Quantcast

«Τεράστιο ρόλο παίζει ο άνθρωπος»

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, εξέφρασε τη δέσμευσή του για σκληρή δουλειά προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των πολιτικών του υπουργείου.
«Η πατρίδα βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση [...]. Θα εργαστούμε». Με αυτές τις φράσεις ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητής Γαιωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, εξέφρασε τη δέσμευσή του για σκληρή δουλειά προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των πολιτικών του υπουργείου, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του ΥΠΕΚΑ από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό, πρύτανη του Παντείου, Γρηγόρη Τσάλτα, η οποία διεξήχθη σε κλίμα συναδελφικότητας και αμοιβαίας εκτίμησης μεταξύ των δύο πανεπιστημιακών.

Στο έργο του υπουργείου «τεράστιο ρόλο παίζει ο άνθρωπος» ανέφερε ο νέος υπουργός και έκανε λόγο για υπουργείο πολυσχιδές και με πολλές επικαλύψεις με άλλα υπουργεία.

Ο κ. Λιβιεράτος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον προκάτοχό του «σε σχέση με το έργο του και το ήθος του», καθώς επίσης και τη χαρά του για την επικείμενη συνεργασία του με τον αναπληρωτή υπουργό και πρώην υπεύθυνο του τομέα Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλαφάτη, και τον υφυπουργό, πρώην πρόεδρο της ΔΕΠΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου. «Θα είμαστε μαζί σαν μία ομάδα και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε» σημείωσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο έργο της κυβέρνησης Πικραμμένου, λέγοντας ότι ήταν «κυβέρνηση η οποία πρόσφερε υπηρεσίες στην πατρίδα».
Ο κ. Λιβιεράτος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολική σημασία της παραλαβής από έναν συνάδελφό του, καθώς όπως είπε «αποδεικνύεται ότι το Πανεπιστήμιο προσφέρει στην πατρίδα».

«Παραδίδω το ΥΠΕΚΑ σε τρεις αξιολογότατους ανθρώπους που γνωρίζουν τα θέματά του» δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός, Γρηγόρης Τσάλτας, ο οποίος πλέον αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού Παιδείας, καλώντας παράλληλα τα πρόσωπα της ηγεσίας «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μη δειλιάσουν πουθενά, έτσι ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο», καθώς «είναι η τελευταία μας ευκαιρία», όπως τόνισε.
Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο, την χαρακτήρισε «σκληρό διάλειμμα» από τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, ενώ όπως είπε, αναλαμβάνοντας το υπουργείο διαπίστωσε «να έχει "καθίσει" το κράτος με πάρα πολλές εκρεμότητες και πολλά που έπρεπε να είχαν γίνει και δεν είχαν γίνει».

Ο κ. Τσάλτας έκανε λόγο για «τιτάνιο έργο» με 140 υπουργικές αποφάσεις, 8 υπουργικά διατάγματα και 6 ΚΥΑ, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα, αναφέροντας ως παραδείγματα την απόφαση για την προστασία των μικρών υγροτόπων των νησιωτικών περιοχών της χώρας, κατόπιν αιτήματος των ΜΚΟ, και την ανακήρυξη της λίμνης της Καστοριάς σε προστατευόμενη περιοχή.

«Δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το έργο των προστίμων σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος» σημείωσε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ανθρώπινο δυναμικό του ΥΠΕΚΑ και ειδικότερα στους ειδικούς και γενικούς γραμματείς του υπουργείου αναφέροντας ότι «στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και με βοήθησαν να ξεπεράσω σκοπέλους».

«Οι περιστάσεις επιβάλλουν να μιλάμε πολύ λίγο, να δουλεύουμε πάρα πολύ και να είμαστε πολύ περισσότερο αποτελεσματικοί» δήλωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης, και συμπλήρωσε: «Αυτό θα είναι και το μότο του ΥΠΕΚΑ, για να πετύχουμε σε επίπεδο εθνικό».