Quantcast

Σε κλίμα έντασης εγκρίθηκαν οι υποψήφιοι

Με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι υποψηφιότητες του κόμματος για τις 13 Περιφέρειες και τον Δήμο Αθηναίων, μετά από μία θυελλώδη διήμερη συνεδρίαση του οργάνου.
Με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι υποψηφιότητες του κόμματος για τις 13 Περιφέρειες και τον Δήμο Αθηναίων,

μετά από μία θυελλώδη διήμερη συνεδρίαση του οργάνου, με έντονο το στοιχείο της διαφωνίας από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας (αλλά και μέρους της ΑΡΕΝ που πρόσκειται στην πλειοψηφία) κυρίως για την υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και δευτερευόντως για εκείνη του Θεόδωρου Καρυπίδη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Με τις δύο πλευρές να διαφωνούν ακόμα και επί της διαδικασίας, υπήρξε ψηφοφορία του Σώματος για το αν θα ψηφίζονταν ενιαία εν είδει «πακέτου» οι υποψηφιότητες, όπως πρότεινε η πλειοψηφία, ή αν θα γινόταν διαφορετική ψηφοφορία για οποιαδήποτε διαφωνία εγείρετο, πρόταση που «κατέβασε» η Αριστερή Πλατφόρμα.

Υπέρ της πρώτης πρότασης ψήφισαν 97 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και κατά 63, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ψηφοφορία για την έγκριση των υποψηφιοτήτων συνολικά.

Αυτές, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία με την Αριστερή Πλατφόρμα όμως να επιλέγει την αποχή. «Να μην βάλουμε αυτογκόλ ότι η απόφαση για το “13+1” δεν έχει την νομιμοποίηση της πλειοψηφίας», παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς πάντως να έχει τεθεί θέμα αμφισβήτησης από κανέναν, όπως διαβεβαίωναν αργότερα πηγές της Κουμουνδούρου.

Απαντώντας στην «επιθυμία» της Αριστερής Πλατφόρμας να καταγραφεί η αποχή της απηύθυνε ευθεία πρόκληση εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Θέλω να μου απαντήσει τώρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Θα δώσουμε την μάχη για τις 13 Περιφέρειες και τους Δήμους μαζί; Ναί ή όχι; Αν ναι, να καταγραφεί η αποχή να τελειώνουμε»...

Μετά από ένα ...χαμόγελο του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας και τη διαβεβαίωση ότι αυτό είναι "αυτονόητο", το θέμα έληξε εκεί. Τουλάχιστον προς το παρόν, αφού αφενός αναμένεται να δημοσιευθεί στην iskra.gr σκληρή ανακοίνωση της Αριστερής Πλατφόρμας, αφετέρου την ίδια «ερώτηση» απηύθυνε ο Στάθης Λεουτσάκος στον Αλέξη Τσίπρα για τις ευρωεκλογές, αν δηλαδή θα δώσουν την μάχη όλοι μαζί ή όχι...

Σε ανάρτησή της η iskra.gr, ιστοσελίδα μέσω της οποίας εκφράζεται η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο αργότερα, τίθεται θέμα νομιμότητας της ψηφοφορίας «πακέτο» επί των «13+1» ονομάτων.

«Τη νομιμότητα μιας τέτοιας ψηφοφορίας αρνήθηκε η Αριστερή Πλατφόρμα και άλλα στελέχη. Στην ψηφοφορία, η οποία τελικά διεξήχθη, παρά την αντίθεση της "Αριστερής Πλατφόρμας", η τελευταία, αρνούμενη την καταστατική νομιμότητα της, έκανε αποχή», σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ παρατίθεται δήλωση του Στάθη Λεωτσάκου, σήμφωνα με την οποία «η Αριστερή Πλατφόρμα ψηφίζει, ανεξάρτητα από επί μέρους απόψεις και διαφοροποιήσεις, τους 11 υποψήφιους για τις περιφέρειες εκτός του υποψηφίου για τη Δυτική Μακεδονία για τον οποίο τοποθετείται με «λευκό» και φυσικά, εκτός του Οδυσσέα Βουδούρη για τον οποίο εκφράζει τη ριζική πολιτική αντίθεση της».

Για την πορεία προς τις ευρωεκλογές πάντως, επί συγκεκριμένων θεμάτων που έχουν τεθεί στο εσωτερικό, δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αλλά αντίθετα παραπέμφθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία. Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ :

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ


Οι υποψήφιοι που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 13 Περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι 9 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και 4 συνεργαζόμενοι, καθώς και στο Δήμο της Αθήνας, εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή.


Είχε προηγηθεί ψηφοφορία επί του τρόπου έγκρισης των υποψηφίων, κατά την οποία επί των παρόντων ψήφισαν 96 μέλη υπέρ του να εγκριθούν όλες οι υποψηφιότητες συνολικά με μια ψηφοφορία και 67 μέλη να εγκριθούν οι υποψηφιότητες ξεχωριστά η καθεμιά.


Τα ονόματα των υποψηφίων που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις 13 Περιφέρειες και το Δήμο της Αθήνας είναι τα εξής:

Δήμος Αθήνας: Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Αττική: Ρένα Δούρου

Κεντρική Μακεδονία: Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Δυτική Ελλάδα: Βασίλης Χατζηλάμπρου

Θεσσαλία: Ηρώ Διώτη

Κρήτη: Μιχάλης Κριτσωτάκης

Πελοπόννησος: Οδυσσέας Βουδούρης

Αν. Μακεδονία – Θράκη: Κώστας Μορφίδης

Δυτική Μακεδονία: Θόδωρος Καρυπίδης

Στερεά Ελλάδα: Βαγγέλης Αποστόλου

Ήπειρος: Όλγα Γεροβασίλη

Βόρειο Αιγαίο: Αγλαΐα Κυρίτση

Νότιο Αιγαίο: Μπενέτος Σπύρου

Ιόνια Νησιά: Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Σύγκρουση Λαφαζάνη – Τσίπρα

Διαστάσεις παίρνουν οι αντιρρήσεις της μειοψηφίας επί συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων για τις περιφερειακές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.


Στις σφοδρότατες αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας σκοντάφτει η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη για την περιφέρεια Πελοποννήσου, με κορυφαία στελέχη της τάσης να αντιπροτείνουν την συνεδρίαση των Νομαρχιακών Επιτροπών στην περιοχή για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.


«Είχαμε δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσουμε τα πρόσωπα τον Νοέμβριο. Ο λόγος που καθυστερήσαμε, ήταν ακριβώς το ότι σεβαστήκαμε όλες τις διαδικασίες με Τοπικές Οργανώσεις και Νομαρχιακές Επιτροπές να συζητούν για αυτά τα θέματα», απαντά η πλειοψηφία.

Ενδεικτικά είναι όσα είπε από το βήμα της «κεκλεισμένων των θυρών» για τους δημοσιογράφους συνεδρίασης ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Η ενδεχόμενη τελική επιλογή πολιτικών προσώπων που έχουν ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο και την κυβέρνηση Σαμαρά, βρίσκεται εκτός αποφάσεων του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει λάθος μηνύματα στον λαό», είπε ο κ.Λαφαζάνης, συνοψίζοντας σε μία φράση την βασική διαφωνία της μειοψηφίας στο πρόσωπο του Οδυσσέα Βουδούρη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.



Βουδούρης: Δεν έχει χρώμα η υποψηφιότητα μου


Σημειώνεται δε, ότι αντιρρήσεις εκφράζουν στελέχη του Αριστερού Ρεύματος και στο πρόσωπο του Θεόδωρου Καρυπίδη, για την υποψηφιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία πάντως σε περίπτωση ψηφοφορίας, σκοπεύουν να ψηφίσουν «λευκό».


Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αποστροφή του λόγου του Στάθη Λεουτσάκου, που ζήτησε από το βήμα να κάνει την αυτοκριτική του ο επικεφαλής του τομέα Αυτοδιοίκησης Κώστας Πουλάκης, κατηγορώντας τον ότι «αποπροσανατόλισε τα όργανα και τον πρόεδρο».

Στην ομιλία του πάντως, ο κ. Λαφαζάνης, δεν έμεινε αυστηρά στις υποψηφιότητες για τις περιφέρειες.

«Οι απόψεις κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί επαχθούς χρέους 5% είναι αυθαίρετες, λαθεμένες και εκτός πολιτικών αποφάσεων», είπε, ενώ αναφερόμενος στις αιτιάσεις περί σχεδίων Μάρσαλ, υποστήριξε ότι δεν λαμβάνουν υπόψη ότι τέτοια σχέδια στο παρελθόν είχαν άκρως αντιαριστερό σχεδιασμό και λειτούργησαν υπέρ των Αμερικανών.

«Κάρφωσε» έτσι επιφανή στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια ανάλογων διαφωνιών που έχουν εκφραστεί από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.


Στην υποψηφιότητα Βουδούρη, φέρεται να αντιδρά και ο Θανάσης Πετράκος, που ακούστηκε στους διαδρόμους να ωρύεται ότι για το άτομό του παραπονούνται ακόμα και στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ.


Ειδικά για αυτήν, δε, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι την έμαθε την τελευταία στιγμή, για να λάβει λίγο αργότερα την «απάντηση» της πλειοψηφίας ότι «δεν υπάρχει θέμα αιφνιδιασμού», αφού μέσα στην εβδομάδα υπήρξε επίσημη ενημέρωση, όπως έλεγαν, για θέματα αυτοδιοίκησης των μελών της Πολιτικής Γραμματείας που ανήκουν στο Αριστερό Ρεύμα, αφήνοντας να εννοηθεί την βεβαιότητα ότι του είχε μεταφερθεί.


Στην πλειοψηφία, άλλωστε, επιμένουν πως η διαφωνία του Αριστερού Ρεύματος είναι πολιτική και καταγεγραμμένη, σε σχέση με την πολιτική διεύρυνσης του κόμματος, απαντώντας επί του προκειμένου ότι η απόφαση για τα συγκεκριμένα πρόσωπα ελήφθη σε άμεση συνάρτηση και συνέχεια της πολιτικής συμμαχιών που όρισε το ίδιο το Συνέδριο, με ένα εύρος «ανοιγμάτων» από τα αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας ως τα αριστερά της Αριστεράς, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη σε αυτή την περίπτωση και τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.


«Αν είχαμε ακολουθήσει αυτή την άποψη για τις συμμαχίες, δεν θα ήταν μαζί μας ούτε ο Αλέξης Μητρόπουλος, ούτε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ούτε η Σοφία Σακοράφα κτλ. Θα ήμασταν μεταξύ μας. Έχουμε άλλη στρατηγική», λένε.


Μιλούν δε για μία «χημεία» στη σύνθεση των υποψηφιοτήτων για τις Περιφέρειες, με εννέα κομματικά στελέχη από όλες τις τάσεις και τέσσερα μη κομματικά, εννοώντας την Αγλαΐα Κυρίτση, τον Οδυσσέα Βουδούρη, τον Θεόδωρο Καρυπίδη και τον Μπενέτο Σπύρου, με διαφορετικές καταβολές ο καθένας.


Τα «φαινόμενα δυσανεξίας» καυτηρίασε από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή. «Πρέπει να σταματήσουνε τα φαινόμενα δυσανεξίας, ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε όρους πλειοψηφίας, εκλογικής νίκης και σταθερότητας της κυβέρνησής μας», υποστήριξε.


Μέχρι αυτή τη στιγμή, αποτελεί ζητούμενο και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, καθώς η πλειοψηφία επιμένει να ψηφιστούν σε «πακέτο» οι 13 υποψηφιότητες για τις ισάριθμες περιφέρειες της χώρας, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα επιμένει να ψηφιστούν είτε ένας προς έναν, είτε πάντως να ψηφιστεί χωριστά κάθε υποψήφιος για τον οποίο θα υπάρξουν ενστάσεις.