Quantcast

Σκληρή στάση να έχει με την Τρόικα ο Παπαδήμος

Σύγκρουση ΝΔ με τον Παπαδήμο με αφορμή το δημοσίευμα του Real.gr λίγες ώρες πριν από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Τι είπε ο Π. Καψής στον Real Fm.
Στελέχη της ΝΔ απαντώντας στις πληροφορίες του Real.gr ότι ο Πρωθυπουργός ενδέχεται να παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς τόνιζαν: «καλό είναι ο κ. Παπαδήμος να κρατάει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις του με την Τρόικα και όχι στο εσωτερικό της χώρας»

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή

Αν δεν υπάρξει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με την πρόταση που θα παρουσιάσει, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα καταθέσει την Δευτέρα το πρωί την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ενημέρωσε ο ίδιος χθες στενούς του συνεργάτες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν τα μέτρα της τρόικας, τα οποία, όπως αναγνωρίζεται, είναι ιδιαίτερα βαριά, ενώ εκφράζεται ανησυχία για τη στάση των πολιτικών αρχηγών, ιδιαίτερα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις, όπως άλλωστε και οι συνεργάτες του. Ο πρωθυπουργός διαμηνύει πως τα μέτρα θα πρέπει να τα ψηφίσουν και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ οι αρχηγοί θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και για τη στάση των βουλευτών τους, καθώς τα μηνύματα που έφτασαν χθες από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ως προς την υπερψήφιση των μέτρων, υπήρξαν ιδιαίτερα αποθαρρυντικά.
 
Ο Λουκάς Παπαδήμος διαμηνύει παράλληλα πως σε περίπτωση που ένας εκ των πολιτικών αρχηγών δεν συμφωνήσει με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, τότε ο ίδιος την Δευτέρα το πρωί θα ζητήσει να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Οι στενότεροι εκ των συνεργατών του, μάλιστα, ισχυρίζονται πως δεν μπλοφάρει, καθώς, όπως επισημαίνουν, ο ίδιος «ανέλαβε την πρωθυπουργία για να συμβάλλει στη διάσωση της χώρας και όχι στην διάσωση του πολιτικού συστήματος».

Οι αρχηγοί έχουν ειδοποιηθεί πως deadline για τη συμφωνία είναι η Κυριακή, ημέρα που-αν υπάρξει καπνός από τη σύσκεψη των αρχηγών-κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί και η συμφωνία για το PSI. Έως τις 13 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το Μίνι Μνημόνιο, με τα «προαπαιτούμενα μέτρα» που απαιτούν οι δανειστές, ενώ το Μνημόνιο Νο 2 θα ψηφιστεί αργότερα, μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση. Άγνωστο είναι πότε θα ζητηθούν οι πολιτικές εγγυήσεις και με ποιο τρόπο (υπογραφές ή όχι) από τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και αν θα απαιτηθεί ή όχι ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή.

«Όποια απόφαση και να ληφθεί θα έχει κόστος»

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής μιλώντας στο realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του real.gr, σύμφωνα με το οποίο ο Λουκάς Παπαδήμος στέλνει μήνυμα στους πολιτικούς αρχηγούς ότι «ή συμφωνείτε, ή παραδίδω την εντολή στον πρόεδρο».

Η απάντηση του κ Καψή στο ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου ήταν: «Δεν θέλω να κάνω τέτοιες υποθέσεις. Νομίζω ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα πάρουν μαζί με τον πρωθυπουργό τις αποφάσεις για το πως θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα. Όλα τα ζητήματα θα τα συζητήσουν από κοινού οι πολιτικοί αρχηγοί». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις, στις οποίες θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και σημείωσε ότι «ψάχνουμε να βρούμε το καλύτερο δυνατό για την οικονομία και τους πολίτες».

«Όποια απόφαση και να ληφθεί, θα έχει κόστος», επισήμανε ο Παντελής Καψής.

Λίγο αργότερα με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τα σενάρια παραίτησης του Λουκά Παπαδήμου, σε περίπτωση που οι πολιτικοί αρχηγοί δεν συμφωνήσουν στους όρους για το νέο οικονομικό πακέτο. «Δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα» είπε ο Παντελής Καψής.

Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Καψής στον Real Fm


Σάββατο η σύσκεψη

Έως αργά το βράδυ χθες, η τρόικα επέμενε στον Ε. Βενιζέλο και τον Γ. Κουτρουμάνη στην μείωση των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο «πετσόκομμα» του 13ου και 14ου μισθού, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, τη μείωση του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ κοκ. Η σκληρότητα των διαπραγματεύσεων οδήγησε αργά το βράδυ χθες το Μέγαρο Μαξίμου να αναβάλει εκ νέου τη σύγκληση της σύσκεψης των αρχηγών, αυτή τη φορά για το Σάββατο. Πιθανότατα σήμερα, άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την τρόικα.

Κομματική πειθαρχία

Με δεδομένες τις αντιδράσεις βουλευτών στα μέτρα, πάντως, οι κομματικές ηγεσίες εξετάζουν την επιβολή κομματικής πειθαρχίας στις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες-με την προϋπόθεση, βεβαίως, πως προηγουμένως θα έχουν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί.