Quantcast

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά από την Ελλάδα να προωθήσει νομοθετικά την άρση ασυλίας βουλευτών

Σε έκθεση της Ομάδας Χωρών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου, τονίζεται, όμως, ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για να επιταχύνει τις διαδικασίες για την έγκριση νόμων και κανόνων σχετικά με την άρση της ασυλίας των βουλευτών.
Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την αποτροπή της διαφθοράς από βουλευτές και δικαστές και τη βελτίωση της διαφάνειας αναφορικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης με δύο σημερινές εκθέσεις του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο και αποτελεί θεσμικό όργανο για τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να διαθέτει νομοθετικές αρμοδιότητες, επαίνεσε την Ελλάδα για την υιοθέτηση κανόνα δεοντολογίας για τους βουλευτές της και τη βελτίωση των δηλώσεων τους για το πόθεν έσχες.

Σε έκθεση της Ομάδας Χωρών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου, τονίζεται, όμως, ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για να επιταχύνει τις διαδικασίες για την έγκριση νόμων και κανόνων σχετικά με την άρση της ασυλίας των βουλευτών, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων άρσης της ασυλίας που απορρίπτονται είναι «πολύ μεγαλύτερος» από αυτές που εγκρίνονται.

Σε έκθεση της GRECO σημειώνεται ότι χρειάζεται πιο αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στη δικαστική διαδικασία και συνέστησε στην Ελλάδα να θέσει σαφείς κανόνες επαγγελματικής διαχείρισης και ακεραιότητας για τους δικαστές και τους εισαγγελείς.

Σε μία δεύτερη έκθεσή της για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η GRECO επέκρινε την Ελλάδα για την εκ νέου καθιέρωση ανώνυμων δωρεών έως κάποιο επίπεδο, μόλις δύο χρόνια μετά την πλήρη απαγόρευσή τους.

«Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα, με πολλές, συχνά αποκλίνουσες, νομικές αλλαγές εντός μικρών χρονικών περιόδων, δημιουργεί ένα απρόβλεπτο νομικό πλαίσιο που μπορεί να καταλήξει σε αναποτελεσματική εφαρμογή και σημαντική έλλειψη διαφάνειας», σημειώνει η έκθεση σύμφωνα με το Reuters.

πηγή: Reuters