Quantcast

Που το πάει ο Βαρουφάκης μετά τη νέα παρέμβαση

«Παρών» στις πολιτικές εξελίξεις δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σηκώνει το γάντι για το plan X. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι προτίθεται να δώσει σύντομα στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Eurogroup.
«Παρών» στις πολιτικές εξελίξεις δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Diem25 σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα theΡressΡroject.gr, αποκάλυψε ότι είναι πολύ πιθανή η συμμετοχή του Diem25, σε εθνικές εκλογές ή Ευρωεκλογές στο μέλλον, λέγοντας ότι «προφανώς θα είναι παρών και στην Ελλάδα. Η εκλογική μορφή που θα πάρει η παρουσία του DiEM25 στην Ελλάδα θα αποφασιστεί από τα μέλη του».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «το πολιτικό κενό στη χώρα μας το οποίο όλο και αυξάνεται πρέπει να κλείσει μέσα από δημοκρατικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις. Διαφορετικά θα γεμίσει τέρατα».

Ο Γ.Βαρουφάκης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, απαντώντας ότι «θα συνεργαστούμε με όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς σε όλη την Ευρώπη που αρνούνται την υποταγή στις πολιτικές της Τρόικας και παράλληλα αρνούνται τις σειρήνες που μας καλούν στην επιστροφή στο Έθνος/Κράτος, σε κάποιον αριστερό εθνικισμό».

Σηκώνει το γάντι για το plan X

Στη συνέντευξη που παραχώρησε χτες, την ώρα που στη Βουλή συζητούνταν η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή για το τρίτο μνημόνιο ο Γ.Βαρουφάκης σήκωσε το γάντι λέγοντας πως «έχω επανειλημμένως προκαλέσει όποιον θέλει να αντιπαρατεθεί στα επιχειρήματα μου για το πραξικόπημα που έπληξε την "Άνοιξη της Αθήνας" να δημιουργήσει τις συνθήκες διεξαγωγής αυτής της συζήτησης, από αμφιθέατρο έως ειδικό δικαστήριο. Εγώ θα είμαι εκεί. Εκείνοι θα είναι;».

Παράλληλα εκτίμησε, ότι η λύση δεν είναι η υποταγή στις πολιτικές της τρόικας, αλλά ούτε και η αποδόμηση της Ε.Ε., καθώς αυτή θα μας πάει «σε μια σύγχρονη εκδοχή της δεκαετίας του 1930. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ανυπακοής στο πλαίσιο της Ε.Ε. στις πολιτικές που πλήττουν την Ευρώπη από μια πολιτική που προκρίνει την αποδόμηση της Ε.Ε. Η αποδόμηση αυτή δεν θα μας πάει εκεί που θα ήμασταν αν η Ε.Ε. δεν είχε δημιουργηθεί. Θα μας πάει σε μια σύγχρονη έκδοση της δεκαετίας του '30» υποστήριξε.

Περί Plan B

Σχετικά με την ύπαρξη του «plan B», ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του «σχεδίου αποτροπής», τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν να εκβιάσει, αλλά να αντιδράσει στο ενδεχόμενο κλείσιμο των τραπεζών από τους εταίρους.

Συγκεκριμένα, είπε: «Το σχέδιο αποτροπής είχε στόχο να ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον η Τρόικα παρανομήσει. Η Τρόικα ήταν αυτή που εκβίαζε εξ αρχής την ελληνική κυβέρνηση, για να μην πω τις ελληνικές κυβερνήσεις πριν από τη δική μας.

Την 3η μέρα που ήμουν στο υπουργείο ο πρόεδρος του Eurogroup με απείλησε ευθαρσώς ότι αν επιμείνουμε να θέλουμε να διαπραγματευτούμε την οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης η Τρόικα θα μας έκλεινε τις τράπεζες. Αυτός ήταν ο εκβιαστής ή για την ακρίβεια ο εκφραστής του εκβιασμού της ελληνικής δημοκρατίας. Ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησης είχαμε υποχρέωση να έχουμε ένα σχέδιο αποτροπής του εκβιασμού, ένα σχέδιο αποτροπής του κλεισίματος των τραπεζών, ένα σχέδιο αποτροπής των capital controls».

Σύντομα στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Eurogroup

Ο κ.Βαρουφάκης ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Eurogroup που συμμετείχε, καθώς και την άποψη του για το τι συνέβη στην «Άνοιξη της Αθήνας».

«Προσωπικά θεωρώ ότι όλα τα συμβούλια της Ευρώπης πρέπει να καταγράφονται και να είναι προσβάσιμα στους ευρωπαίους πολίτες. Αυτό αποτελεί και καμπάνια του DiEM25. Στις συνεδριάσεις του Eurogroup που παραβρέθηκα προσωπικά -και ίσως να ήμουν ο μόνος- σεβάστηκα την εμπιστευτικότητα μη δημοσιοποιώντας τι ειπώθηκε παρά τις διαρροές από πλευράς της τρόικας που ήταν συχνά τοξικές και ψευδείς.

Σύντομα στο πλαίσιο της εξιστόρησης του θρίλερ της "Ανοιξης της Αθήνας" θα καταθέσω την άποψή μου για το τι συνέβη και θα καταθέσω και τα πρακτικά εκείνων των συνεδριάσεων. Στόχος δεν είναι η αναπαραγωγή του παρελθόντος. Σήμερα πιέζει το παρόν και το μέλλον. Το αδιέξοδο εναντίον του οποίου παλέψαμε το 2015 εντείνεται σήμερα. Ό,τι κάνουμε από εδώ και εμπρός πρέπει να αφορά το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης», είπε συγκεκριμένα.