Quantcast

Τεχνολογική καινοτομία το «Καρότσι Οδηγός»

Πρόκειται για δημιουργία ομάδας φοιτητριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διευκολύνει τις αγορές των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες σε σουπερμάρκετ.
Καρότσι οδηγό για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες σε σουπερμάρκετ δημιούργησε μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητριών του τμήματος Οικονομικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στο πλαίσιο του μαθήματος Επιχειρηματικότητας, που διδάσκει ο επίκουρος καθηγητής Περικλής Γκόγκας, με τη συμβολή της βοηθού του Ευθυμίας Χρυσανθίδου (υποψήφια διδάκτορας).

Πρόκειται για μια επιχειρηματική ιδέα που διακρίθηκε μέσα στις δέκα καλύτερες που αναδείχθηκαν στον πρόσφατο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε.

Η ομάδα, που αποτελείται από τις Μαρίνα Ιωάννου, Άννα Αλμασίδου, Αγγελική Παναγοπούλου και Ολυμπία Τσιγκαροπούλου εργάστηκε μεθοδικά για την υλοποίηση της επιχειρηματικής της ιδέας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρίνα Ιωάννου.

Η ομάδα, όπως είπε, επικεντρώθηκε στο πώς μπορούν, μέσω του προϊόντος που θα κατασκευαστεί, να βοηθήσει τους πολίτες που έχουν προβλήματα όρασης, κινητικότητας κ.ά. "Επικεντρωθήκαμε, αρχικά, στα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης και είδαμε ότι μπορούμε να βάλουμε μια βάση στο καρότσι που να τους βοηθάει στη μετακίνησή τους" ανέφερε η κ. Ιωάννου.

Η ομάδα κατάρτισε ένα business plan και συγκρότησε εταιρεία, την "Καρότσι Οδηγός ΑΕ", η οποία παράγει και προωθεί το προϊόν, με στόχο τη διευκόλυνση και κάλυψη των αναγκών όχι μόνο των καταναλωτών ΑμεΑ, αλλά όλων των καταναλωτών, τόνισε η κ. Ιωάννου.

Κι' αυτό διότι, όπως εξήγησε η κ. Ιωάννου, το καρότσι οδηγός περιέχει ηλεκτρονικό πίνακα αφής, με βάση τον οποίο, οι καταναλωτές θα κατευθύνονται στους διαδρόμους του καταστήματος και το καρότσι θα υπολογίζει πόσο κοστίζει κάθε ένα προϊόν και τη συνολική τιμή των αγορών.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος

Το Καρότσι Οδηγός θα έχει εγκατεστημένη μια οθόνη αφής, μέσω της οποίας ο τελικός καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται για τις προσφορές των προϊόντων, καθώς και για τους πόντους που διαθέτει.

Επιπλέον, θα είναι ενσωματωμένο ένα σύστημα καθοδήγησης, με βάση τη "χαρτογράφηση" του καταστήματος, που θα διευκολύνει την εύρεση των προϊόντων στα ράφια.

Σημαντικότερη λειτουργία του Καροτσιού Οδηγού είναι ο αυτόματος υπολογισμός του τελικού ποσού πληρωμής και η ενημέρωση των αποθεμάτων, το οποίο επιτυγχάνεται μέσω του αντικλεπτικού συστήματος που θα διαθέτει το καρότσι περιμετρικά.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, σύμφωνα με την ομάδα, είναι η εξειδίκευση στην εξυπηρέτηση των πελατών με προβλήματα όρασης, καθώς θα διαθέτει πτυσσόμενη βάση και οπτικοακουστικά μέσα που θα τους διευκολύνουν στις αγορές τους εντός του καταστήματος.

Το "Καρότσι Οδηγός" αποτελεί μια τεχνολογική καινοτομία, καθώς είναι εξοπλισμένο με ένα είδος ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος διαθέτει οθόνη αφής. Σύμφωνα με την ομάδα, "ο personal shopping assistant θα βοηθήσει τους πελάτες των καταστημάτων που τους προμηθεύουμε, με τις αγορές τους".
Εύκολη, γρήγορη και προσβάσιμη "υπόθεση" για όλους τους καταναλωτές τα ψώνια στο σουπερμάρκετ.

Το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να εισάγει την προσωπική του κάρτα, μέσω της οποίας θα ενημερώνεται για τις προσφορές των προϊόντων στο κατάστημα και τους πόντους που διαθέτει.

Έπειτα, στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίζεται το πλάνο του καταστήματος, το οποίο μπορεί να τον κατευθύνει στους διαδρόμους με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων και να τον ενημερώνει, ανά πάσα στιγμή, για το πού βρίσκεται το προϊόν.
 
Ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει είναι ότι διαθέτει πτυσσόμενη βάση, η οποία εξυπηρετεί πελάτες με προβλήματα όρασης και κινητικά που θα τους διευκολύνει να κάνουν ανεξάρτητοι τις αγορές τους.

Το καρότσι λειτουργεί με την τεχνολογία Radio Frequency Identification (RFID), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως "ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων".

Στην ουσία είναι ένα σύστημα ασύρματης αναγνώρισης αντικειμένων και έρχεται να αντικαταστήσει το γνωστό "bar code". Στα προϊόντα αντικατοπτρίζονται ως συρμάτινες ταινίες, τα λεγόμενα RFID tags.

Σε κάθε ένα απ' αυτά, είναι αποθηκευμένος ο σειριακός αριθμός του αντικειμένου και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είναι απαραίτητη για την αναγνώρισή του.

Συνεπώς, αφού όλα τα προϊόντα είναι εξοπλισμένα με τα μικροτσιπ RFID (RFID tags) το καρότσι μπορεί να αναγνωρίζει κάθε προϊόν και έτσι, κάθε φορά που τοποθετείται μέσα σ' αυτό ένα αντικείμενο, το καρότσι προσθέτει τη χρηματική του αξία στο σύνολο των αγορών και παράλληλα ενημερώνει τα αποθέματα.

Όταν, δε, φθάνει ο καταναλωτής στη στιγμή της πληρωμής, το "καρότσι οδηγός" δίνει λύσεις, καθώς την καθιστά εύκολη και γρήγορη.

Κι αυτό διότι, το τελικό ποσό πληρωμής έχει υπολογιστεί κατά την τοποθέτηση των προϊόντων στο καρότσι από τους αισθητήρες RFID, οι οποίοι αναγνωρίζουν αυτόματα τα προϊόντα, καθώς και τις τιμές τους.

Ο υπάλληλος που βρίσκεται πίσω από το ταμείο είναι εκεί απλώς για να παραλάβει το ποσό πληρωμής και να παραδώσει την απόδειξη αγορών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ