Στο Νταβός ο Τσίπρας 21–22 Ιανουαρίου

Σημαντικές συναντήσεις με Μέρκελ, Λαγκάρντ και κορυφαίους ηγέτες ενόψει της αξιολόγησης, της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και της απομείωσης του ελληνικού χρέους. Στο επίκεντρο και το Κυπριακό.
Ο κύβος ερρίφθη. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τελικά θετική απάντηση στους διοργανωτές και θα συμμετάσχει στις 21 και 22 Ιανουαρίου στο Φόρουμ του Νταβός που φέτος διεξάγεται 21–24 Ιανουαρίου.

Η αρνητική εικόνα κυρίως του Γιώργου Παπανδρέου πριν από το Μνημόνιο, αλλά και του Αντώνη Σαμαρά στο ελβετικό θέρετρο, δεν φόβισαν τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρά τις περί αντιθέτου εισηγήσεις που υπήρχαν από ομάδα συνεργατών του.

Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έχει σημαντικές συναντήσεις για θέματα, όπως το προσφυγικό και η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και οι συνολικότερες εξελίξεις στην Ευρώπη, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν με τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία.

Το διάστημα που θα βρεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Νταβός, άλλωστε, θα κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το ασφαλιστικό, ενόψει του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Εξ ου και οι συναντήσεις στο περιθώριο με ηγέτες, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ή η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να παρουσιάσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για το Κυπριακό

Στο Νταβός θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν σημαντικές διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, καθώς –όπως αποκαλύπτει η Realnews που κυκλοφορεί– παρασκηνιακά ετοιμάζεται πενταμερής συνάντηση Κορυφής, η οποία «κάηκε» λόγω της διαρροής της και της άρνησης τελικά του Κύπριου Προέδρου να συμμετάσχει.

Στο Νταβός, ωστόσο, πέραν του Ν. Αναστασιάδη, θα παρευρίσκονται και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακεντζί, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κάμερον, αλλά και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και φυσικά - πλέον - και ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόγραμμα επισκέψεων

Στις 26 Ιανουαρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Τελ Αβίβ και στις 28 τη Λευκωσία, όπου θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.

Αρχές Φεβρουαρίου, επίσης, προγραμματίζεται μια πολύ σημαντική συνάντηση, στο Ιράν, με οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Με Άγκυρα

Τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία στην Άγκυρα, ενώ θα ακολουθήσει τριμερής με τις δυο χώρες και τη Βουλγαρία.

Τα 5 «αγκάθια» στο Ασφαλιστικό