Την Πέμπτη καταθέτουν οι συνεργάτες του Γ.Παπακωνσταντίνου

Με τους δύο πραγματογνώμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, που κατέθεσαν χθες και συνεχίζουν σήμερα, θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.
Με τους δύο πραγματογνώμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, που κατέθεσαν χθες και συνεχίζουν σήμερα, θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Αύριο η Προανακριτική Επιτροπή έχει προγραμματίσει να εξετάσει με διαδικασίες εξπρές, τους περίπου 43 στενούς συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με μοναδικό ερώτημα αν ήταν το πρόσωπο στο οποίο ο πρώην υπουργός είχε δηλώσει ότι έδωσε προς φύλαξη, χωρίς να θυμάται, όμως, σε ποιόν, το επίμαχο cd, που είχε σταλεί από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πραγματογνώμονες της ΕΛΑΣ, που συμμετείχαν στην εξέταση του επίμαχου usb με τη λίστα Λαγκάρντ, εξήγησαν ότι υπήρχε η δυνατότητα να γίνει αναζήτηση με λέξεις - κλειδιά και να ανοιχτούν τα 47, που περιείχε το ηλεκτρονικό αρχείο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες ο πρώην υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε για την αναζήτηση τις «λέξεις - κλειδιά», «George Papandreou», «Papakonstantinou» και «Κοzani».

Να σημειωθεί ότι η πραγματογνωμοσύνη της αρμόδιας επιτροπής της ΕΛΑΣ, που έχει κατατεθεί στην Προανακριτική Επιτροπή, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και στοιχεία με τραπεζικές πληροφορίες για τους πραγματικούς δικαιούχους και τους διαχειριστές του λογαριασμού των 550 εκατ. δολλαρίων, που περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να ανήκει σε Hedge Fund, με δικαιούχο τον ισραηλινό επιχειρηματία Σάμπι Μιονί και διαχειρίστρια φέρεται να είναι η κ. Μαρία Παντελή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πληροφορίες στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Άδωνι Γεωργιάδη, με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Καπερνάρο.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο κ. Καπερνάρος ζήτησε την εξαίρεση των δύο βουλευτών από την Επιτροπή, καθώς, όπως υποστήριξε, στη λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνονται συγγενικά τους πρόσωπα. Για τον κ. Γεωργιάδη ανέφερε ότι υπάρχει λογαριασμός της συζύγου του Ευγενίας Μανωλίδου, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά ο βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ούτε διαχειρίστρια ούτε συνδικαιούχος του λογαριασμού, ενώ για τον κ. Βαρβιτσιώτη ότι βρέθηκε λογαριασμός θείου του.Σε γραπτή ανακοίνωση του ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατηγόρησε τον κ. Καπερνάρο για προσπάθεια προσωπικής στοχοποίησής του, με στόχο να προκαλέσει εντυπώσεις και αποπροσανατολισμό.

«Αντί να ασχολείται με εκείνους που διεγράφησαν από τη λίστα, ασχολείται με συγγενείς μου που βρίσκονται σε αυτήν, ακόμα και με αυτούς που έχουν από καιρό αποβιώσει. Ξεχνά ότι η Βουλή διερευνά ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και μόνο σε σχέση με την αλλοίωση και απόκρυψη της λίστας», τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης και συνεχίζει:

«Αποδεικνύει ότι το αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ που παρέλαβε, σε αντίθεση με όλους τους βουλευτές της ΝΔ, που δεν την έχουμε στα χέρια μας, το αξιοποιεί με εμφανή κουτσομπολίστικη διάθεση... Προσπαθεί να φέρει από το παράθυρο νοοτροπίες ολοκληρωτικών καθεστώτων, που ποινικοποίησαν συγγενικές σχέσεις».

«Θα συνεχίσω, παρά τις αντίξοες συνθήκες και συνεχείς προσπάθειες αποπροσανατολισμού, το έργο μου ως μέλος της Επιτροπής για την αποκάλυψη της αλήθειας και τη λογοδοσία των υπευθύνων στον φυσικό τους δικαστή. Προσωπικά δεν έχω τίποτα να κρύψω ούτε να φοβηθώ. Το ερώτημα είναι ποιοι και για λογαριασμό ποιών επιθυμούν να μετατοπίσουν την έρευνα και την δημόσια συζήτηση από τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου σε μια αόριστη συνομωσιολογία», καταλήγει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ