Προοδευτική Συμμαχία: Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με ΗΠΑ-Καναδά υπονομεύουν τη δημοκρατία

Τι είπε ο Δ. Παπαδημούλης στην εκδήλωση της ευρωκοινοβουλευτικής πολιτικής κίνησης, με αφορμή το θέμα των ΤΤΙΡ και CETA.
Την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου συνεννόησης των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων που κινούνται στο χώρο της Αριστεράς υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, με αφορμή τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, η ευρωκοινοβουλευτική πολιτική κίνηση «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) η οποία αποτελείται από ευρωβουλευτές τριών πολιτικών ομάδων (των Σοσιαλιστών, της Ευρωπαϊκης Αριστεράς και των Πρασίνων).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το πρωί με αφορμή την πρώτη δημόσια εκδήλωσή τους, όπου τις εισαγωγικές παρατηρήσεις εξέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, οι ευρωβουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας τόνισαν:

«Οι πολίτες ανησυχούν δικαιολογημένα για τις συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) και ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά (CETA). Οι συμφωνίες αυτές υπονομεύουν ριζικά τη δημοκρατία μας και είναι αντίθετες με τις δεσμεύσεις μας για το κλίμα και το περιβάλλον».

Τόνισαν επίσης ότι «τα οικονομικά οφέλη –ανάπτυξη και απασχόληση– που ισχυρίζονται ότι επιφέρουν οι συμφωνίες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η εναρμόνιση των κανονισμών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα προκαλέσει μια βρώμικη κούρσα προς τα κάτω, κυρίως εκ μέρους των μεγάλων επιχειρήσεων».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ευρωβουλευτές από τις τρεις πολιτικές ομάδες ανέφεραν ότι είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί στο πλαίσιο της Ευρωβουλής μια ευρεία συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, ικανή να καθορίζει τις εξελίξεις.

Σημείωσαν επίσης ότι περίπου 100 ευρωβουλευτές δείχνουν να συμμερίζονται αυτή την άποψη, συμμετέχοντας στις δραστηριότητες της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Σήμερα το απόγευμα η Προοδευτική Συμμαχία διοργανώνει την πρώτη δημόσια εκδήλωσή της με θέμα «CETA και ΤΤΙΡ: δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» και θα φιλοξενήσει ακαδημαϊκούς, πολιτικές προσωπικότητες και ακτιβιστές από την Ευρώπη προκειμένου να ξεκινήσει η διερεύνηση της εμπορικής συμφωνίας CETA ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά.
 
Μεταξύ των ομιλητών είναι και ο πρώην γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκαλ Λαμί, ενώ, όπως αναφέρουν στη διακήρυξή τους οι οργανωτές «η εκστρατεία έχει ως στόχο να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με τις μυστικές διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες αυτές, καθώς και να ενημερώσει τους Ευρωπαίους πολίτες».

«Η δημοκρατία, το κοινό καλό και το δίκαιο εμπόριο απειλούνται προς όφελος των πολυεθνικών: το μοντέλο της κοινωνίας μας τίθεται υπό αμφισβήτηση», καταλήγουν οι ευρωβουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ