«Στον ενικό»:Το πρωτογενές πλεόνασμα

Το χρέος, η βιωσιμότητα του, η διαπραγμάτευση και το πρωτογενές πλεόνασμα βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου (VIDEO) 
Το χρέος, η βιωσιμότητα του, η διαπραγμάτευση και το πρωτογενές πλεόνασμα βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Ειδικότερα σχολιάστηκε και η δήλωση του επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ για το πρωτογενές πλεόνασμα ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι αν και πριν από λίγο καιρό η χρεωκοπία της Ελλάδος θεωρείτο δεδομένη σήμερα η συζήτηση επικεντρώνεται στο πόσο θα είναι το πλεόνασμα. «Το 2013 ήταν η πρώτη χρονιά που η Ελλάδα δεν βγήκε να ζητήσει καινούργια δανεικά. Το πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από τις προβλέψεις» εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Real.gr Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ από realmedialive

 Όπως εξήγησε ο Σίμος Κεδίκογλου το διπλό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας-το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και το έλλειμμα του προϋπολογισμού-αντιστράφηκε. «Δεν έχουμε πει το ύψος του πλεονάσματος. Έχουμε πει ότι το πετυχαίνουμε. Δεν αξίζουν οι Έλληνες να ακούσουν ότι το πετυχαίνουμε; Η Ελλάδα ανεβαίνει παντού με μεγάλη προσπάθεια, με μεγάλες θυσίες, με ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να έχει ξεπεράσει τα όρια του αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης επέκρινε την κυβέρνηση ότι στηρίζει ολόκληρη την διαπραγμάτευση με τους δανειστές πάνω στο πρωτογενές πλεόνασμα που «είναι στο όριο των ορίων». «Από τον Οκτώβριο η κυβέρνηση έχει κάνει ένα μεγάλο πολιτικό λάθος. Έχει επενδύσει στην ιδέα ότι θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι όλο το μοτίβο πάνω στο οποίο έχει τοποθετήσει όλα τα χαρτιά της σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και αυτό είναι λάθος» τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης και συνέχισε: «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ακόμη και αν βγάλει ένα οριακό πλεόνασμα θα υποχρεώσει τους Ευρωπαίους να κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους. Το πρόβλημα είναι ότι το 2014, 2015 και 2016 εξ ορισμού θα γίνει η αναδιάρθρωση για τα τοκοχρεωλύσια που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα διότι δεν πρόκειται να καλυφθούν. Άρα θα πάμε σε αναδιάρθρωση του χρέους και των δημοσιονομικών στόχων και αυτό είναι ανεξάρτητα από το αν θα γίνει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή όχι».


Real.gr Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ από realmedialive

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς εξήγησε ότι είναι διαφορετικός ο τρόπος που μετρά η Eurostat το έλλειμμα από αυτόν της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας. «Το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής. Έχει δημιουργηθεί με μια αντιλαϊκή και φορομπηχτική πολιτική» είπε ο Νότης Μαριάς και συνέχισε: «Εμείς θέλουμε και ευχόμαστε να υπάρξει μία κατάσταση τέτοια που θα απεικονίζει αυτά που συμφωνήθηκαν με την μεθοδολογία που συμφωνήθηκε. Το αντικοινωνικό γεγονός έχει συντελεστεί αλλά όταν θα τεθούν κάτω τα χαρτιά εμείς θα πατήσουμε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα».


Real.gr Ν.ΜΑΡΙΑΣ από realmedialive

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι παράγοντας για τη συζήτηση με τους εταίρους είναι το πλεόνασμα, τα επιτόκια και ο ρυθμός ανάπτυξης. «Είμαστε στο πλέον κρίσιμο εξάμηνο και θα κληθούν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ένας δρόμος είναι να βγούμε στις αγορές και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Ο δεύτερος δρόμος είναι η υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup, δηλαδή η επιμήκυνση και η μείωση των επιτοκίων και ο τρίτος δρόμος είναι να βρούμε ένα μεικτό σενάριο. Μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να υπάρξουν εάν θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει εντός ευρώ» ανέφερε ο Γιάννης Κουτσούκος και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καλέσει όλα τα κόμματα για να έρθουν στο τραπέζι εθνικής επιτροπής διαπραγμάτευσης.


Real.gr Γ.ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ από realmedialive

 Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νίκος Σοφιανός είπε ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί ανέκδοτο. «Η βιωσιμότητα είναι ανέκδοτο. Εδώ μιλάμε για βάθος 50 χρόνων είτε με τη μια συνταγή είτε με την άλλη. Υπάρχουν δύο βασικές συνταγές γύρω από το χρέος και έχουν έναν κοινό παρονομαστή: το λογαριασμό θα πληρώσει ο ελληνικός λαός» υπογράμμισε ο Νίκος Σοφιανός που χαρακτήρισε «ματωμένο» το πρωτογενές πλεόνασμα. «Η ουσία είναι ότι εδώ υπάρχουν οι δυνατότητες να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα. Αυτό που ζούμε σήμερα, το ματωμένο πλεόνασμα που θα είναι από έναν γονατισμένο λαό, αυτό οφείλεται σε έναν λάθος πολλαπλασιαστή; Εμείς δεν πιστεύουμε. Πιστεύουμε ότι είναι το αποτέλεσμα ενός δρόμου που έχουμε ακολουθήσει» σημείωσε το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ.


Real.gr Ν.ΣΟΦΙΑΝΟΣ από realmedialive

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Θόδωρος Μαργαρίτης διευκρίνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι χρήσιμο αλλά όχι στοιχείο αισιοδοξίας. «Έχουμε τη ΝΔ που εμφανίζει το πρωτογενές πλεόνασμα ως success story. Το 2012 υπήρχε κίνδυνος να βρεθούμε σε ακόμη χειρότερη κατάσταση εάν φεύγαμε από το ευρώ. Η ΔΗΜΑΡ απλώς είπε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα. Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής συμφωνήσαμε ότι πρέπει να υπάρξουν πολιτικές σταδιακής απαγκίστρωσης από το μνημόνιο. Από ένα σημείο και μετά αν κάποιοι πίστευαν ότι η ΔΗΜΑΡ ήταν κομπάρσος στην κυβέρνηση έκαναν λάθος» είπε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, που υποστήριξε ότι η πολιτική της λιτότητας που πρεσβεύει και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει να ηττηθεί στις ευρωκάλπες.


Real.gr Θ.ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ από realmedialive

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης είπε ότι είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής της Eurostat κάνει πολιτικές δηλώσεις, καθώς στο παρελθόν δεν είχε δικαίωμα να σχολιάζει ούτε δηλώσεις υπουργών Οικονομικών. «Το πλεόνασμα, που το θεωρώ πολύ σημαντικό και θα επιτευχθεί, είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη που δεν θα πρέπει να θυσιάσουμε κάνοντας το ένα πολιτικό αμπαλάζ ενόψει ευρωεκλογών» είπε ο Νίκος Χριστοδουλάκης.


Real.gr Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ από realmedialive

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Μέρας Γιάννης Μανώλης σημείωσε ότι κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν θα χαρεί εάν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε στον ένα και μοναδικό δρόμο που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση» είπε ο Γιάννης Μανώλης και εξήγησε ότι η πολιτική των περικοπών στιες οποίες στηρίχθηκε το πλεόνασμα δεν μπορούν να συνεχιστούν. «Δεν μπορούμε να στηρίζουμε αυτή την πολιτική σε περικοπές μισθών και συντάξεων σε χαράτσια ακόμη και αν επιτευχθεί λογιστικά το πλεόνασμα δεν σημαίνει τίποτα» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Μέρας.


Real.gr Γ.ΜΑΝΩΛΗΣ από realmedialive

Η αντιπρόεδρος της Δράσης και υποψήφια ευρωβουλευτής, Αντιγόνη Λυμπεράκη τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει να παράγει πλούτο προκειμένου να βγει από την κρίση. «Επιλέξαμε να σκοτώσουμε την οικονομία με αλλεπάλληλες φορομπηχτικές πολιτικές. Δεν παράγουμε τον πλούτο που χρειαζόμαστε» σημείωσε η Αντιγόνη Λυμπεράκη. «Μιλάμε για μία αλληλουχία άστοχων πολιτικών που με μεγάλη ευκολία βγαίνουν να πανηγυρίσουν για τα αποτελέσματα τους χωρίς να βλέπουν τα αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής γιατί μπορεί η εγχείριση να πετύχει αλλά ο ασθενής να πεθάνει» σημείωσε η αντιπρόεδρος της Δράσης.


Real.gr Α.ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ από realmedialive

Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας υποστήριξε ότι μία χώρα δεν μπορεί να ζει συνεχώς με δανεικά αλλά υπάρχουν αβεβαιότητες για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Αναδεικνύουμε ορισμένες αβεβαιότητες που συνδέονται με την εξέλιξη των πραγμάτων. Έχουν να κάνουν με την φοροδοτική εξάντληση των συμπολιτών μας, με την διεύρυνση των κοινωνικών ανισορροπιών, την πολιτική αβεβαιότητα, την έξαρση της ανεργίας, το υψηλό χρέος ως προς το ΑΕΠ που αποθαρρύνει τους επενδυτές, την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική ιου δεν είναι μονάχα ελληνικό φαινόμενο αλλά υιοθετήθηκε σε όλες τις χώρες προσαρμογής» είπε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας.


Real.gr Π.ΛΙΑΡΓΚΟΒΑΣ από realmedialive