Quantcast

Σταϊκούρας: Υπερεκτιμημένοι οι αριθμοί στη νέα λίστα

Ο βουλευτής της Ν.Δ. μιλώντας στον realfm 97,8...
Ο βουλευτής της Ν.Δ. μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη νέα λίστα που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών στο Brussels Group, αλλά και στην πορεία της διαπραγμάτευσης.

«Καταρχήν εύχομαι το ταχύτερο δυνατό να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό για την ελληνική οικονομία, για την πραγματική οικονομία και για το μέλλον της. Η δημιουργική ασάφεια έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει βοηθήσει τη χώρα, ούτε καν η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Διότι πολύ απλά εκεί συμφωνήσαμε η δόση να καταβληθεί στο σύνολό της στο τέλος της αξιολόγησης και τώρα η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ποιες είναι οι άμεσες οι πιεστικές ανάγκες της χώρας με αποτέλεσμα ήδη να έχει κηρύξει μια εσωτερική στάση πληρωμών που υπερβαίνει μέχρι σήμερα το 1,5 δισ. ευρώ. Άρα εύχομαι να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Και πρόσθεσε: «Επί της λίστας, ορισμένες σύντομες παρατηρήσεις, αν αυτή πραγματικά είναι η λίστα την οποία αποστείλαμε έξω. Αποδέχεται η κυβέρνηση τον μνημονιακό στόχο του 3% για πρωτογενές πλεόνασμα όταν μέχρι πρόσφατα υποστήριζε τόσο το ότι δεν χρειάζεται αυτό, όσο και το ότι δεν είναι εφικτό. Ξαφνικά προέκυψαν πόροι για να επιτευχθεί το 3%. Αυτό πως προέκυψε; Γιατί κατά την εκτίμησή μου περιλαμβάνει πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις σε μία σειρά από παρεμβάσεις. Επίσης περικλείει πάρα πολλές ασάφειες».

Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι είναι υπερεκτιμημένοι οι αριθμοί στη συγκεκριμένη λίστα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. ανέφερε: «Σε ορισμένα μέτρα είναι υπερεκτιμημένη, σε ορισμένα άλλα μέτρα περιλαμβάνει ασάφειες και παραπέμπει σε τεχνικές συζητήσεις. Αν δείτε σε πάρα πολλές ενότητες στο τέλος κάθε ενότητας λέει για περαιτέρω ανάπτυξη στα τεχνικά κλιμάκια ή στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων όταν μιλάμε για τα έσοδα. Δεν έχει καμιά αναφορά συγκεκριμένη στις αποκρατικοποιήσεις ή σε συγκεκριμένες καταργήσεις φοροαπαλλαγών, δεν περιλαμβάνει μία σειρά από δεσμεύσεις της κυβέρνησης που έχουν πρόσφατα αναληφθεί, για παράδειγμα δεν περιλαμβάνει τα μέτρα που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να πάρει για το ΦΠΑ, ούτε για το συνταξιοδοτικό».

Και συνέχισε: «Η κυβέρνηση για παράδειγμα έχει δεσμευτεί να καταργήσει φόρους υπέρ τρίτων, ή για παράδειγμα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει, είμαι πολύ προσεκτικός στο ρήμα αυτό ήταν το ρήμα που χρησιμοποίησε, να συνεχίσει τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αυτά δεν περικλείονται σε αυτή τη λίστα η οποία λίστα, όπως λέει το ίδιο το e-mail, είναι μία πρώτη λίστα προκειμένου να εκταμιευθεί κομμάτι της δόσης που εκκρεμεί μέχρι το τέλος της αξιολόγησης».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ realfm 97,8 Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ