Quantcast

Συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ στη Βιέννη

Στην Αυστρία ο πρωθυπουργός για την σύνοδο του ΕΛΚ. Παρούσα και η Γερμανίδα καγκελάριος.
Την πρώτη συνάντηση μετά τις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας ενδέχεται να έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός και η Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να ζητήσει από τον Α. Σαμαρά να την ενημερώσει για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όπως επίσης και για το αν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το ίδιο πιθανότατα θα πράξουν και οι Β. Ρόμπεϊ και Ζ.Μ. Μπαρόζο.

Το Βερολίνο από την πρώτη στιγμή έδειξε την στήριξη του στην κυβέρνηση και στον Α. Σαμαρά με τις διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος με τον πρωθυπουργό αλλά και ο Β. Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογο του Γ. Στουρνάρα. Παράλληλα όμως η Γερμανική πλευρά δεν κρύβει την ανησυχία της για την κυβερνητική συνοχή στην Ελλάδα.

Στη διευρυμένη, όπως χαρακτηρίζεται, Σύνοδο της Βιέννης αναμένονται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αρχηγοί της αντιπολίτευσης από χώρες εντός και εκτός της Ε.Ε. και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Τη συμμετοχή τους έχουν ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

Στη σύνοδο του ΕΛΚ, την οποία έχει συγκαλέσει ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, θα γίνει η προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27 και 28 Ιουνίου).

Σύμφωνα με πηγές του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, η παρουσία των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βιέννη, σηματοδοτεί την καθολική υποστήριξη των κομμάτων - μελών του ΕΛΚ προς το αυστριακό κόμμα, το οποίο κατέρχεται στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, στις 29 Σεπτεμβρίου, διεκδικώντας την πρώτη θέση από τους Σοσιαλδημοκράτες.