Quantcast

Τουρκικό γινάτι στο Αιγαίο

Η Άγκυρα επιχειρεί να μεταφέρει την ένταση στα ελληνοτουρκικά. Ανακοίνωσε έρευνες με νορβηγικό ερευνητικό σκάφος. (ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ)
Η ανακοίνωση της Άγκυρας ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου θα κάνει έρευνες νότια από το Καστελόριζο, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αθήνας.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε χθες σχετικά με την τουρκική ανακοίνωση ερευνών από νορβηγικό πλοίο “Bergen Surveyor”:

«Νωρίτερα σήμερα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο “Bergen Surveyor” και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

Δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις".

Το ακριτικό νησί φαίνεται ότι χαλάει τα σχέδια της Τουρκίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου πριν από λίγους μήνες σε συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Το Καστελόριζο βρίσκεται κάπου στη Μεσόγειο!».

Η έξοδος του ερευνητικού πλοίου δεν έχει να κάνει μόνο με την προσπάθεια «γκριζαρίσματος» της περιοχής.

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει αρχίσει να ανοίγει μέτωπα παντού κι αυτό την έχει φέρει σε δεινή θέση. Η έξοδος του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους που έχει μισθώσει η Άγκυρα για έρευνες σε κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δείχνει ότι ο Ερντογάν είτε έχει χάσει τον έλεγχο και τα παίζει όλα για όλα, είτε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο θερμό μέτωπο για να «ξεχάσει» η τουρκική κοινή γνώμη την αντιπαράθεσή του με το Ισραήλ,από την οποία είναι προφανές ότι θέλει να απεμπλακεί κατανοώντας ότι η στρατιωτική αναμέτρηση μαζί του τώρα θα είναι καταστροφική.

Η πρώτη έξοδος νορβηγικού πλοίου για λογαριασμό των Τούρκων

Στις 13 Νοεµβρίου του 2008, τουρκικό πολεµικό σκάφος προσέγγισε δύο ερευνητικά σκάφη υπό ξένη σηµαία, τα οποία διενεργούσαν πετρελαϊκές έρευνες νότια της Κύπρου για λογαριασµό της Κυπριακής ?ηµοκρατίας, και τα απείλησε, µε τον ισχυρισµό ότι βρίσκονταν στην ΑΟΖ της Τουρκίας. Μια µέρα αργότερα, στις 14 Νοεµβρίου, σηµειώθηκε νέα τουρκική πρόκληση, αυτή τη φορά στα ανοικτά του Καστελόριζου, όπου το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold», συνοδεία τουρκικής φρεγάτας πραγµατοποιούσε έρευνες για λογαριασµό της Τουρκίας. Στην περιοχή έσπευσε ελληνικό πλοίο, ενώ κατόπιν διαβηµάτων και προειδοποιήσεων ότι βρισκόταν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, το σκάφος αποµακρύνθηκε. Ηταν το πρώτο καταγεγραµµένο σοβαρό περιστατικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο…

Λίγες µέρες µετά το συµβάν νότια της Κύπρου, στη συνάντησή του µε τον Αµερικανό επιτετραµµένο στην Αγκυρα Ντάγκλας Σίλιµαν, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Χαϊντάρ Μπερκ υποστηρίζει ότι το τουρκικό πολεµικό σκάφος συνάντησε…τυχαία τα νορβηγικά ερευνητικά κι ότι δεν τα απείλησε, αλλά τα «ενηµέρωσε» ότι διενεργούσαν έρευνες σε «τουρκικά χωρικά ύδατα». Μάλιστα, όπως προκύπτει από τηλεγράφηµα που αποκαλύφθηκε από τα Wikileaks , το τουρκικό ΥΠΕΞ ζήτησε εξηγήσεις από τους Νορβηγούς και έλαβε την απάντηση, σύµφωνα µε τον Μπερκ, ότι «το πλοίο έκανε λάθος».

Δείτε ζωντανά την κίνηση των πλοίων