Quantcast

Σαμαράς-Τσίπρας: Κόντρα και για τον Καραμανλή

(VIDEO) Ο πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητη την άποψη του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τον ιδρυτή της ΝΔ.
Σε ένα κατάμεστο από κόσμο Μέγαρο Μουσικής πολιτικοί αλλά και εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό κόσμο τίμησαν την μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τον θάνατο του.

Ωστόσο, και σε αυτή την εκδήλωση ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας διαφώνησαν για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Κ. Καραμανλής πριν και μετά την μεταπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός είπε για τον ιδρυτή της ΝΔ ότι ήταν «άνθρωπος του δυτικού πνεύματος και του δυτικού πολιτισμού». Ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε στο έργο που άφησε στη χώρα ο Κ.Καραμανλής και το κυριότερο επίτευγμα του: την ένταξη της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Για τον Αντώνη Σαμαρά η παρακαταθήκη του ιδρυτή της ΝΔ είναι δύο λέξεις: ανάπτυξη και Δημοκρατία. Επιπλέον απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον Αλέξη Τσίπρα όταν υπογράμμισε ότι είναι μύθος η άποψη ότι άλλος ήταν ο Κ. Καραμανλής πριν και άλλος μετά στην μεταπολίτευση.«Ήθελε να βρει η Ελλάδα τον εαυτό της» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η δυτική πνευματική ταυτότητα του κ. Καραμανλή δεν ήταν καιροσκοπισμός υποταγής σε κάποιους διεθνείς συσχετισμούς. Δεν του άρεσαν τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ούτε οι τυχοδιωκτισμοί. Ήξερε τα όρια της χώρας του».Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είπε για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι: «ανήκω στη γενιά των ανθρώπων που γεννήθηκαν στη χώρα μετά τη μεταπολίτευση. Και μεγάλωσα σε ένα αριστερό οικογενειακό περιβάλλον, στο οποίο συχνά οι παλιότεροι διεκτραγωδούσαν τα βάσανα και τους διωγμούς μιας γκρίζας προδικτατορικής εποχής, που χαρακτηριστικά ονόμαζαν εποχή του καραμανλισμού. Οι ίδιοι, όμως, άνθρωποι, ήταν αυτοί που επίσης χαρακτηριστικά επαναλάμβαναν: Το 1974 στην Ελλάδα επέστρεψε ένας ξεχωριστός Καραμανλής!»Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ιδρυτής της ΝΔ υπήρξε «ριζοσπαστικός στο συντηρητισμό του». «Ο συντηρητικός πολιτικός Καραμανλής, λοιπόν, είναι μεν συντηρητικός αλλά δεν παύει να είναι πολιτικός. Θέλει να έχει την ευθύνη των πολιτικών επιλογών η πολιτική εξουσία και η δομή ενός συντεταγμένου κοινοβουλευτισμού. Θέλει η πολιτική να έχει τον πρώτο ρόλο, να εξασφαλίζει τη σταθερότητα, και στα πλαίσια αυτά την οριοθέτηση του δημόσιου συμφέροντος απέναντι στα πολλά μικρότερα ή μεγαλύτερα ιδιωτικά συμφέροντα» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

«Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα με ειλικρίνεια να σας καταθέσω την πεποίθηση, ότι από έναν ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο του διαμετρήματος του Καραμανλή, έχουμε ακόμα και εμείς οι αριστεροί να αντλήσουμε πολύ χρήσιμα πολιτικά μηνύματα. Και αυτό, ίσως αποτελεί την καλύτερη κατάθεση σεβασμού στη μνήμη του» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ένα «σπάνιο προνόμιο» και υποστήριξε ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από αυτή την ιστορική αναδρομή που γίνεται σήμερα. «Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου να παραδεχθούμε ότι ήταν οι καλύτερες και ευτυχέστερες περίοδοι στην ιστορία της χώρας». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή του για την είσοδο της χώρας στην τότε ΕΟΚ. «Αν ήταν εδώ μπροστά μας σήμερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα έλεγε ότι όλα τα κόμματα του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού τόξου έχουν κοινή υποχρέωση να διασφαλίσουν ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης στα πλαίσια της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής ευθύνης».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στην ομιλία του εξήρε το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και έκανε μία αναδρομή στην παρακαταθήκη του.

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων πολιτικών της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, στα 60 χρόνια της πολιτικής του διαδρομής, επηρέασε καθοριστικά την πορεία της χώρας. Η συμβολή του στον οικονομικό και πολιτικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας υπήρξε αποφασιστική» σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης.

«Η παρακαταθήκη που άφησε ο ηγέτης της φιλελεύθερης παράταξης στην πολιτική τάξη της χώρας είναι τεράστια: Για κάθε δημοκρατικό πολιτικό χώρο, για κάθε δημοκρατική ιδεολογία που μετουσιώνεται σε πολιτικό λόγο και πράξη από τους πολιτικούς φορείς, είναι απαραίτητες οι ξεκάθαρες απόψεις, ο πολιτικός πολιτισμός, ο σεβασμός στις θέσεις του άλλου, η συμφωνία ότι η πολιτική υπηρετεί το γενικό καλό. Αυτό πίστευε σταθερά και έκανε πράξη ο Καραμανλής επί 60 χρόνια» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Λίγο πριν τις 19:00 έφτασε στο χώρο ο Κώστας Καραμανλής με την σύζυγο του Νατάσσα Παζαϊτη, που καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Στην εκδήλωση και ο Αντώνης Σαμαράς με την σύζυγο του Γεωργία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας συνοδευόμενος από τον Πέτρο Μολυβιάτη μπήκε στο Μέγαρο Μουσικής λίγα λεπτά πριν την έναρξη και ακολούθησε ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευ. Βενιζέλος.
 


Σύσσωμο παρευρέθηκε το «καραμανλικό» μπλοκ ανάμεσα τους οι κ.κ. Π. Παυλόπουλος, Γ. Αγγέλου, Ευ. Αντώναρος, Δ. Σιούφας, Γ. Βαρβιτσιώτης, Σ. Χατζηγάκης, Θ. Ρουσόπουλος, Φ. Πετραλιά, Γ. Αλογοσκούφης, Α. Σπηλιωτόπουλος.

Παράλληλα, έδωσαν το παρών όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Κ. Μητσοτάκης, που συνοδευόταν από την κόρη του Ντ.Μπακογιάννη, ο Κ. Σημίτης, ο Κ. Καραμανλής, ο Γ.  Παπανδρέου και ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Π. Πικραμμένος. Στις πρώτες θέσεις καθόταν και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν αρκετοί βουλευτές, όπως οι Π. Τατσόπουλος και Ν .Βούτσης.

Οι σχέσεις Σαμαρά - Τσίπρα - Καραμανλή στο επίκεντρο...