Quantcast

Τι είπε ο Τσίπρας στους αγρότες – Οι δηλώσεις Μπούτα μετά τη συνάντηση


Στις κατά τόπους συντονιστικές επιτροπές αγώνα των μπλόκων και τις γενικές τους συνελεύσεις παρέπεμψε για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο Βαγγέλης Μπούτας.

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο εκπρόσωπος του κλάδου, ερωτηθείς τι θα εισηγηθεί ο ίδιος είπε πως «εμείς δεν λειτουργούμε με βάση την προσωπική άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας, λειτουργούμε με βάση τη συζήτηση και συλλογικά, γιατί είμαστε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα».

Αφού διευκρινίσε ότι απόψε και αύριο θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ των αγροτών, ο ίδιος ανέφερε πως οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δεν έφυγαν με άδεια χέρια: «για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο, που μέχρι τώρα δεν το κουβεντιάζαν, ενώ το ασφαλιστικό δεν κατατέθηκε ακόμα. Βεβαίως, θα περιμένουμε να δούμε τον νόμο, τι προβλέπει και παραμένουμε σε ετοιμότητα για τη συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπει ο νόμος».

«Ο αγώνας των αγροτών που κράτησε 40 ημέρες», σημείωσε ο συνδικαλιστής, «αφήνει παρακαταθήκη και για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα, γιατί δεν είναι αγώνας μια κι έξω, είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μια και έξω, θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους. Παραμένουμε σε ετοιμότητα».

Οι πρώτες αντιδράσεις των μπλόκων για το «ραντεβού» στο Μαξίμου



Ο κ. Μπούτας είπε ακόμη ότι «εμείς δεν διαπραγματευόμαστε με βάση το τι έλεγε το μνημόνιο και ποιες είναι οι προτάσεις τώρα, εμείς αγωνιζόμαστε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να καλλιεργούμε στα χωριά μας».

«Η καρδιά αυτής της αντιλαϊκής και αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ φαίνεται ότι καλά κρατεί και καλά κρατεί και ο δικός μας αγώνας που συνεχίζεται», ανέφερε.

Σε άλλο ερώτημα, ο αντιπρόσωπος της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων επισήμανε ότι «η αγροτιά δεν είναι ενιαίο στρώμα, υπάρχουν μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι, εμείς εκφράζουμε τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο δεν ήταν έτοιμο για να το δούμε».

Είπε ακόμη ότι ζήτησαν να υπάρξει αφορολόγητο 12.000 συν 3.000 για κάθε παιδί, να καταργηθούν τα κριτήρια διαβίωσης των 12.000 που είναι είτε έχεις είτε δεν έχεις εισόδημα,

Ο συνδικαλιστής ξεκαθάρισε ότι «δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας» και πως «αν φτάσαμε εδώ, φτάσαμε με τη στήριξη του 80% του λαού στα αιτήματα μας, αλλά και την συμμαχία και τον κοινό αγώνα που δώσαμε με τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Ως προς το ασφαλιστικό ζήτησαν να αποσυρθεί και έθεσαν τη δική τους πρόταση που είναι «να παραμείνουν ως έχει τα χρήματα που πληρώνουμε, στα 60 για τους άντρες στα 55 για τις γυναίκες η σύνταξη, να καταργηθούν τα 67 χρόνια που πήγε πριν από δυο χρόνια, να κατέβει στα 65, να υπάρξει δωρεάν ιατροφαραμακευτική περίθαλψη για όλους και να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια που το 50% των αγροτών είναι ανασφάλιστοι και με τον νόμο που ψηφίστηκε πρέπει να βγει ΚΥΑ για να γίνει αυτό».

«Ζητήσαμε», επεσήμανε ο ίδιος, εκτός των 5 αιτημάτων να σταματήσει κάθε δίωξη σε αγροτοδικία, και από παλιότερα χρόνια και με την χτεσινή απόφαση της ειααγγελίας του Αρείου Πάγου, να μη γίνουν αυτές οι χιλιάδες διώξεις, κι αυτό μπορεί να γίνει με μια τροπολογία στη Βουλή, όπως έγινε και στο παρελθόν».

Κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες

Τσίπρας: Ψάχνουμε να βρούμε λύση σε μία δύσκολη δημοσιονομική εξίσωση

«Πρέπει η έγνοια μας να είναι στη μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου που και πριν αλλά και τώρα συνεχίζει να περνά πάρα πολύ δύσκολα και πρέπει αυτό να μας απασχολήσει όλους μας για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα».

Αυτό τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέροντας ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος είναι πραγματικά, είναι αληθινά, είναι εκρηκτικά, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό».



Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει την αίσθηση πως απέναντι του σήμερα έχει αγρότες, ανθρώπους του μόχθου, μικρούς και μεσαίους, που δεν ανήκουν στη μικρή μειοψηφία των αγροτών που έχουν ευνοηθεί τα τελευταία χρόνια.

«Υπό αυτή την έννοια», τόνισε, «θέλω με ειλικρίνεια να καταθέσω σκέψεις και προτάσεις για το πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, που θα αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία και όχι τη μικρή μειοψηφία όσων τα προηγούμενα χρόνια ως επί το πλείστον έπαιρναν το μεγαλύτερο μερίδιο των επιδοτήσεων και είχαν τη δυνατότητα μιας ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».



Το δώρο του Μπούτα στον πρωθυπουργό - Ο διάλογος με τον Τσίπρα



Ο ίδιος είπε ότι η κινητοποίηση των αγροτών αντανακλά μια πραγματική αγωνία και υπογράμμισε: «πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση».

Ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί καθόλου «με λογικές ποινικοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων και των αγροτικών κινητοποιήσεων εν προκειμένω».



«Συνεπώς», σημείωσε, «η προσπάθεια που κάνουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο είναι ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική εξίσωση».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι από την κρίση δεν πρόκειται να βγούμε και την εξίσωση αυτή δεν πρόκειται να τη λύσουμε αν δεν αυξήσουμε την "πίτα" και η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο».



«Αυτό είναι το κρίσιμο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «πρέπει να βρούμε λύσεις για να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που παράγουν, τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά να κάνουμε και έναν διαχωρισμό, ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται σε συνθήκες πολύ μεγάλης δυσκολίας εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων τους και σε κάποια μικρή μειοψηφία που τα τελευταία χρόνια έχει ευνοηθεί».

Ο ίδιος ευχαρίστησε τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα σε κάθε περίπτωση, για να συμπληρώσει: «Ξέρω ότι έχουμε διαφωνίες, ότι αυτές σε ορισμένα θέματα είναι και δύσκολο να γεφυρωθούν, εντούτοις θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για το ότι εκφράζετε με ένα μέτρο και ειλικρινή τρόπο τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις σας και ελπίζω μέσα από τον διάλογο να βρούμε κάποιες λύσεις».

Επίθεση του πρωθυπουργού για το κλείσιμο των συνόρων

Με 5 αιτήματα στο Μαξίμου οι αγρότες της Νίκαιας

Κλειστό το τελωνείο Εξοχής – Ανοιχτός ο Προμαχώνας

Ξάνθη: Κατάληψη από τους αγρότες στην Εφορία

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση στο Μαξίμου

Κρήτη: Κινητοποιήσεις των αγροτών από Δευτέρα

Σπάρτη: Επ΄ αόριστον αποκλεισμός της Περιφερειακής Ενότητας

Μπλόκο και βουλγαρικό αντι-μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής

Αγρότες Έβρου: Ξέρουμε τις συνέπειες, πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούμε