Quantcast

Οι ντομάτες προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού

Λίγες ντομάτες την ημέρα μπορεί να προστατεύουν τις γυναίκες που περνούν την κλιμακτήριο από την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη.

Λίγες ντομάτες την ημέρα μπορεί να προστατεύουν τις γυναίκες που περνούν την κλιμακτήριο από την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rutgers, στο Νιου Τζέρσι, πραγματοποίησαν τη μελέτη σε 70 εθελόντριες ηλικίας άνω των 55 ετών, διαπιστώνοντας ότι η καθημερινή κατανάλωση τομάτας ή/και προϊόντων τομάτας οδηγούσε σε αυξημένη παραγωγή μιας ορμόνης, που πιστεύεται ότι προστατεύει από τη νόσο.

«Τα οφέλη από την κατανάλωση άφθονης τομάτας και προϊόντων τομάτας, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, ήταν σαφή στην μελέτη μας», έγραψαν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού» (JCEM).

Η τομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένη (ή λυκοπένιο) - μία φυσική αντιοξειδωτική ουσία που προσδίδει στη τομάτα το κόκκινο χρώμα της και πιστεύεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την συστηματική κατανάλωση λυκοπένης από τους άντρες με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, ενώ η νέα μελέτη δείχνει ότι προστατεύει και τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού.

Τα οφέλη της λυκοπένης δεν τα αποκομίζει μόνο όποιος τρώει ωμές τομάτες, αλλά και οποιοδήποτε προϊόν της - από τον τοματοχυμό και την σάλτσα για τα ζυμαρικά έως το κέτσαπ.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες του Rutgersζήτησαν από τις εθελόντριες, οι οποίες ήταν υπέρβαρες ή είχαν στενή συγγενή με καρκίνο του μαστού, να καταναλώνουν καθημερινά και επί 10 εβδομάδες ποσότητα λυκοπένης που αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι τοματοχυμό.

Οι εθελόντριες δεν επελέγησαν τυχαία: η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση της νόσου.

Κατά την έναρξη της μελέτης και στο τέλος των δέκα εβδομάδων, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης στο αίμα των εθελοντριών.

Η αδιπονεκτίνη είναι μία ορμόνη που παίζει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων του σωματικού λίπους και την παχυσαρκία.

Είναι επίσης γνωστό ότι στις μεγάλης ηλικίας γυναίκες (μετά την εμμηνόπαυση) τα υψηλά επίπεδά της σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τις νέες γυναίκες.

Όπως έδειξε η μελέτη, τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης αυξάνονταν κατά μέσον όρο 9% με ένα ποτήρι τοματοχυμό την ημέρα, με την μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στις γυναίκες που ήταν λιγότερο υπέρβαρες απ’ όλες.

Το εύρημα αυτό «δείχνει πόσο σημαντική είναι τόσο η αποφυγή της παχυσαρκίας στην μέση ηλικία, όσο και η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αντάνα Λάνος, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Rutgers.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η λυκοπένη καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Πηγή: tanea.gr