Quantcast

Σε μια νύχτα έφτιαξε 11 offshore

Η Realnews αποκαλύπτει το δίκτυο εταιρειών που χρησιμοποίησε ο Ι. Καρούζος για να καλύψει τον δρόμο του χρήματος - Η λαμπερή ζωή της Ρ. Σκαφτούρα.

Των Χ. Μπελιά, Α. Αγγελοπούλου και Δ. Πανανού

Το κουβάρι με τις δαιδαλώδεις διαδρομές των offshore εταιρειών του Ιωάννη Καρούζου ξετυλίγει η Realnews. Παράλληλα, φέρνει στο φως τα έγγραφα με τα οποία ο επιχειρηματίας, μέσα σε μόλις μερικές ώρες, έφτιαξε 11 εταιρείες. Φαίνεται ότι, για κάποιον λόγο, από το βράδυ της 26ης Μαρτίου 2008 ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Επρεπε να αποφασίσει ποιες εταιρείες ήθελε να αποκτήσει. Για την ακρίβεια, έπρεπε να επιλέξει από μια λίστα 45 εταιρειών που είχαν ήδη έτοιμες οι δικηγόροι του, με ημερομηνίες σύστασης από τον Νοέμβριο του 2007 μέχρι και τις ημέρες εκείνες. Τη λίστα την έλαβε στις 7:30 το απόγευμα και μέχρι τις 10 το επόμενο πρωί είχε αποφασίσει ποιες ήθελε να «αγοράσει». Ολες οι εταιρείες ήταν νόμιμες, που όμως έδιναν τη δυνατότητα στους «αγοραστές» τους να κρύβουν τα ίχνη των μεταβιβάσεων, των μετοχών και των χρημάτων, μέσα από ενδιάμεσους και διαδρομές που ήταν δύσκολο, έως και αδύνατο, να αποκαλυφθούν. Το χρονικό διάστημα, δε, της «αγοράς» τους ήταν λίγο πριν αρχίσουν τα προβλήματα στον όμιλο.

Σχεδόν όλες οι offshore στην Κύπρο «στήνονται» και λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Ο φάκελος με τα στοιχεία των μετόχων και του διοικητικού συμβουλίου κατατίθεται στον έφορο εταιρειών στην Κύπρο και είναι προσβάσιμος. Μόνο που ως μέτοχοι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου αναφέρονται συνήθως άλλες εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα που οι δικηγόροι τα αποκαλούν «nominees» («υποψήφιοι καταπιστευματούχοι»). Στην πραγματικότητα, οι δικηγόροι υπογράφουν με τον πελάτη τους ένα εμπιστευτικό έγγραφο με το οποίο μπορεί ο δεύτερος να παίρνει όποτε θέλει τις μετοχές του ή να αλλάζει τους nominis κατά το δοκούν.

Στη συνέχεια οι δικηγόροι ενεργοποιούν τις εταιρείες nominees, στις οποίες μεταβιβάζονται οι μετοχές των εταιρειών των πελατών τους. Στην ουσία, οι ίδιοι οι δικηγόροι ή συνεργάτες τους είναι πίσω από τις nominees. Ετσι, όποιος προσπαθήσει να ερευνήσει τους φακέλους θα «σκοντάψει» στους nominees. Επιπλέον, συχνά οι φάκελοι είναι ελλιπείς και μη ενημερωμένοι, για παράδειγμα, με τα περιουσιακά στοιχεία. Η μόνη Αρχή που έχει τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων είναι η Τράπεζα της Κύπρου. Η αντίστοιχη, δηλαδή, της Τράπεζας της Ελλάδος. Μόνο που τα δίνει έπειτα από επίσημο αίτημα δικαστικών Αρχών, το οποίο προηγουμένως εξετάζεται. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ το δημοσίευμα της Realnews)

Η λαμπερή ζωή της Ρεβέκκας Σκαφτούρα

Του Γιώργου Παγάνη

Ως φιλόδοξη και αποφασισμένη να γίνει το «κυρίαρχο πρόσωπο» της κοσμικής Αθήνας παρουσιάζεται από ανθρώπους του κύκλου της η πρώην σύζυγος του Ιωάννη Καρούζου, Ρεβέκκα Σκαφτούρα.

Λαμπερή στις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα πάρτι, φρόντιζε πάντα ο φακός να «προσθέτει» στην εικόνα της και το πετύχαινε, αφού ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες του «υπευθύνου δημοσίων σχέσεων» που τη συμβούλευε με το αζημίωτο στη μανία της για κοινωνική άνοδο και αναγνώριση. Η Ρ. Σκαφτούρα οργάνωσε μια «γιγαντιαία επιχείρηση» για την είσοδό της στον «καλό κόσμο των Αθηνών» και σε αυτή την προσπάθεια δεν υπήρξε καθόλου φειδωλή, κυρίως ως προς το κόστος.

«Η στρατηγική του ζεύγους Καρούζου για να πετύχει την είσοδό του στο jet set ήταν πολυδάπανη», εξηγεί στη Realnews άνθρωπος που γνώριζε καλά και τον Ι. Καρούζο και τη Ρ. Σκαφτούρα. Τους περιγράφει ως γενναιόδωρο ζευγάρι που είχε αναλάβει την κοινωνική δραστηριότητα της οικογενειακής «επιχείρησης». Δύο και τρεις μαζί πανάκριβες γραβάτες στέλνονταν στην ονομαστική εορτή ανθρώπων που το ζευγάρι μπορεί να είχε δει μόλις μία φορά, σε μια επίδειξη γενναιοδωρίας με «δώρα πάνω από την περίσταση».

Τραπέζια σε πανάκριβα εστιατόρια με παρέες που ξεπερνούσαν τα 15 άτομα, από τους οποίους πολλοί είχαν απλώς συστηθεί με το ζευγάρι και, βέβαια, η μεταφορά τουλάχιστον 130 καλεσμένων με αεροπλάνο στην Ελούντα, για τη βάφτιση των διδύμων. Και όλα αυτά ξεκίνησαν από ένα μικρό μαγαζί στην «μπιφτεκούπολη» της Γλυφάδας. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ το δημοσίευμα της Realnews)