Quantcast

Τι δείχνουν οι τάσεις της MRB - Όλη η έρευνα

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που καταγράφονται στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB. Ποιο κόμμα προηγείται. Ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός. Οι δείκτες αισιοδοξίας των πολιτών. Τι απαντούν για ΔΕΗ, νέο μνημόνιο και χρέος.


 

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που καταγράφονται στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB και στην έρευνα που έγινε από τις 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ MRB ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2013

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 21,5%, ενώ η Ν.Δ. 19,8%, δηλαδή η διαφορά των δύο κομμάτων είναι 1,7%. Ακολουθούν, Χρυσή Αυγή με 8,5% , «Το Ποτάμι» με 6,7% , Ελιά με 6,3%, ΚΚΕ με 5,1% , Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8% και ΔΗΜΑΡ με 1,3%. «Αλλο Κόμμα» επέλεξε το 7,1% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 19,9%.




Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για μία από τις λίγες, έως ελάχιστες, έρευνες που έχουν μείνει να γίνονται με προσωπικές συνεντεύξεις σε όλη τη χώρα. Το δείγμα είναι πάρα πολύ μεγάλο, 2000 άτομα, καλύπτει μέχρι και τις αγροτικές, ημιαστικές περιοχές».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ realfm 97,8 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ MRB κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

Στην εκτίμηση ψήφου εκλογών τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα εξής: ΣΥΡΙΖΑ 26,8%, Ν.Δ. 24,7%, Χρυσή Αυγή 10,6%, «Το Ποτάμι» 8,4%, Ελιά 7,9%, ΚΚΕ 6,4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,7%, Δημοκρατική Αριστερά 1,6% και “Άλλο Κόμμα” 8,9%. 

H Nτ. Μπακογιάννη στον realfm 97,8 για τις τάσεις της MRB



O Α. Λυκουρέντζος στον realfm 97,8 για τις τάσεις της MRB

Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με 44%, έναντι 32,5% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί το “Κανένα Κόμμα” με 17,5%, “Άλλο Κόμμα” με 4,5% και “Δεν Ξέρω – Δεν απαντώ” με ποσοστό 1,4%.

Ο Δ. Παπαδημούλης στον realfm 97,8 για τις τάσεις της MRB





Στους πίνακες που ακολουθούν δείτε τις συσπειρώσεις-μετακινήσεις των ψηφοφόρων για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.






Σχετικά με την Ικανότητα Διακυβέρνησης και στο ερώτημα: «Ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου;», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 28,7% των ερωτηθέντων, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 28%. “Κανένα κόμμα” επιλέγει το 33%.



Στο ερώτημα που αφορά στην «Καταλληλότητα του πρωθυπουργού - Καθ' υπόδειξη», ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 23,4% και ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 21,9%. Το 29,3% των ερωτηθέντων επιλέγει «Κανένας», ενώ ακολουθούν Νίκος Μιχαλολιάκος με 5,2%, Ευάγγελος Βενιζέλος με 4,9%, Σταύρος Θεοδωράκης με 3,9%, Πάνος Καμμένος με 3,1%, Δημήτρης Κουτσούμπας με 2,6%, Φώτης Κουβέλης με 2,1% και "Άλλος" με 2,7%.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. συγκεντρώνει το 38,7% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ το 33,9%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 22%.



Στην εικόνα των πολιτικών αρχηγών και στις θετικές κρίσεις ο Αντώνης Σαμαράς έχει ισχνό προβάδισμα 0,3%, συγκεντρώνοντας το 24,9% έναντι 24,6% του Αλέξη Τσίπρα.






Δείτε και τις θετικές κρίσεις μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα.



Οι πολίτες τοποθετήθηκαν σε ό,τι αφορά την εικόνα που έχουν για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα από το σύνολο των ερωτηθέντων. Πρώτος σε θετικές κρίσεις είναι ο Μανώλης Γλέζος με ποσοστό 36,1%. Ακολουθούν η Λιάνα Κανέλλη με 27,6%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 24,7%, η Όλγα Κεφαλογιάννη με 24%, η Ρένα Δούρου με 23,8%, ο Νίκος Δένδιας με 23,7% και ο Αλέξης Μητρόπουλος με 23,5%.

Πατήστε πάνω στον πίνακα και δείτε αναλυτικά τα στοιχεία των τάσεων:

 

Οι δείκτες αισιοδοξίας

Στο ερώτημα: «πως πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας» το 88,7% απάντησε “Αρκετά άσχημα” ή “Πολύ άσχημα”, ενώ μόλις το 1,2% αποφάνθηκε ότι βαδίζουν “Αρκετά καλά” ή “Πολύ καλά”.



Σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα το 88,9% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι “Κακή” ή “Πολύ Κακή”, ενώ μόλις το 0,7% κάνει λόγο για “Καλή”.



Στο ερώτημα: «πως κρίνετε την προσωπική οικονομική κατάσταση σήμερα;» οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν σε ποσοστό 74,4% “Κακή” ή “Πολύ Κακή”. Το 2% απάντησε ότι η οικονομική του κατάσταση είναι “Καλή” και το 0,6% ότι είναι “Πολύ Καλή”.



Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία. Συγκεκριμένα, το 74,1% των ερωτηθέντων έδωσε τη
συγκεκριμένη απάντηση, ενώ ακολούθησαν: η Υγεία/Περίθαλψη με ποσοστό 40,4%, η Ακρίβεια με 36,8% και το Φορολογικό Σύστημα με ποσοστό 34,8%.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας:



Τι απαντούν οι πολίτες για νέο μνημόνιο, χρέος και ΔΕΗ

Στο ερώτημα: «Θα υπάρξει η ανάγκη για υπογραφή νέου μνημονίου και εφαρμογή μέτρων που θα επηρεάσει περαιτέρω την ποιότητα ζωής του πολίτη;» το 59,6% απάντησε “Σίγουρα ναι” ή “Μάλλον ναι”, ενώ το 29,4% είπε: “Μάλλον όχι” ή “Σίγουρα όχι”.



Στο θέμα του χρέους οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να τοποθετηθούν σχετικά με τη λύση που πρέπει να δοθεί και με ποια συμφωνούν σχετικά λαμβάνοντας υπόψη το όφελος για τη χώρα. Το 69,2% απάντησε ότι: «Να μειωθεί – κουρευτεί το κεφάλαιο και να μπει ρήτρα ανάπτυξης», ενώ το 20,9% πρότεινε: «Να αντιμετωπιστεί με μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, χωρίς να μειωθεί το κεφάλαιο».



Οσον αφορά για το ποια από τις δύο απόψεις θεωρούν οι ερωτηθέντες ως πιο ρεαλιστική στην εφαρμογή της, το 63,3% απάντησε: «Να μειωθεί – κουρευτεί το κεφάλαιο και να μπει ρήτρα ανάπτυξης».



Στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης μέρους της ΔΕΗ και στο ερώτημα: «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει μέρος της ΔΕΗ και να δημιουργήσει τη λεγόμενη “Μικρή ΔΕΗ”, εσείς προσωπικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την ιδιωτικοποίηση;», ένας στους δύο λέει «όχι» στην ιδιωτικοποίηση. Συγκεκριμένα το 50,1% των ερωτηθέντων απάντησε “Σίγουρα Διαφωνώ” ή “Μάλλον Διαφωνώ”, ενώ το 34,6% είπε “Σίγουρα Συμφωνώ” ή “Μάλλον Συμφωνώ”.