Quantcast

Το μήνυμα Παπούλια στους γείτονες

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αλβανία – Τι επιζητούν τα Τίρανα.
To μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μεταφέρει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα.

Ο Κάρολος Παπούλιας έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στη γειτονική χώρα, όταν τον Αύγουστο του 1987, ως υπουργός Εξωτερικών, προχώρησε στην άρση της εμπόλεμης κατάστασης (που διαιωνιζόταν από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο) και γι’ αυτή την κίνηση έγινε θερμά δεκτός τρεις μήνες αργότερα, όταν πραγματοποίησε επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Αλβανίας.

Σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας θα γίνει δεκτός στο προεδρικό Μέγαρο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Bujar Nishami, τον πρωθυπουργό Edi Rama, ενώ θα συμμετάσχει σε ημερίδα στρογγυλής τραπέζης με θέμα την οικονομία.

Την Τρίτη με Super Puma θα πετάξει για την Κλεισούρα, όπου και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο πεσόντων.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί και στο Αργυρόκαστρο, όπου θα αναγορευτεί επίτιμος Δημότης. Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί με συναντήσεις με την μειονότητα στη Δερβιτσάνη και στην Κακαβιά και θα επιστρέψει στην Αθήνα από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας έχουν αποκτήσει πλέον μια πρόσθετη πολυσήμαντη ενεργειακή διάσταση, λόγω του αγωγού TAP, γι’ αυτό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύει και ο υπουργός ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, όπως επίσης και ο υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος.

Τα Τίρανα επιζητούν να εξασφαλίσουν τη στήριξη της ελληνικής προεδρίας, για να λάβουν καθεστώς υποψήφιας χώρας για την ένταξή τους στη ΕΕ. Επιδιώκουν, δηλαδή, να έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα για το κρίσιμο –γι’ αυτούς- ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Ο αλβανικός πολιτικός κόσμος έχει προτάξει στην ατζέντα του, όμως, και άλλα θέματα όπως των Τσάμηδων, τα τοπωνύμια στα διαβατήρια, ακόμη και ζήτημα αναγνώρισης του Κοσόβου, τις λεπτομέρειες των οποίων γνωρίζει καλά ο Πρόεδρος, ώστε να απαντήσει ανάλογα, αν χρειαστεί, παρά το περιορισμό των δυνατοτήτων στις πολιτικές τοποθετήσεις του.

Στην Αλβανία ο Κάρολος Παπούλιας