Quantcast

Τελεσίγραφο Τσίπρα σε Ερντογάν – Αισιόδοξος για συμφωνία με τους δανειστές

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα, δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται, δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα, δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή, αναφερόμενος στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

"Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι το βασικό στοιχείο ισορροπίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από αυτό", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Καλό θα είναι, λοιπόν, να σταματήσουν αυτές οι αμφισβητήσεις και οι απαράδεκτες αξιώσεις που δεν προσφέρουν τίποτε περισσότερο από το να υπονομεύουν την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, όχι μόνο μεταξύ αλλά και στην ευρύτερης περιοχής.

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Θα έρχομαι τουλάχιστον μία φορά στις 15 ημέρες

Τσίπρας: Συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας το ανθρώπινο κεφάλαιο

ΝΔ: Διπλή ατζέντα και σενάρια εκλογών

Τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα. Και ας μην έχει κανείς αυταπάτες για την αποφασιστικότητα μας να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα σύνορα, λοιπόν, δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται. Η ιστορία, όμως, μπορεί να επανακαθοριστεί και να αποκλίνει από την προδιαγεγραμμένη πορεία. Μπορεί να αλλάξει είτε προς όφελος των λαών είτε και εις βάρος τους".

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "απαράδεκτη ενέργεια" την αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και αφού παρατήρησε ότι η Ελλάδα εργάζεται για την ειρήνη και την συνεργασία, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος επισκέφθηκε τρεις φορές την Τουρκία μέσα σε ένα χρόνο, σημείωσε: "Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τη συνεργασία της, τον διάλογο προς όφελος και των δύο λαών μας στην περιοχή.

Αν οι γείτονες μας, λοιπόν, το επιθυμούν, επιθυμούν το ίδιο, ο ιστορικής σημασίας αυτός δρόμος θα παραμείνει ανοιχτός, όπως ανοιχτός θα παραμείνει και ο ιστορικής σημασίας δύσκολος αυτός δρόμος που θα επιτρέψει σε όλο τον κυπριακό λαό να πάρει τη μοίρα στα χέρια του".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι με την Τουρκία στο προσφυγικό και να συνεχίσει η εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας.
 
Για το κυπριακό ανέφερε πως η Κύπρος δεν χρειάζεται ξένους στρατούς και εγγυητές υπογραμμίζοντας πως η ελπίδα στην Κύπρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί. Στηρίζουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτή την προσπάθεια. Ο κυπριακός λαός δικαιούται να ζει σε μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς κατοχή και εγγυήσεις.

Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις αρχών

Αυτή η κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις αρχών δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρα αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι μπροστά μας ανέφερε,. υπογραμμίζοντας πως τα στοιχεία της οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από θετικά και οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον αισιόδοξες. Διανύουμε τα τελευταία μέτρα μιας πολύ δύσκολης διαδρομής και στόχος μας είναι να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά ο τόπος.

Πρέπει να στηριχθούν όσοι υπέστησαν τα βάρη της κρίση ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πόλο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας.

Για προσφυγικό ανέφερε πως πρέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να τηρηθεί πιστά. Τα σύνορά μας δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι δίαυλοι επαφής ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί.
 
Ο λαός μας δίνει μια μάχη για τις ευρωπαϊκές αξίες που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ξεχάσει χώρα μας και ο λαός μας αναδεικνύει τον δρόμο των ανθρωπιστικών αξιών.

Τσίπρας: Νέος μεγάλος εθνικός στόχος είναι η μείωση της ανεργίας και να φέρουμε δουλειές και εργασία

Νέος μεγάλος εθνικός στόχος είναι η μείωση της ανεργίας, να φέρουμε δουλειές και εργασία και αυτό περνάει μέσα από τη δίκαιη ανάπτυξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Κομοτηνή υπογραμμίζοντας πως η έρευνα και η εκπαίδευση είναι προτεραιότητες για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Η παραγωγική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέας είναι καθοριστικής σημασίας, ανέφερε επισημαίνοντας πως ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας είναι βασικός για τη στήριξη και την αναβάθμιση της τοπικής ανάπτυξης και τα συνεργατικά σχήματα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.