Τσίπρας «στον ενικό»: Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της οικονομίας

Για την αξιολόγηση και τον ρόλο του ΔΝΤ, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης αλλά και την συνάντησή του με τον Σταύρο Ψυχάρη, μίλησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου. (VIDEO)
Για την αξιολόγηση και τον ρόλο του ΔΝΤ, τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά της κυβέρνησης, το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης και εκλογών, την αδειοδότηση των καναλιών αλλά και την συνάντησή του με τον Σταύρο Ψυχάρη, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου, «στον ενικό».

Η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα την συμφωνία, ενώ σήμερα δεν υπάρχει καμία ομοιότητα με την κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι το πρώτο εξάμηνο δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν θα έχουμε επανάληψη της έντασης του 2015. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ΔΝΤ ο πρωθυπουργός ζήτησε να απαντήσει το ίδιο, αν συμφωνεί με το πρόγραμμα να μείνει, αν όχι να μας το πει.
 
Για την αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι η πιο κρίσιμη γιατί θα μας δώσει και «τη διαγραφή -ελάφρυνση» του χρέους και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα κλείσει. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική του στην οικονομία τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πολύ καλύτερα και από τις προβλέψεις. «Θα κλείσει η αξιολόγηση όταν έχουμε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η ελληνική πλευρά», «δεν είμαστε πλέον ούτε αδύναμοι, ούτε μόνοι» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.


Real.gr - Τσίπρας - Αξιολόγηση από realmedialive

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη» και ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κανένας φόβος» για αυτές. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων δεν υπάρχει στις ελληνικές τράπεζες». Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα πάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για τα capital controls, υποστήριξε ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει αλλαγή σελίδας. Τόνισε ότι, το δεύτερο εξάμηνο και αφού έχουμε κλείσει την αξιολόγηση θα τελειώσουν και αυτά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ευρώπη έβαλε μέσα στα δικά της χωράφια το ΔΝΤ. Το οποίο ταμείο έχει τους δικούς του κανόνες και εκτιμήσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τον τρόπο σκέψη που υπάρχει στην Ευρώπη για το πως μπορεί να βγει η οικονομία από την κρίση». «Εγώ δεν είμαι από αυτούς που επιθυμούσα διακαώς την συμμετοχή του ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα. Έκανα αυτή την υποχώρηση γιατί έπρεπε να υπάρξει συμφωνία» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι δεν συσχετίζει την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση.


Real.gr- Tσίπρας- Τράπεζες από realmedialive

Για «ανοησίες» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Βαρουφάκη για το δημοψήφισμα και την μετέπειτα συμφωνία της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δέχεται την πολιτική κριτική, όμως πρόσθεσε «δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου επί του ηθικού πεδίου, δεν δέχομαι λάσπη. Να τελειώνει η πλάκα ότι έκανα το “όχι” του δημοψηφίσματος “ναι”» υπογράμμισε. «Τον Γενάρη πήρα εντολή για διαπραγμάτευση. Δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που να πήγε αυτή την κόντρα μέχρι τέλους. Δεν έκανα πίσω στις απειλές και τους συμβιβασμούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός.


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ από realmedialive

Επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η κυβέρνηση Σαμαρά ήρθε για να αξιοποιήσει ένα σύστημα προστασίας των ευνοημένων διαπλοκής και διαφθοράς προκειμένου να φτιάξει μια ασπίδα προστασίας για τις πολιτικές που εφήρμοζε. Εγώ ως πρωθυπουργός όσα στικάκια μου έδωσαν τα παρέλαβα και τα έδωσα στους εισαγγελείς. Και οι εισαγγελείς βγάζουν λαβράκια. Οι εισαγγελείς κάνουν δουλειά και φέρνουν χρήμα στο δημόσιο ταμείο. Εμείς, προσπαθούμε με τις λιγοστές δυνατότητες που έχουμε, να βάλουμε μια τάξη, σε αυτή την γάγγραινα της οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου».


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ από realmedialive

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι ο λαός έδωσε τον Σεπτέμβριο και κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση έχει ακόμη 3,5 χρόνια, ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση στα εθνικά θέματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, η ανάγκη για συνεννόηση στα εθνικά θέματα δεν παζαρεύεται με ομερτά στα θέματα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η διαρκής ανακαίνιση αυτής της συζήτησης «με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εύχονται τα χειρότερα προκειμένου να βρεθούν σε θέση εξουσίας».


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ από realmedialive

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι στην πρώτη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρξαν σημεία συμφωνίας και διαφωνίας. Πρόσθεσε ότι του δήλωσε πως θέλει να έχει αντίπαλο κάποιον που διαφωνεί καθαρά και όπως είπε, «του ζήτησα να υπάρξει από κοινού προσπάθεια για τον εκλογικό νόμο και το σύνταγμα».

Του πρότεινα επίσης, είπε ο πρωθυπουργός,  να υπάρξει ρήτρα στο Σύνταγμα ώστε να μην είναι εύκολη η προσφυγή σε εκλογές. Ακόμη του ζήτησε να γυρίσει η χώρα σελίδα στο θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς και να πάμε στην εκλογή του ΕΣΡ και την αδειοδότηση των καναλιών. Έφυγε, είπε ο κ. Τσίπρας , αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το σκεφθεί αν φύγουν οι εξουσίες από τον υπουργό Επικρατείας. Το έκανα , είπε ο πρωθυπουργός και αμέσως μετά , ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε μια ολόκληρη γραμμή άμυνας για να μποϊκοτάρει την εκλογή ΕΣΡ και να καλύψει τον Παπασταύρου και την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς.


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ από realmedialive

Για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η αδειοδότηση τους θα δώσει την δυνατότητα να αποκατασταθεί η διαπλοκή και τα κανάλια που θα προκύψουν θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμα. «Η διαφημιστική πίτα είναι τόση ώστε να μπορούν να την μοιραστούν 4 βιώσιμα σχήματα».


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ από realmedialive

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συναντήσεις του με τον ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο θα το κάνω αλλά δεν θα πουλήσω την ψυχή μου». Πρόσθεσε ότι δεν θα κριθεί από το ποιόν συναντά αλλά από το τι πράττει. Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο Ψυχάρης του ζήτησε να μην υπάρξει δημοσιότητα για την συνάντησή τους και πρόσθεσε ότι ο Ψυχάρης έχει ζητήσει και άλλες φορές συνάντηση μετά τις εκλογές, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι υπερήφανος για την κυβέρνησή του γιατί δεν χαρίστηκε και δεν εκβιάστηκε, και δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Μεμπτό θα ήταν, σημείωσε, αν είχε ευνοήσει τον συγκεκριμένο εκδότη και ότι αν τον είχε ευνοήσει την επομένη θα ήταν στο MEGA, κάτι που ποτέ δεν συνέβη καθώς όπως είπε στο συγκεκριμένο κανάλι έχει να εμφανιστεί από το 2012. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πανικό του συγκεκριμένου εκδότη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ότι μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία, ο κ. Τσίπρας είπε «ας τα βγάλει όλα και να πάει στον εισαγγελέα που τελευταία τον συναντά συχνά».


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΨΥΧΑΡΗ από realmedialive

Τσίπρας: Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει το βάρος μιας παγκόσμιας κρίσης

Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο

Ο Άδωνις για τη συνέντευξη Τσίπρα “στον ενικό”

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον εαυτό του

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τις αποφάσεις της ΕΕ για τους πρόσφυγες

Η Ενωση Κεντρώων για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού “στον ενικό”

Η ΔΗΜΑΡ για τη συνέντευξη Τσίπρα