Quantcast

Χ. Καστανίδης: Ποινές και με κοινωνικά κριτήρια

Μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα με εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ποινής, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ανέφερε ο Χάρης Καστανίδης σε συνέντευξή του στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα με εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ποινής, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ανέφερε ο Χάρης Καστανίδης σε συνέντευξή του στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Φυλάκιση μόνο για σοβαρά αδικήματα και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου να αναδιαμορφωθεί το δικαιικό σύστημα και ταυτόχρονα να αποσυμφορηθούν οι φυλακές, σχεδιάζει ο υπουργός σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων.

Εναλλακτικοί τρόποι έκτισης ποινής θεωρούνται η μετατροπή της ποινής σε χρηματική, η οποία μάλιστα μπορεί να καταβληθεί σε διάστημα 2-3 χρόνων αν ο παραβάτης αδυνατεί να αντεπεξέλθει οικονομικά άμεσα, καθώς και η κοινωφελής εργασία, ένας τρόπος που συμβάλλει και στην κοινωνικοποίηση και στη σωστή παρακολούθηση του παραβάτη από επιμελητές κοινωνικής αρωγής.

Φυλάκιση θα προβλέπεται μόνο για βαριά αδικήματα, ακόμη και οικονομικά, όπως είναι η ποινική φοροδιαφυγή και η εξαπάτηση του Δημοσίου.

Σε ερώτηση σχετικά με το βιβλίο του Πεέρ Στάινμπρουκ, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου γνώριζε για το έλλειμμα από τον Ιανουάριο του 2009, ο υπουργός Δικαιοσύνης προτίμησε το ρητορικό ερώτημα: «Γιατί ο ίδιος δεν διέψευσε τότε την ελληνική κυβέρνηση; Γιατί αφού γνώριζαν για τα ελλείμματα τώρα τα αναθεωρούν συνεχώς;».

Αξιόλογη είναι η προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο για τη δημιουργία του δικτύου προστασίας του παιδιού, για το οποίο ο κ. Καστανίδης ανέφερε πως άνθρωποι από όλους τους χώρους τεχνών, γραμμάτων, επιστήμης συνενώνονται σε μία κοινή προσπάθεια να προφυλάξουν τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο. Μία προσπάθεια που γίνεται αφιλοκερδώς με τη συνένωση τόσο μη κερδοσκοπικών οργανισμών, ιδιωτικών πρωτοβουλιών, κρατικών υπηρεσιών, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα παιδιά.





Ακούστε την συνέντευξη του κ. Χάρη Καστανίδη