Σε μια καθόλου τυχαία συγκυρία επέλεξε το Υπουργείο Εξωτερικών να στείλει το μήνυμα στην Τουρκία για το ποια είναι τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σε μια καθόλου τυχαία συγκυρία επέλεξε το Υπουργείο Εξωτερικών να στείλει το μήνυμα στην Τουρκία για το ποια είναι τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αφού βρισκόμαστε κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία συνοδεία 10 Ελλήνων Υπουργών.
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποφάσισε να κλιμακώσει το διάβημα που είχε στείλει τον Ιούλιο του 2012 σχετικά με τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης να χορηγήσει άδεια στην Τουρκική εταιρεία πετρελαίου TPAO να προχωρήσει σε έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η κίνηση ήταν αιφνιδιαστική αφού ο λόγος της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη ήταν για να συναντήσει τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ban-Ki-Moon και στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν το Σκοπιανό, το Κυπριακό καθώς και θέματα που άπτονται γενικότερα της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι προχώρησε στη ρηματική διακοίνωση, σύμφωνα με τη δήλωσή του: «επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές - χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον θεωρήσαμε ως το επόμενο βήμα, να κοινοποιήσουμε το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Ότι, δηλαδή, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές, στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Ενήμερος και ο πρωθυπουργός
Απόλυτα ενήμερος και φυσικά σύμφωνος ήταν ο Πρωθυπουργός με την κίνηση αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε επισκεφτεί το Μέγαρο Μαξίμου αρκετές φορές τις τελευταίες δέκα ημέρες, συναντήσεις που δεν ανακοίνωσε ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά, ενώ ο Υπουργός δεν έκανε ούτε μια φορά δήλωση εξερχόμενος του γραφείου του Πρωθυπουργού προκειμένου να εξηγήσει το λόγο της συνάντησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να μην διαρρρεύσει τίποτα για αυτήν την διπλωματική κίνηση και ενήμεροι ήταν μόνο ένας συνεργάτης του υπουργού και ένας του πρωθυπουργού.
Διπλωματικές πηγές παρ’ όλα αυτά αναμένουν πολύ σύντομα ίσως και εντός της ημέρας την αντίδραση της Άγκυρας, αφού η πλευρά της Τουρκίας δεν συνηθίζει να αφήνει αναπάντητη κάθε διπλωματική ενέργεια της Ελλάδας. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος με σχόλιο του στο twitter χαρακτήρισε «ορθή και επιβεβλημένη τη ρηματική διακοίνωση για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα που μας ανήκει».
Και αυτή η κίνηση αποτελεί όμως ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ του σκηνικού έντασης που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για τη μειονότητα στη Θράκη, για την πρόθεση να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης, για την εκπαίδευση τρομοκρατών στην Ελλάδα.
Το βέβαιο είναι ότι το κοινό υπουργικό ελληνοτουρκικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον έστω και αν οι συμφωνίες που θα υπογραφούν θα αφορούν θέματα χαμηλής, όπως λέγεται, πολιτικής.
Αβραμόπουλος: Θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε έρευνες