Η χώρα «καίγεται»... Οι δελφίνοι «χτενίζονται»!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Παπανδρέου πραγματοποιεί τις τελευταίες δυο - τρεις εβδομάδες ένα πρωτοφανές μπαράζ λαθών, αστοχιών και παραλείψεων, που δίδουν στους πολίτες την αίσθηση ότι έχει πλέον απoλέσει πλήρως τον έλεγχο των εξελίξεων και οδηγεί τη χώρα σε μεγάλες και επικίνδυνες περιπέτειες
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Παπανδρέου πραγματοποιεί τις τελευταίες δυο - τρεις εβδομάδες ένα πρωτοφανές μπαράζ λαθών, αστοχιών και παραλείψεων, που δίδουν στους πολίτες την αίσθηση ότι έχει πλέον απoλέσει πλήρως τον έλεγχο των εξελίξεων και οδηγεί τη χώρα σε μεγάλες και επικίνδυνες περιπέτειες. Τρεις μόνο μήνες μετά τον ανασχηματισμό, που έφερε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο τιμόνι της εθνικής μας οικονομίας, με την ελπίδα και την προσδοκία να δημιουργηθεί η αίσθηση ενός νέου πολιτικού ξεκινήματος, η κυβερνητική αξιοπιστία βρίσκεται πάλι στο ναδίρ. Και τα ρήγματα στη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος έχουν πολλαπλασιαστεί, αλλά και βαθύνει, σε τέτοιο βαθμό, ώστε το ενδεχόμενο κατάρρευσής του να εμφανίζεται πλέον περισσότερο πιθανό παρά ποτέ. Παράλληλα, τα στοιχήματα για την ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών δίνουν και παίρνουν! Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι τις τοποθετούν εντός του ερχομένου Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως εγκριθεί από την παρούσα Βουλή ο νέος Προϋπολογισμός.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ Βενιζέλου στην κυβέρνηση και η τοποθέτησή του στην αντιπροεδρία της δημιούργησε τα πρώτα, λίγα εικοσιτετράωρα μια αίσθηση ανακούφισης και ελπίδας, τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όσο και ευρύτερα στην κοινωνία, καθώς πολλοί πίστεψαν ότι ο πληθωρικός και φιλόδοξος καθηγητής θα επιτύχει να αναπληρώσει και να υποκαταστήσει επαρκώς τον πρωθυπουργό στην πανθομολογουμένως «χαλαρή», μέχρι τότε, πολιτική διεύθυνση και καθοδήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δυστυχώς, οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν. Η γοητευτική, αλλά... ανέξοδη ρητορεία του των πρώτων ημερών έδωσε γρήγορα τη θέση της σε λανθασμένους χειρισμούς και κατ’ άλλους σε γκάφες, που επιβάρυναν ακόμη περισσότερο την ήδη εξαιρετικά ταλαιπωρημένη εικόνα της κυβέρνησης. Η συμφωνία με τη Φινλανδία για τις εγγυήσεις και οι... μετασεισμοί που την ακολούθησαν, οι «ψευτομαγκιές» απέναντι στην τρόικα και η... «ισπανική υποχώρηση» στη συνέχεια, οι δηλώσεις υπέρ της μη φορολόγησης των ακινήτων και κατά της χρησιμοποίησης της ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η έμπρακτη διάψευσή τους στη ΔΕΘ, με μια κραυγαλέα πολιτική κωλοτούμπα, ήρθαν να ακυρώσουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο τα όποια θετικά στοιχεία του ανασχηματισμού της 17ης Ιουνίου και να επαναφέρουν την κυβέρνηση στον αστερισμό της εσωστρέφειας, της γκρίνιας, των τριβών και της καθολικής αμφισβήτησης...

Η ΣΤΑΓΟΝΑ που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι παλινωδίες Βενιζέλου, εντός μόλις 48 ωρών, για το ύψος της έκτακτης φορολογίας των ακινήτων. Παλινωδίες που έκαναν έξαλλους τους πολίτες, καθώς ενίσχυσαν την εικόνα προχειρότητας, ανευθυνότητας και κυρίως ανικανότητας που έχει εμπεδωθεί για την κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία. Αλλωστε, το κλίμα ήταν ήδη πολύ βαρύ μετά την ανακοίνωση της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, στις 13 Σεπτεμβρίου, που επιβεβαίωσε με τη σκληρή γλώσσα των αριθμών όσα ήδη υποπτευόμασταν... Παρά τις μεγάλες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν οι συμπολίτες μας, θυσίες που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας, τα στοιχεία του οκταμήνου του 2011 σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2010 όχι μόνον δεν δείχνουν βελτίωση, αλλά, αντίθετα μάλιστα, αποκαλύπτουν τις διαστάσεις της κυβερνητικής αποτυχίας:

* Τα έσοδα, από 32,8 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, έπεσαν στα 31 φέτος.
* Οι δαπάνες, από 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, ανέβηκαν στα 47,9 φέτος.
* Το έλλειμμα, από 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, ανέβηκε στα 18,6 φέτος.

Πρόκειται για την ακτινογραφία της κυβερνητικής αποτυχίας. Τρεις αριθμοί που αποτυπώνουν πλήρως την ανικανότητα και τον ερασιτεχνισμό των κυβερνώντων, ενώ ειδικά ο ένας -αυτός των δαπανών- προκαλεί θλίψη και οργή! Το «γάλα» εξακολουθεί να μαζεύεται σε τρύπια καρδάρα!

ΤO ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είναι ότι η κυβέρνηση αυτή, ενώ αποτυγχάνει σε όλα σχεδόν τα κρίσιμα μέτωπα, όχι μόνον δεν προσπαθεί να αναστρέψει την κατεύθυνση και την πορεία των εξελίξεων, αλλά αντίθετα, την ώρα που η χώρα «καίγεται», οι υπουργοί της «χτενίζονται». Από τη μια το... δαχτυλίδι της αντιπροεδρίας που πήρε από τον Γιώργο Παπανδρέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος και από την άλλη η ηθελημένη ασάφεια της απάντησης του πρωθυπουργού στο ερώτημα που δέχθηκε στη Θεσσαλονίκη για το «αν θα ηγηθεί ο ίδιος του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές», πυροδότησαν την... ημιεπίσημη έναρξη του αγώνα της διαδοχής!

ΟI ΥΠΟΥΡΓΟΙ-ΔΕΛΦΙΝΟΙ ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους για τη μετά Γιώργο εποχή, με καθημερινές συγκρούσεις και τριβές, συχνά μάλιστα και μπροστά στον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, όπως έγινε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο! Εικόνες βαθιάς παρακμής, αλλά και προϊούσας αποδόμησης της κυβερνητικής συνοχής και λειτουργίας, που αρχίζουν πλέον να έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της χώρας. Το πράγμα δεν πάει άλλο!

ΟI ΥΠΟΥΡΓΟΙ του παρόντος σχήματος αδυνατούν να συνεννοηθούν και να συνεργασθούν. Και ο πρωθυπουργός αδυνατεί να τους το επιβάλει. Κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων της σημερινής Βουλής, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται εύκολο να προκύψει. Η χώρα, όμως, χρειάζεται επειγόντως ισχυρή πολιτική διεύθυνση. Τι περιμένουν, λοιπόν; Να φθάσουμε στο σημείο που δεν θα υπάρχει επιστροφή; Κάλπες εδώ και τώρα!