Quantcast

Στην κυβέρνηση εναπόκειται η συγκρότηση του ΕΣΡ

Η Διάσκεψη των Προέδρων δεν έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου της Βουλής για την επιλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των 4/5, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Νομοθετική πρωτοβουλία θα αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στην αδειοδότηση των Τηλεοπτικών Καναλιών χωρίς την εμπλοκή του ΕΣΡ στην διαγωνιστική διαδικασία.

Μετά την αποτυχία στην Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 4/5 που προβλέπει το σύνταγμα, και να βρεθεί συναινετική λύση επί της πρότασης του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης , δεν αποκλείστηκε από κυβερνητικές πηγές να υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος από το υπουργικό συμβούλιο.

Ενδεικτική ήταν και η αναφορά του προέδρου της Βουλής αμέσως μετά το τέλος της άκαρπης ψηφοφορίας.

«Είναι ζήτημα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να εισηγηθεί πως αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί και να φέρει σχετική ρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Την πρόταση υπερψήφισαν μόνο οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τους 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ την καταψήφισαν οι 7 βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων. Τρεις βουλευτές από ΚΚΕ και Ποτάμι δήλωσαν παρών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής είχε παρουσιάσει την εισήγηση του με τα 9 πρόσωπα που θα συγκροτούσαν το νέο ΕΣΡ και τα οποία ήταν:

Πρόεδρος: Λαοκράτης Βάσσης, συγγραφέας

Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος

Μέλη: Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, Βασίλης Καραποστόλης, Γιώργος Κόλλιας, Λίλιαν Μήτρου, Γιώργος Πλειός και η Δήμητρα Παπαδοπούλου που ήταν μέλος του προηγούμενου ΕΣΡ καθώς και οι δημοσιογράφοι, Φανή Πετραλιά, Γιάννης Τζανετάκος.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, επέμεινε στην πρόταση του κόμματός του να επαναφέρει η κυβέρνηση τουλάχιστον, όπως είπε, τις αρμοδιότητες από το υπουργείο Επικρατείας στο ΕΣΡ, σε ότι αφορά τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών καναλιών σημειώνοντας ότι «αυτό είναι απαραίτητο καθώς εμείς επιθυμούμε σφόδρα να τελειώσει αυτή η κατάσταση της ασυδοσίας».

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, δήλωσε κάθετα αρνητικός στην πρόταση καθώς όπως υποστήριξε, «η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει μια μικρή τομούλα στο θέμα των ΜΜΕ σαν πλαστικός χειρούργος ενώ έχει να κάνει με ένα μεγάλο ασθενή και χρειάζονται γενναίες αποφάσεις».
«Εμμένουνε στη θέση μας για παρών.

Το ίδιο ψηφίσαμε και παλαιότερα και η εμπειρία μας επιβεβαίωσε. Η στάση μας δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Όλοι εδώ ζούμε, αντιλαμβανόμαστε το ρόλο των ΜΜΕ, και των κρατικών καναλιών, σε αυτό το σύστημα κάτω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Τα δείγματα που έχουμε επιβεβαιώνουν ότι έχουμε ίδια κατάσταση», σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Την ανησυχία του για τον κίνδυνο να κλείσουν πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης , δηλώνοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει.

«Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε βιασμό, καταψηφίζουμε, δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, που νωρίτερα είχε θέσει δύο προϋποθέσεις.

Να ενημερωθούν τα μέλη της Διάσκεψης των προέδρων για το περιεχόμενο της αλληλογραφίας, αν υπάρχει, μεταξύ καναλαρχών πανελλαδικής εμβέλειας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να καταθέσει ο υπουργός Επικρατείας το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Ουδεμία από αυτές τις επιστολές δεν αφορά τις αρμοδιότητες του υπουργού αλλά αφορά το αν η ΕΡΤ δύναται να είναι πάροχος δικτύου, πέραν του δικού της, προς τρίτους για προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, απαντώντας στον κ. Λοβέρδο σχετικά με την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, χαρακτήρισε μεν θετικό βήμα την πρόταση του υπουργού Επικρατείας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να αποφασίσει η Βουλή για τον αριθμό των αδειών ωστόσο τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ευρύτερη συναινετική λύση ως προς τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν για να έχει «εχέγγυο αξιοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, έκανε λόγο για υποκριτική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης η οποία, όπως είπε, συνεργεί στην συνέχιση της ανομίας και της ασυδοσίας.

«Δεν τιμά κανένα η παρούσα κατάσταση. Με κανάλια που κοιμήθηκαν με περιφερειακή άδεια και ξύπνησαν με πανελλαδική άδεια. Τι μήνυμα θα στείλουμε; Ότι νομιμοποιούμε ένα καθεστώς χωρίς ποτέ οι ιδιοκτήτες καναλιών να έχουν πληρώσει για τις άδειες. Το αφήνουμε στο διηνεκές χωρίς να έχουν πληρώσει»; υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απαντώντας στα σχόλια που ακούστηκαν.

Παράλληλα, ο κ. Παππάς κάλεσε όλα τα κόμματα «να μην αφήσουν την ευκαιρία για ευρεία συναίνεση να πάει χαμένη», τονίζοντας ότι «υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις να προχωρήσει η συγκρότηση του ΕΣΡ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Υπογράμμισε ακόμα ότι, η διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε άλλες σκοπιμότητες να ακυρώσουν την διαδικασία αυτή».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Ν. Παππάς: Εάν η ΝΔ συναινέσει στο ΕΣΡ τότε η βουλή θα αποφασίσει για τις άδειες

-Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την διεύρυνση της σύνθεσης του ΕΣΡ