Quantcast

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός

Πιθανότατα εντός της εβδομάδας οι κυβερνητικές αλλαγές. Προς την Τράπεζα της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας. Τι θα συζητήσουν στη νέα τους επαφή Σαμαράς – Βενιζέλος.
Εντείνονται οι πληροφορίες ότι ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών, πιθανόν δε να πραγματοποιηθεί και πριν από του Αγίου Πνεύματος, ώστε να αντιμετωπιστεί η εσωστρέφεια που έχει δημιουργηθεί και οι παρασκηνιακές πιέσεις για παραμονή στην κυβέρνηση ή υπουργοποιήσεις.

Εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος αναμένεται νέα επαφή –πιθανόν τηλεφωνική– του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Άλλωστε, πέραν των προσώπων, θα πρέπει να αποφασιστούν πρώτον, η πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και δεύτερον, η διάρκεια του βίου της, αν δηλαδή είναι εφικτή η προεδρική εκλογή ή το Υπουργικό Συμβούλιο που θα δημιουργηθεί θα είναι πρωτίστως προεκλογικό.

Το κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού, ο «τσάρος» της οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας, οδεύει προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις 11 Ιουνίου, άλλωστε, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου θα ανακοινωθεί ο νέος διοικητής.

Το ερώτημα είναι το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Στουρνάρα και το οποίο επιδίωξη του πρωθυπουργού φέρεται να είναι να σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στην ελληνική οικονομία με το τέλος των μνημονίων.

Τα πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ και η διεύρυνση

Νέα πρόσωπα σε υπουργικές θέσεις από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Πάρης Κουκουλόπουλος και για θέση υφυπουργού πιθανότατα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να λάβει περισσότερες θέσεις, πλην όμως οι αντιδράσεις στο «γαλάζιο» στρατόπεδο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι πολύ μεγάλες, όπως μεγάλες είναι και για στελέχη που δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν στην αυτοδιοίκηση και συζητούνται να υπουργοποιηθούν.

Και τα θέματα αυτά όμως, όπως το θέμα της διεύρυνσης προς τον χώρο του κέντρου ή της δεξιάς και τα πρόσωπα που θα τον σηματοδοτούν, θα συζητηθούν στην επαφή Αντώνη Σαμαρά - Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Μάζεμα» της παράταξης

Η απομάκρυνση Στουρνάρα, ωστόσο, θεωρείται «άνοιγμα» προς τα δεξιά της ΝΔ, ενώ οι επιλογές του πρωθυπουργού θα έχουν εκ των πραγμάτων στόχο την «επανένωση» της παράταξης, κυρίως σε επίπεδο ψηφοφόρων.

Κλείνει η Ολομέλεια

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τον ανασχηματισμό στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Ολομέλεια της Βουλής θα περαιωθεί στα μέσα Ιουνίου, οπότε και θα λειτουργήσουν τα θερινά τμήματα.

«Κλειδί» για τον ανασχηματισμό