Quantcast

Με έμφαση στην επιστημονική επιμόρφωση

Νέο Πρότυπο Εκπαιδευτικό και Επιδεικτικό Αγρόκτημα Εφαρμογών Γεωθερμίας εγκαινίασε στη Χρυσούπολη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την ανάγκη επιστημονικής επιμόρφωσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης των νέων γεωργών ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας και τη βελτίωση του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης από τη Χρυσούπολη όπου βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου για τα εγκαίνια του νέου Πρότυπου Εκπαιδευτικού και Επιδεικτικού Αγροκτήματος Εφαρμογών Γεωθερμίας, που φέρει το όνομα του Ολλανδού Charles van der Plas.

Ο κ. Τσαυτάρης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη ενός τόπου, εν προκειμένω του Δήμου Νέστου, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τους φυσικούς της πόρους οι οποίοι μόνο αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να έχουν όφελος σε μια τοπική κοινωνία.

«Ωστόσο», σημείωσε ο υπουργός, «για να είναι βιώσιμη κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια επιβάλλεται να συνοδεύεται από επιστημονική επιμόρφωση, κατάρτιση και εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα της έρευνας στην γεωργική παραγωγή ανασυστήσαμε και επαναλειτουργούμε αυτό τον ερευνητικό - τεχνολογικό σταθμό στη Χρυσούπολη, όπως κάτι ανάλογο κάναμε και στη Βυτίνα της ορεινής Αρκαδίας. Η επαναλειτουργία αυτών των σταθμών με την ταυτόχρονη υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης νέων αγροτών θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην σημαντική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στη χώρας μας».

Απευθυνόμενος σ’ ένα πολυπληθές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ακροατήριο αποτελούμενο κατά κύριο λόγο από νέους αγρότες ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι κατά το παρελθόν δαπανήθηκα πολλά εκατομμύρια ευρώ για την ελληνική γεωργία αλλά δόθηκαν ελάχιστα στην υποστήριξη του αγρότη, τον οποίο χαρακτήρισε ως «αδύναμο κρίκο» που εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του χωρίς βοήθεια, επιμόρφωση, ενημέρωση και κατάρτιση.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα προσληφθούν εκατό ερευνητές προκειμένου να στελεχώσουν κέντρα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα προσληφθούν επίσης εκατόν πενήντα μεταδιδακτορικοί επιστήμονες και εκατόν πενήντα επιστήμονες με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

Σημείωσε ακόμα ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η κυβέρνηση και το υπουργείο διέθεσε το 2% των χρημάτων για να εισέλθουν νέοι άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα και να στηρίξουν την ελληνική γεωργία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ