Quantcast

Αντιπηκτική αγωγή: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο ανθρώπινος οργανισμός σε κάθε περίπτωση τραυματισμού έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί τον μηχανισμό της πήξης του αίματος.
Γράφει ο Γεράσιμος Γαβριελάτος – Επεμβατικός Καρδιολόγος

Πήξη του αίματος&θρομβοεμβολικά επεισόδια

Ο ανθρώπινος οργανισμός σε κάθε περίπτωση τραυματισμού έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί τον μηχανισμό της πήξης του αίματος. Με τον τρόπο αυτό παράγει θρόμβο που αποφράσσει το τραυματισμένο αγγείο, προλαμβάνοντας έτσι την αιμορραγία. Υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις που προδιαθέτουν στην δημιουργία θρόμβων (κολπική μαρμαρυγή, μυοκαρδιοπάθεια) και μικροί θρόμβοι μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας ελάττωση ή και πλήρη διακοπή της αιμάτωσης ορισμένων οργάνων. Έτσι μπορεί να προκληθούν αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, όταν οι θρόμβοι αποφράσσουν αγγεία που αιματώνουν τον εγκέφαλο, έμφραγμα του μυοκαρδίου (απόφραξη των στεφανιαίων αγγείων), πνευμονική εμβολή (απόφραξη των πνευμονικών αρτηριών), φλεβική θρόμβωση κάτω άκρων (απόφραξη των φλεβών), βαλβιδική καρδιακή θρόμβωση (μεταλλικές καρδιακές βαλβίδες).

Ειδικότερα πρέπει να αναφερθεί ότι οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή -τη συχνότερη αρρυθμία της καρδιάς- διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στο αίμα τους, γεγονός που αυξάνει κατά πέντε φορές τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα εγκεφαλικά επεισόδια που οφείλονται στην κολπική μαρμαρυγή τείνουν να είναι ιδιαίτερα βαριά, με αυξημένη πιθανότητα θανάτου (20%) και αναπηρίας (60%). Πολλά από τα εγκεφαλικά επεισόδια που οφείλονται στην κολπική μαρμαρυγή θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την κατάλληλη αντιπηκτική αγωγή.
Αντιπηκτική αγωγή είναι…

Μπείτε τώρα στο www.nowdoctor.gr και διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου.