Quantcast

Το ζήτημα του χρέους θα θέσει ο Τσίπρας στη Ρίγα

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει το ζήτημα να τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και να ληφθεί υπ’ όψη ως παράμετρος και στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το ζήτημα του χρέους αναμένεται να θέσει στους εταίρους ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, στις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ρίγας την Πέμπτη.

Όπως είπε χθες στη μαραθώνια συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο, θα επιδιώξει να γίνει συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους στις συναντήσεις με τους εταίρους, ώστε το ζήτημα να έχει τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και να ληφθεί υπ’ όψη ως παράμετρος και στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα στο πλαίσιο του επόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος (2015-2018).

Όπως είναι γνωστό - το έχει δηλώσει άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός – η Ελλάδα διεκδικεί χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1% ως 1,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2015 και το 2016 και μειωμένα πλεονάσματα στη συνέχεια σε σχέση με τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος που υποχρεώνουν τη χώρα να πετύχει πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015 και 4,5% για τα επόμενα έτη.

Χωρίς σημαντικές παρεμβάσεις για τη διευθέτηση του χρέους, η μείωση των πλεονασμάτων που διεκδικεί η Ελλάδα θα δημιουργούσε ένα χρηματοδοτικό κενό πολλών δισ. για τα επόμενα χρόνια, που θα έπρεπε να καλυφθεί μέσα από ένα τρίτο δάνειο, κάτι που όμως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί. Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές θεωρούν τη μείωση των πλεονασμάτων που είναι υποχρεωμένη να παράγει η Ελλάδα εκ των ων ουκ άνευ για να υπάρξει ανάπτυξη στην ελληνική Οικονομία.

Στη Ρίγα ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ γίνονται προσπάθειες να υπάρξουν και συναντήσεις και με άλλους ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ και της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα με εκείνους που έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για αυτό τον τρόπο διαπραγμάτευσης όπως είναι π.χ. το Βέλγιο.

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συνάντηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε μια ευρύτερη ομάδα στα πρότυπα της επταμερούς πριν από δύο μήνες. Παρά ταύτα στο Μαξίμου δεν περιμένουν από τη Ρίγα αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Αυτό που ελπίζουν είναι οι συζητήσεις στη Ρίγα να θέσουν κατευθύνσεις και να δώσουν μια σημαντική ώθηση κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο στο Brussels group, ώστε να υπάρξει συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας σε τεχνικό επίπεδο.

Σε αυτή τη φάση ο στόχος είναι, να υπάρξει μια τέτοια σύγκλιση, που θα οδηγήσει σε ένα έκτακτο Eurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αν αυτό επιτευχθεί και αν από το Eurogroup υπάρξει μια θετική αποτίμηση της προόδου των διαπραγματεύσεων, ότι δηλαδή οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία και ότι υπάρχει θετική προοπτική εκταμίευσης του υπολοίπου της δόσης των 3,7 δις ευρώ.

Μια τέτοια ανακοίνωση, θα ήταν το σήμα που χρειάζεται η ΕΚΤ για να ξεμπλοκάρει τις εκδόσεις εντόκων ως το συνολικό ύψος του πλαφόν και να αποκατασταθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, ώστε η διαπραγμάτευση για τη συνολική συμφωνία που θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως το τέλος Ιουνίου να μην διεξάγεται υπό το άγχος της έλλειψης ρευστότητας και του κινδύνου ατυχήματος.

Αυτή είναι η πρώτη φάση για την οποία φέρεται σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο.

- Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στο ΣΥΡΙΖΑ