελίξει έρευνα του FBI δεν σχετίζεται με Έλληνες πολιτικούς, καθώς επικεντρώνεται σε παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας και ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε ανάμιξή της στις αντίστοιχες έρευνες που διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς αυτές αφορούν την ενδεχόμενη παραβίασης της ελληνικής έννομης τάξης.

Μετά τη συνάντησή τους οι κ. Μητσοτάκης και Pyatt συμφώνησαν να εκδοθεί μια ανακοίνωση που να περιλαμβάνει και την κάτωθι δήλωση του Πρέσβη, η οποία μέσω των επιτελείων τους συντάχθηκε γραπτώς και στα ελληνικά και στα αγγλικά, ως είθισται, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία.

“Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς”.

Aυτή είναι η δήλωση που είχε το θράσος να αμφισβητήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Δημ. Τζανακόπουλος και στη συνέχεια μέσω διαρροών του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι την αναπαρήγαγε δημοσίως ο κ. Pyatt μέσω Twitter.

Αυτά είναι τα δεδομένα και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες και ποιος προσπαθεί να τους χειραγωγήσει για να στοιχειοθετήσει μια αστήρικτη σκευωρία κατά των πολιτικών του αντιπάλων».