Μελέτη: Πιο επικίνδυνο από ό,τι πιστεύουμε το παθητικό κάπνισμα - «Καμπανάκι» για τις γυναίκες

Εξαιρετικά υψηλοί οι αριθμοί για τον καρκίνο του πνεύμονα και στο μέλλον θα είναι ακόμα υψηλότεροι, επισημαίνει πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Η έρευνα της Eurostat για το παθητικό κάπνισμα στην Ελλάδα δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες στη χώρα μας. Αντιθέτως, καταδεικνύει το πόσο βλαβερά αποτελέσματα έχει το παθητικό κάπνισμα στην Ελλάδα και κυρίως στην υγεία των πολιτών της.

"Η Ελλάδα είναι η πρώτη στην Ευρώπη σε τέτοιους αριθμούς, λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς των Ελλήνων, οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τους νόμους. Για αυτό, παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί οι αριθμοί που καταγράφονται πλέον για τον καρκίνο του πνεύμονα, και στο μέλλον θα είναι ακόμα υψηλότεροι εάν συνεχίσει να καπνίζει παθητικά ακόμα και ο πληθυσμός που δεν καπνίζει" επισημαίνει στο praktoreio-ygeias.gr, ο Α.Καλλιάνος, πνευμονολόγος, στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Η χώρα μας είναι και επισήμως πρώτη στο παθητικό κάπνισμα. Το 64,2% των Ελλήνων εκτίθενται καθημερινά και παθητικά στον καπνό των καπνιστών που δεν εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, όταν ο μέσος όρος έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 25 %.

"Υπάρχει μια γραπτή μελέτη που προσπαθεί να μετρήσει τι σημαίνει παθητικό κάπνισμα με αριθμούς. Βρέθηκε ότι όταν είμαστε σε ένα πολυσύχναστο χώρο, για περίπου 2 ώρες όπως ένα μπαρ όπου καπνίζουν, αυτό ισοδυναμεί με 4 τσιγάρα, δηλαδή είναι σαν να έχουμε καπνίσει 4 τσιγάρα σε ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα", τονίζει ο κ. Καλλιάνος.

Το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου βλαβερό με το κάπνισμα: Σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ευθύνεται για καρδιαγγειακά, για καρκίνους, και γενικά για όλες τις νεοπλασίες ενώ έχει φανεί ότι σχεδόν ισούται με το κάπνισμα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες "ένας άνθρωπος που συνεχή έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, σε καθημερινή βάση, έχει σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να αναπτύξει τα ίδια νοσήματα με έναν συμβατικό καπνιστή."

Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat μετά την πρωτιά της Ελλάδας στο παθητικό κάπνισμα, ακολουθούν η Κροατία (44,7%), η Βουλγαρία (40,5%), η Ρουμανία (37,6%), η Μάλτα (32,1%), η Τσεχία (30,1%) και η Πολωνία (29,5%).

Η Ελλάδα είναι δεύτερη και στα ποσοστά των καπνιστών με το 32,6% του πληθυσμού να καπνίζει συστηματικά, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Η μη εφαρμογή του νόμου είναι εγκληματική. Και αυτό δεν είναι μόνο για την δική μας γενιά. Το κακό που κάνουμε περνάει και στις επόμενες γενιές, είναι σαν να καταστρέφουμε και τις επόμενες γενιές.

Για τα παιδιά, επειδή οι πνεύμονες τους δεν έχουν ωριμάσει ακόμα, είναι πολλαπλάσιος ο κίνδυνος έκθεση" επισημαίνει ο Α. Καλλιάνος.

Από τα νεότερα στοιχεία , ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η Βουλγαρία, η οποία έχει κατά 1,9 % περισσότερους καπνιστές προστατεύει πιο πολύ τους μη καπνιστές από την έκθεση τους στον καπνό των καπνιστών.

Ελπίδες από αντικαρκινικά εμβόλια που καταπολεμούν αποτελεσματικά τους όγκους