Quantcast

"Σε έναν χρόνο θα είμαστε χειρότερα" λέει το 68% των Ελλήνων

Νέα σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB για την Realnews παρουσιάζονται σήμερα. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του Πρωθυπουργού με το ΔΝΤ...
Νέα σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB για την Realnews παρουσιάζονται σήμερα. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του Πρωθυπουργού με το ΔΝΤ, οι απόψεις των πολιτών για την Τρόικα, οι θέσεις των κομμάτων για την αξιοποίηση της δημόσιας περιούσιας αλλά και το πως βλέπουν την οικονομική τους κατάσταση μετά από ένα χρόνο είναι τα ερωτήματα που τους τέθηκαν.

Συνειδητά ο Πρωθυπουργός πήγε στο ΔΝΤ

Το 66,9% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο Πρωθυπουργός παραπλάνησε την χώρα και συνειδητά την οδήγησε στο ΔΝΤ. Το 64,7% επιθυμούσε μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση και χαρακτηρίζει την κυβέρνηση εκτεθειμένη.
Την χειρότερη γνώμη έχουν οι πολίτες για την Τρόικα

7 στους 10 έχουν την χειρότερη άποψη για την Τρόικα και το 50% πιστεύει ότι η εικόνα της Ε.Ε. είναι χειρότερη από αυτή που προσδοκούσαν.


Δεν βλέπουν φως στο τούνελ

Η απογοήτευση είναι διάχυτη πλέον σε όλους τους πολίτες οι οποίοι δεν ελπίζουν σε κάτι καλύτερο ούτε την επόμενη χρονιά. Σε ποσοστό 64,4% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως τα οικονομικά τους θα χειροτερέψουν όπως και η οικονομική κατάσταση της χώρας.Δύσκολα θα συγκεντρωθούν 10-15 δισ. σε δύο χρόνια

Εξαιρετικά δύσκολο θεωρούν οι πολίτες να συγκεντρωθούν 10 -15 δισ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. Μόνο το 27,9% πιστεύει πως θα τα καταφέρει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει το συγκεκριμένο ποσό.Θετικά κρίνουν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την δημόσια περιουσία

Με πιο καλό μάτι βλέπουν οι πολίτες τις θέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με αυτές της ΝΔ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Επηρεασμένοι ίσως και από την υπόθεση του Βατοπεδίου οι ερωτηθέντες στην έρευνα της MRB κρίνουν θετικές τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 37,4% απέναντι σε αυτές της ΝΔ σε ποσοστό 26,9%.

Ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση η δημοσκόπηση

Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έστειλαν οι πολίτες μέσω της δημοσκόπησης της MRB για λογαριασμό της Realnews, καθώς η διαφορά πλέον με τη ΝΔ βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους αν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζεται ακόμη με δυσπιστία από το εκλογικό σώμα και αδυνατεί να καρπωθεί τη φθορά του ΠΑΣΟΚ.

Σε Μαξίμου και Ιπποκράτους δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα αποτελέσματα της μέτρησης αν και «πράσινα» στελέχη επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη δυσκολότερη έως τώρα καμπή της και είναι λογικό να υπάρχει πτώση των ποσοστών. Επικαλούμενοι τις τελευταίες μετρήσεις, κυβερνητικοί βουλευτές προειδοποιούν ότι τα όρια της ανοχής της ελληνικής κοινωνίας έχουν προ πολλού εξαντληθεί και ο Πρωθυπουργός, ανάλογα, με τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες θα πρέπει να επανακαθορίσει την πορεία του κυβερνητικού έργου και να δώσει ένα μήνυμα προοπτικής στους πολίτες.

Ικανοποίηση στη ΝΔ

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν στη ΝΔ τα αποτελέσματα της μέτρησης της MRB. Σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε χθες η γραμματεία πολιτικού σχεδιασμού, γίνεται εκτενής αναφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μέτρησης και στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δηλώνει απογοητευμένη από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Επισημαίνεται επίσης, ότι οι πολίτες ζητούν πλέον αλλαγή της πολιτικής με έμφαση στην ανάπτυξη, κάτι που έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή ο Αντ. Σαμαράς ενώ στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επικαλούνται και την προηγούμενη μέτρηση της MRB που η διαφορά ήταν στο 4%.

Ωστόσο και σε αυτήν την μέτρηση αποτυπώνεται η επιφυλακτικότητα της κοινής γνώμης απέναντι στη ΝΔ. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και οι 4 στους 10 νεοδημοκράτες λένε «όχι» στο ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Δημοκρατίας στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα προς τον Αντ. Σαμαρά για τις επόμενες κινήσεις του σε σχέση με πρόσωπα που είχαν βρεθεί στον πυρήνα της "γαλάζιας" διακυβέρνησης.

Απόφαση του Αντώνη Σαμαρά είναι να στραφεί πλέον προς τους αναποφάσιστους πολίτες ενισχύοντας τον πολιτικό του λόγο με προτάσεις κυρίως για θέματα αγοράς και ασφάλειας του πολίτη. Μετά τη συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ στο Ελσίνκι την Παρασκευή, ο κ. Σαμαράς θα ξεκινήσει την επεξεργασία της επικαιροποίησης των προτάσεών του για την οικονομία, το «Ζάππειο ΙΙ» όπως το έχει ονομάσει, σε συνεργασία με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αλλά και με φορείς της αγοράς.