Quantcast

«Συγκινημένος» ο Δ.Ταμπάκος

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας στους κρίκους, μιλά για τον νέο χρυσό Ολυμπιονίκη του Ρίο.
«Συγκινημένος, όπως όλοι οι Έλληνες» παρακολούθησε τον «χρυσό» θρίαμβο του Λευτέρη Πετρούνια στους Ολυμπιακούς του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο πρώην συναθλητής του, ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο ίδιο αγώνισμα, στους κρίκους, Δημοσθένης Ταμπάκος.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο fm», ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατέθεσε τις σκέψεις και τα συναισθήματα του για τη «χρυσή» νίκη του Λευτέρη Πετρούνια, με την ματιά του πρωταθλητή, που προϋπήρξε παγκόσμιος πρωταθλητής και χρυσός Ολυμπιονίκης, στο ίδιο αγώνισμα, έχοντας ανέλθει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, στο οποίο ανέβηκε χθες και ο νεώτερος του, Λευτέρης Πετρούνιας.

«Συγκίνηση… είχα τα ίδια συναισθήματα, όπως όλοι οι Έλληνες που παρακολούθησαν. Από την άλλη, έκανα έναν παραλληλισμό της δικής μου πορείας, που έφτασε στην μεγαλύτερη στιγμή δώδεκα χρόνια πριν. Έναν παραλληλισμό, δηλαδή, υπήρξε αυτή η διαδοχή, σε μια χρονιά, σε μια αγωνιστική χρονιά, να έχουμε κατακτήσει χρυσά, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο και Ολυμπιακό και ένοιωσα ότι υπάρχει μια άτυπη διαδοχή, κάτι που με χαροποίησε».

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος είδε, όπως όλοι, στην οθόνη τον Λευτέρη Πετρούνια να επαναλαμβάνει τον ίδιο «άθλο» που είχε πετύχει εκείνος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους, μάλιστα, ευρισκόμενος ήδη, στην κορυφή του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πρωταθλήματος, όπως ακριβώς και ο σημερινός χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο, Ολυμπιακό «χρυσό».

Είναι μια τριπλή «χρυσή» διάκριση, που και οι δύο τους, ανάμεσα σε μόνο πέντε Έλληνες αθλητές έχουν πετύχει στην αθλητική τους διαδρομή. Με τον Λευτέρη Πετρούνια, ο Δημοσθένης Ταμπάκος είχε συνυπάρξει για μεγάλο διάστημα στο ίδιο προπονητικό κέντρο, για μια τουλάχιστον πενταετία, φτασμένος πρωταθλητής ο ίδιος, νεοεισερχόμενος στο άθλημα ο Λευτέρης Πετρούνιας και τον θυμάται από τα πρώτα του βήματα.

«Για μια πενταετία θα έλεγα συμπέσαμε και πιο παλιά ήμασταν στον ίδιο χώρο, αλλά υπήρχε και η διαφορά ηλικίας… Είχε πολλά καλά χαρακτηριστικά, είχε πολύ δύναμη, έναν πολύ καλό σωματότυπο για τους κρίκους και από εκεί και πέρα ήταν θέμα δουλειάς… Τελικά απέδειξε ότι είχε κι αυτό το ταλέντο στη δουλειά, εργατικότητα και αυτό που έδειξε σε όλους τους αγώνες. Την τελευταία διετία τον διακρίνει μια αποφασιστικότητα και μια ψυχραιμία. Είναι πολύ σημαντικά αυτά τα χαρακτηριστικά για να μπορέσεις να ανταποκριθείς σε τόσο μεγάλους αγώνες…».

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος θυμάται την εποχή που ο Λευτέρης Πετρούνιας, ακόμη παιδί, μόλις ξεκινούσε τον δύσκολο, μακρύ και απαιτητικό σε προσπάθειες δρόμο για τις διακρίσεις. Ο ίδιος, ο Δημοσθένης, είχε ήδη διανύσει μια σημαντική απόσταση σε αυτόν τον δρόμο και «μεσουρανούσε» στο αγώνισμα των κρίκων, σαρώνοντας, πανελλήνια, πανευρωπαϊκά, παγκόσμια, πρωταθλήματα και ανεβάζοντας σταδιακά, σε μια λαμπρή πορεία, την αθλητική του καριέρα στα ύψη, το 2000 με το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ και το 2004 με το χρυσό στην Αθήνα. Εκείνες οι στιγμές, για όλους τους αθλητές και ειδικότερα για τους νεώτερους που είχαν επιλέξει το αγώνισμα των κρίκων, αποτελούσαν μια πηγή έμπνευσης, να συνεχίσουν ακόμη σκληρότερα την προσπάθεια.

«Έχουμε υπάρξει συναθλητές (με τον Λευτέρη), έχουμε προπονηθεί στον ίδιο χώρο και μάλιστα, πάντοτε, μου ανέφερε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ, τους παρακολουθούσε, ήταν παιδί ακόμη και ήταν κάτι το οποίο τον ενέπνευσε να συνεχίσει στο χώρο της γυμναστικής, ελπίζοντας ότι μεγαλώνοντας θα κάνει κάτι ανάλογο» λέει ο Δημοσθένης Ταμπάκος.Ένα παραπάνω, για έναν πρωταθλητή του ίδιου αγωνίσματος, αυτού του υψηλότατου παγκοσμίως επιπέδου, να μπορεί να κατανοήσει καλύτερα από τον καθένα τις θυσίες ενός αθλητή για να πετύχει τόσο υψηλές διακρίσεις.

«Σίγουρα, πρέπει να υπάρχει πειθαρχία, αυστηρότητα, αφοσίωση, πολλή δουλειά, ηρεμία. Δε θα έλεγα ότι στερείται ο αθλητής, επειδή ο αθλητής επιλέγει να κάνει αυτή τη ζωή, έχοντας θέσει κάποιους στόχους. Ο Λευτέρης, όπως και όλοι οι αθλητές που αγωνίζονται σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, αφήνουν πολλά πράγματα στην άκρη, για να πετύχουν ένα στόχο, ένα σκοπό… για να υπάρχουν πιθανότητες να διεκδικήσει μια σημαντική θέση σε ένα τελικό, ένα μετάλλιο».
Σε ερώτηση, εάν θυμάται το διάστημα, που ο Λευτέρης Πετρούνιας απείχε από τη γυμναστική, ο Δημοσθένης Ταμπάκος απαντά: «Έγινε λίγο πιο μετά …ήταν διαφορετικές οι συνθήκες, είχε κάποιες διακρίσεις σε επίπεδο εφήβων, μέχρι έβδομη θέση σε τελικούς, αλλά έκανε μια επιλογή προσεκτική, λόγω των συνθηκών και μεγαλώνοντας, ωριμάζοντας, έκανε πολύ καλά και πήρε την απόφαση να επιστρέψει».

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος έγραψε τη δική του «χρυσή» ιστορία στους κρίκους, αφήνοντας ως παρακαταθήκη και δύο ασκήσεις στο παγκόσμιο πρότυπο γυμναστικής, με το όνομα του, στο άθλημα των κρίκων. Παρακαταθήκη, αφήνει και ο Λευτέρης Πετρούνιας με τη δική του άσκηση, που εκτέλεσε με αρτιότητα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, βάζοντας και τη δική του σφραγίδα στην παγκόσμια γυμναστική, όπως κι ο Δημοσθένης Ταμπάκος πριν από μια δεκαπενταετία.

«Έχει και ο Λευτέρης μια άσκηση, την οποία εκτέλεσε στο πρόγραμμά του και επίσης να πούμε ότι υπάρχουν και άλλοι Έλληνες αθλητές, όπως έχει μείνει το άλμα Μελισσανίδη, άσκηση του Τσολακίδη στο δίζυγο. Είναι επίσης μια ακόμη ελληνική διάκριση, η παρουσία ελληνικών ονομάτων, πρότυπα εκτελεσμένων ασκήσεων, στον παγκόσμιο κώδικα γυμναστικής».

«Είναι πολλά, αυτά που θα του πω …θα τα πω στον ίδιο» λέει, συγκινημένος, ο Δημοσθένης Ταμπάκος, όταν ερωτάται τι σκοπεύει να πει στον Λευτέρη Πετρούνια, μόλις τον δει, καθώς δε δόθηκε ακόμη η δυνατότητα να επικοινωνήσει μαζί του. Θέλει να τον συγχαρεί από κοντά. Έχει να του δώσει μάλιστα, μαζί με τις ευχές για καλή συνέχεια και μια φιλική συμβουλή. «Καταρχήν, τώρα να ευχαριστηθεί όλες αυτές τις στιγμές, με ηρεμία και πολλή χαρά. Γιατί είναι δυνατές στιγμές και κρατάνε λίγο, αλλά αξίζουν και μένουν για πάντα. Να τις ευχαριστηθεί όσο γίνεται και μετά με ηρεμία να θέσει τους προσωπικούς του, νέους στόχους».

Κλείνοντας, ο Δημοσθένης Ταμπάκος στέλνει τις ευχές του σε όλους τους Έλληνες αθλητές που αγωνίζονται στο Ρίο, κάποιους με τους οποίους συνυπήρξε σε παλαιότερες Ολυμπιάδες και πρωταθλήματα και τους γνωρίζει από τα παλαιότερα χρόνια. «Καλή επιτυχία σε όλους» λέει ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ