Quantcast

Τελεσίγραφο τρόικας: Θα συμφωνήσουμε σε μέτρα τη Δευτέρα διαφορετικά δεν επιστρέφουμε

Ποιες πολιτικές εξελίξεις πυροδοτεί η αιφνίδια επιστροφή του πρωθυπουργού. Ποια μόνιμα μέτρα ζήτησε το Eurogroup. Ποιο τελεσίγραφο στέλνει η τρόικα.
Σενάρια πολιτικών εξελίξεων πυροδοτεί η αιφνίδια επιστροφή του πρωθυπουργού και η ακύρωση της επίσημης επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, καθώς στο Eurogroup οι Ευρωπαίοι εταίροι έβαλαν το «μαχαίρι στο λαιμό» για λήψη οριστικών και όχι εκτάκτων μέτρων, απειλώντας με κόψιμο της ρευστότητας.

Οι επικεφαλής της τρόικας έστειλαν ουσιαστικά τελεσίγραφο προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο με τον οποίο τη Δευτέρα θα έχουν τηλεδιάσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών στην επικοινωνία που θα έχουν να συμφωνήσουν σε νέα μέτρα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.  

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε την Παρασκευή για το Λονδίνο από όπου θα ταξίδευε το Σάββατο για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο για την κρισιμότητα της κατάστασης και νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου αποφασίστηκε να αναβάλει την επίσκεψή του.

Ζητά μόνιμα μέτρα η τρόικα

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr και σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Βενιζέλου στον πρωθυπουργό οι Ευρωπαίοι εταίροι πέραν των μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ που ζητούν μέχρι το τέλος του έτους, επιμένουν τα μέτρα που θα ληφθούν στο εξής να είναι μόνιμα, με αύξηση της εργασιακής εφεδρείας και νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Διαφορετικά απειλούν ότι όχι απλώς δεν θα δώσουν την έκτη δόση αλλά και δεν θα προχωρήσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, γεγονός που θα σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να κόψει νόμισμα εντός του έτους.

Παράλληλα συνυπολογίστηκε για την ακύρωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και η κατάσταση που δημιουργείται στο Αιγαίο, καθώς η Άγκυρα φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου.

Προς έκτακτες εξελίξεις;

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερης κυβερνητικής πηγής στο real.gr ο πρωθυπουργός δεν επιστρέφει με στόχο την προκήρυξη εκλογών.

Θεωρείται βέβαιο όμως ότι θα γίνουν κινήσεις στην κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης ακόμη και της συγκυβέρνησης, αναλόγως των θέσεων που θα λάβει απόψε στη ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,Αντώνης Σαμαράς. Αν ο κ. Σαμαράς είναι αρνητικός οι κάλπες έρχονται πιο κοντά, μάλλον θεωρούνται αναπόφευκτες.

Η κυβέρνηση, πάντως, δεν διαθέτει πολιτικό κεφάλαιο για λήψη νέων μέτρων, πολύ περισσότερο που η αποτυχία της πολιτικής της καθίσταται πλέον πανθομολογούμενη.

Τι αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση

«Επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη επισκεψή του στις ΗΠΑ» αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.