Quantcast

Στήριξη με... αστερίσκους

(VIDEO) Ναι μεν αλλά από την Άνγκελα Μέρκελ για την επόμενη δόση. «Έχει γίνει σημαντική πρόοδος αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.  
Με θετικά σχόλια αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος στις προόδους που έχει κάνει η ελληνική οικονομία. Ωστόσο πρόσθεσε ότι χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν. Εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ και σημείωσε ότι θα περιμένει την έκθεση της τρόικας προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.



Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι με τη σημερινή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ η Ελλάδα σπάει μία διεθνή απομόνωση. Επανέλαβε την δέσμευση του ότι η χώρα μας θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της. Παράλληλα μίλησε για τα σκληρά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση λέγοντας ότι οι Έλληνες αυτό το διάστημα ματώνουν.



«Στις συνομιλίες μας κυριάρχησε η ειλικρίνεια, η αμοιβαία κατανόηση, η αλληλεγγύη και η αίσθηση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά προβλήματα. Είχα την ευκαιρία να πω στην καγκελάριο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της αλλά πρέπει να βγει από την ύφεση και την ανεργία που παραλύει την οικονομία της. Και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Τόνισα στην καγκελάριο ότι ο ελληνικός λαός ματώνει αυτή τη στιγμή αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα της ανάκαμψης. Δεν ζητάει περισσότερα χρήματα. Δεν ζητάει χάρες».

«Όσοι πίστευαν και όσοι πόνταραν ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει και ότι η Ε.Ε. θα πληγεί σοβαρά θα το χάσουν αυτό το στοίχημα. Ανοίξαμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας- Γερμανίας αλλά και για την ευρωπαϊκή μας πορεία» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «ήρθα σήμερα με την βαθιά πεποίθηση ότι η περίοδος που βιώνει η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει να πω ότι έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου. Έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου. Παρά το γεγονός ότι αυτή η πορεία είναι τόσο δύσκολή αξίζει τον κόπο να την ολοκληρώσει η Ελλάδα». Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.



«Νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιταχυνθεί σημαντικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε κάποιους τομείς δεν μπορεί κανείς να τα πραγματοποιήσει γρηγορότερα» είπε η Άνγκελα Μέρκελ και υποστήριξε ότι «εγώ δεν είμαι εδώ σαν δασκάλα για να δώσω βαθμούς αλλά είμαι εδώ για να ενημερωθώ και να δώσω στήριξη. Γιατί ξέρουμε και στη Γερμανία πόσο χρόνο χρειάζεται για να υλοποιηθεί μία μεταρρύθμιση».

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι εχθρός της Ελλάδας είναι η ύφεση και ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να βγει από την κρίση. «Εχθρός μας είναι η ύφεση και αυτό που ζητούμε από την Ε.Ε. είναι το δικαίωμα μετά από όλες αυτές τις θυσίες να κερδίσουμε το στοίχημα, να πετύχουμε να βγούμε από την κρίση. Είμαι βέβαιος ότι ολόκληρος ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις προσπάθειες και τους αγώνες που κάνουμε για να τερματίσουμε αυτή την άσχημη κατάσταση για τον τόπο μας μία ώρα αρχύτερα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Όλες οι χώρες της ευρωζώνης ενωμένες κάτω από το κοινό νόμισμα θα θελήσουν να βοηθήσουν την Ελλάδα να κερδίσει αυτό το στοίχημα και ήδη αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει μία κυβέρνηση που πετυχαίνει τους στόχους».



Αναφορικά με την έκθεση της τρόικας και την επόμενη δόση η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι αναμένει να παρουσιαστεί η αξιολόγηση και δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει τους εκπροσώπους των δανειστών. «Μπορώ να πω ότι η έκθεση της τρόικας θα παρουσιαστεί όταν έχει ολοκληρωθεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός με ενημέρωσε ότι η δόση η οποία έπρεπε να είχε καταβληθεί το καλοκαίρι είναι απόλυτα αναγκαία. Γι’ αυτό πιέζουμε και εμείς τα πράγματα αλλά οφείλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα» είπε η Άνγκελα Μέρκελ.


Α.Μέρκελ «Η Ελλάδα κινείται σε σωστό δρόμο - Α.Σαμαράς: «Σπάσαμε μια διεθνή απομόνωση»