Quantcast

Το παρασκήνιο της συνεργασίας Βενιζέλου – Λοβέρδου

Την περασμένη Πέμπτη η απόφαση συμπόρευσης των δύο υπουργών. Ποιον θα έχουν αντίπαλο. 
 (VIDEO)
Σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, την περασμένη Πέμπτη, αποφάσισαν τη συμπόρευσή τους στη μάχη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος.

Καθοριστικό ρόλο στις επαφές των δυο ανδρών έπαιξαν ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Μισή ώρα πριν τη συνάντησή τους Βενιζέλος και Λοβέρδος τηλεφώνησαν σε κορυφαία στελέχη προκειμένου να τα ενημερώσουν για τη δήλωση που θα έκαναν στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Λοβέρδος, μεταξύ άλλων, επικοινώνησε με τον κ. Γιάννη Ραγκούση, με τον οποίο ουσιαστικά δεν ομιλεί ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ο κ. Βενιζέλος με την κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Αντίπαλος η Κατσέλη;

Ζυμώσεις, πάντως, υπήρξαν χθες και μεταξύ των κοινωνιστών του ΠΑΣΟΚ. Όπως όλα δείχνουν επικεφαλής η κυρία Λούκα Κατσέλη κερδίζει την μάχη της επικράτησης στο συγκεκριμένο μπλοκ, ώστε να είναι αντίπαλος του κ. Βενιζέλου όταν πραγματοποιηθεί η διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου.

«Θα πορευτούμε μαζί με τον Βαγγέλη»

Δήλωση ενότητας για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ 48 ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Α.Λοβέρδος αναφέρθηκε στο θέμα της ηγεσίας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευ.Βενιζέλο. «Θα πορευτούμε μαζί με τον Βαγγέλη. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσω τις προτάσεις μου για τη νέα φιλοσοφία που θα πρέπει να έχει το κόμμα» είπε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Λοβέρδος.Με αυτή την κίνηση του ο υπουργός Υγείας θέτει ουσιαστικά τον εαυτό του εκτός κούρσας για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ και τάσσεται στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου, κάτι το οποίο είχε συμβεί και στις εσωκομματικές εκλογές το 2007. 

Επισήμως το τετ-α-τετ μεταξύ των δύο ανδρών έγινε για θέματα που αφορούν την χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας σε σχέση με την τρόικα και ειδικότερα τις δαπάνες για τα φάρμακα.  Το ραντεβού δεν ήταν προγραμματισμένο και ξάφνιασε αρκετούς. Σήμερα το πρωί ο Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε με τον Ηλία Μόσιαλο ενώ χθες το βράδυ ο Κώστας Σκανδαλίδης είδε τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ολόκληρη η δήλωση του Α.Λοβέρδου:

«Στις παρούσες δραματικές στιγμές που περνά η χώρα, όλοι πρέπει να συντάσσουμε τις δυνάμεις μας, ενωμένοι, για την επίτευξη του κοινού σκοπού, η Ελλάδα, δηλαδή η χώρα και οι πολίτες της να μην γονατίσουν. Αυτή είναι η βασική μας υποχρέωση, το κοινό, το συλλογικό μας καθήκον. Η κρισιμότητα των περιστάσεων, αλλά και το βάρος των καθηκόντων, δεν αφήνει πεδίο, δεν αφήνει χώρο για άλλες στοχεύσεις, πόσο μάλλον για θέματα που αφορούν την πορεία του καθενός μας χωριστά.

Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αποφασίσαμε να δώσουμε μαζί το δύσκολο αγώνα για την επίτευξη των στόχων της πατρίδας. Τόσο μέσα από τις τάξεις της κυβέρνησης, όπως ήδη καθημερινώς έχουμε κάνει, όσο και μέσα από τις τάξεις του πολιτικού μας χώρου, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε ό,τι αφορά όλες τις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας. Θα πορευτούμε μαζί. Η παράταξή μας δεν αντέχει νέες διαιρέσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και η σταθερότητα, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, προϋποθέτει την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, την ενότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εμείς αυτή την ενότητα μπορούμε να την εγγυηθούμε. Μας συνδέουν κοινοί αγώνες, μια φιλία 40 ετών και η στενή σχέση με τον κοινό μας δάσκαλο, τον αείμνηστο Δημήτρη Τσάτσο.

Το Κίνημά μας σήκωσε στις πλάτες του βάρη και ευθύνες πολλών δεκαετιών, αναλαμβάνοντας, τον Οκτώβριο του 2009, την υποχρέωση να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα μέσα σε λίγους μήνες. Στην πορεία αυτή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. χτυπήθηκε και τραυματίστηκε. Είναι, όμως, ως Κίνημα ιδεών και ανθρώπων, χρήσιμο στην πορεία του τόπου. Έδωσε και έχει να δώσει πολλά. Μία, όμως, νέα διαίρεση θα πήγαινε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ακόμη πιο πίσω.

Κάνοντας σήμερα αυτό που περνάει από το χέρι μου προσπαθώ να συμβάλω στην ενότητα της παράταξής μας και, με τον τρόπο αυτό, να συμμετάσχω στην προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της χώρας. Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να στηριχθεί, με τρόπο σαφή και έμπρακτο. Το εθνικό συμφέρον αυτό επιτάσσει. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γι’ αυτό αγωνιούν. Η Ελλάδα θα δώσει αυτές τις ημέρες την πιο καίρια κι αποφασιστική της μάχη, ως χώρα της Ε.Ε και της ευρωζώνης. Και θα πρέπει να την κερδίσει. Μέσα σε ένα ασταθές εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον και σε μια δοκιμαζόμενη Ε.Ε.

Μόλις το βαρύ καθηκοντολόγιο της Ελλάδας το επιτρέψει, εντός των επομένων ημερών, θα δημοσιοποιήσω τις ειδικότερες θέσεις μου για τις βασικές προτεραιότητες της χώρας, για όσα πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, καθώς και για τις ριζικές αλλαγές της πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματός μας, τη συλλογικότητα της δράσης του, την ανανέωση της ηγετικής του ομάδας και των στελεχών του, για την προώθηση των οποίων θα ενώσω τις δυνάμεις μου και θα συμπορευτώ με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Η ανάταξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι στα χέρια όλων των μελών και των στελεχών του. Τη σημερινή έλλειψη ηγεσίας θα καλύψει η ενότητα και η εξασφάλιση συνέχειας και προοπτικής.

Ανδρέας Λοβέρδος»