Quantcast

«Υπάρχουν αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί»

Οι βαθιές ρίζες της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα, πρόεκυψαν από την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής...(VIDEO)
Το φλέγον θέμα της υπόθεσης Siemens, με αφορμή την κατάθεση του πορίσματος στη Βουλή, απασχόλησε τη σημερινή εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παντελής Οικονόμου, είπε απαντώντας στο γιατί η επιτροπή δεν άνοιξε λογαριασμούς, ότι «ζητήσαμε ως Εξεταστική Επιτροπή από αυτούς που μπορούν, να ανοίξουν λογαριασμοί», ενώ δήλωσε πως πεποίθησή του είναι ότι στα ταμεία των κομμάτων πηγαίνει «μαύρο» χρήμα.

Παραδέχτηκε πάντως, πως αυτό είναι δύσκολο να βρεθεί μέσω ελέγχου, καθώς «κανένα “μαύρο” χρήμα δεν διακινείται με παραστατικά». Επίσης, ανέφερε πως ήταν κατά της κλήσης πρώην πρωθυπουργών στην Επιτροπή, ενώ ειδικά για τον κ. Σημίτη, δικαιολόγησε την άποψή του, από το γεγονός ότι το όνομά του ενεπλάκη μονάχα από την ομολογία Τσουκάτου.



Κάπου εκεί πήρε το λόγο ο κ. Γκούσκος, συνήγορος του κ. Τσουκάτου, ο οποίος επισήμανε ότι η περίπτωση του πελάτη του είναι απλή «παρανυχίδα». «Η Siemens έχει αλώσει το Δημόσιο χώρο από τη δεκαετία του ’50, δεν προέκυψε τα τελευταία χρόνια».



«Υπάρχουν αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί»

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, υπογράμμισε πως υπάρχουν κακουργηματικές πράξεις, που δεν παραγράφονται, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και τη σύσταση εγκληματικής ομάδας. «Αν προκύψουν ευθύνες κατά την προανακριτική, θα κληθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε ο κ. Καμμένος.

Επίσης, ανέφερε ότι βρέθηκε επιπλέον ένα εκατομμύριο ευρώ σε ελβετικούς λογαριασμούς, το οποίο δεσμεύτηκε, ενώ χαρακτηριστικά δήλωσε ότι μεσούσης της Εξεταστικής (3/2010), υπήρχαν διαπραγματεύσεις από τη σημερινή διοίκηση της Siemens για μίζες προς τα κόμματα.



«Φαρσοκωμωδία η Εξεταστική»

Παίρνοντας το λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, του οποίου το όνομα περιλαμβάνεται στο πόρισμα που κατατέθηκε, δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρουν και δεν θέλει παραγραφές.

Αναφερόμενος στο πόρισμα, είπε πως πρόκειται για φαρσοκωμωδία και πως τα δύο μεγάλα κόμματα, «αγοράζουν χρόνο για να πάνε σε Προκαταρκτική, η οποία έχει ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες με την Εξεταστική. Κοροϊδεύουν την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση αν έχει «κότσια», να κάνει Εξεταστική για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην ερώτηση γιατί ήταν το μοναδικό από τα 10 πολιτικά πρόσωπα, στα οποία ζητήθηκε από την επιτροπή να ανοίξουν τους λογαριασμούς τους, που δεν το έπραξε, ο κ. Μαρκογιαννάκης δικαιολογήθηκε πως αρνήθηκε επειδή δόθηκε το όνομά του στη δημοσιότητα, ενώ ανέφερε πως συνολικά οι οικογενειακοί του λογαριασμοί, δεν ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.



«Αναμφισβήτητες οι ευθύνες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες στους χειρισμούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, λέγοντας επίσης πως «οι στρατηγικές επιλογές των κυβερνήσεων αυτών, γέννησαν τις μίζες και τη διαφθορά».

«Το ίδιο το σύστημα που παράγει τις μίζες, έχει και τους μηχανισμούς συγκάλυψης», επισήμανε ο κ. Παφίλης, που προέβλεψε ότι η πολιτική που ακολουθείται ακόμη και σήμερα, θα «γεννήσει» νέα σκάνδαλα.



«Δεν υπήρξε πολιτική βούληση να χυθεί άπλετο φως»

Ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, υπογράμμισε πως η παράταξή του, καταψήφισε το πόρισμα γιατί είναι αντίθετη με τη λογική του «δεν τρέχει τίποτα».

«Η συγκάλυψη και ο συμψηφισμός είναι κοινό μυστικό», είπε ο κ. Μπαλάφας, που εμφανίστηκε βέβαιος για ύπαρξη παρασκηνιακών συνεννοήσεων, μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Παράλληλα, υποστήριξε πως έπρεπε να έχουν γίνει αγωγές κατά της Siemens, ενώ αναρωτήθηκε γιατί καθυστερεί η δίκη Τσουκάτου.



«Σούπα το πόρισμα»

«Υπήρξε μαγείρεμα, όμως το αποτέλεσμα ήταν άγευστο», είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΛΑΟΣ, δήλωσε πως το κόμμα του, δεν θα μετέχει σε ενδεχόμενη Προανακριτική Επιτροπή, αν προηγουμένως τα δύο μεγάλα κόμματα, δεν δεσμευτούν ότι θα πάψει να υπάρχει ασπίδα προστασίας στους πρώην πρωθυπουργούς.



«Θέσαμε θέμα αγωγών»

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, υποστήριξε πως στην υπόθεση Siemens, φάνηκε το αποκρουστικό πρόσωπο του πολιτικού δυναμικού της χώρας.

«Η επιτροπή αυτή, διαφέρει από τις άλλες, γιατί ομολόγησε ότι μπήκαν “μαύρα” χρήματα στα κομματικά ταμεία», είπε ο κ. Τσούκαλης. Επανέλαβε την πρόταση του κ. Κουβέλη να ξεκινήσει από τώρα η συζήτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να θωρακιστεί το πολιτικό σύστημα από αντίστοιχα φαινόμενα διαφθοράς στο μέλλον.