Quantcast

Φιλοθέη Μακριδάκη: Χωριστές δηλώσεις συζύγων - Συμφέρουν τελικά;

Με ένα κλικ στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis) όλοι οι έγγαμοι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν την επιθυμία τους για υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης από τον ή την σύζυγο, για το φορολογικό έτος 2019, δηλαδή για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν από 01/01/2019 έως 31/12/2019.

Η δήλωση για τις χωριστές δηλώσεις θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Κατόπιν της ημερομηνίας αυτής δεν είναι εφικτή η ανάκληση της επιλογής για υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης.

Πολλοί σύζυγοι θεωρούν ότι υποβάλλοντας χωριστή φορολογική δήλωση, θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, άλλοι ότι θα λάβουν επιδόματα από το κράτος, τα οποία στην περίπτωση των κοινών δηλώσεων δεν μπορούσαν να τα λάβουν και συναφή εκδοχές. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα τελικά. Με βάση τα περσινά στοιχεία των υποβολών χωριστών δηλώσεων, διαπιστώθηκε ότι τελικά κάποιοι που ήλπιζαν να πληρώσουν λιγότερο φόρο όχι απλά δεν πλήρωσαν πιο λίγα χρήματα στην εφορία, όχι απλά δεν έλαβαν επιδόματα αλλά πλήρωσαν και έξτρα φόρο! Πώς συνέβη αυτό; Οολύ απλά, στην κοινή φορολογική δήλωση, δίνεται η δυνατότητα μεταξύ των συζύγων να καλύψει ο ένας τα τεκμήρια του άλλου, στις χωριστές δηλώσεις αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Μια άλλη δύσκολη περίπτωση είναι το θέμα των αποδείξεων προκειμένου να μην πληρωθεί φόρος 22% επί της διαφοράς των μη πραγματοποιημένων δαπανών. Στη κοινή φορολογική δήλωση ο ένας μπορεί να «δανείσει» ποσό από δαπάνες με πληρωμή ηλεκτρονικών μέσων στον άλλον και να μην υπάρχει έτσι πρόβλημα φορολόγησης για τον σύζυγο που δεν έχει καταφέρει να τις συλλέξει. Στις χωριστές δηλώσεις το κάθε πρόσωπο είναι μόνο του.

Από πέρυσι για πρώτη χρονιά και δεύτερη φέτος, στην κοινή φορολογική δήλωση των συζύγων δεν γίνεται πλέον συμψηφισμός του φόρου μεταξύ τους και ο καθένας σύζυγος λαμβάνει δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα παρόλο που η δήλωση είναι κοινή!

Στο μεγάλο ερώτημα «να κάνω χώρια από τον σύζυγο φορολογική δήλωση για να λάβω επιδόματα, τα οποί εξαιτίας του εισοδήματος του συζύγου μου δεν μπορώ να τα λάβω;»

Η απάντηση είναι ότι έτσι κι αλλιώς, αφού δεν τα λαμβάνατε πριν, δεν θα τα λάβετε και μετά, διότι δεν επηρεάζεται η χορήγηση επιδομάτων από την υποβολή χωριστών δηλώσεων από τους συζύγους.

Επίσης πλέον δεν είναι απαραίτητο να υποβάλλονται χωριστές φορολογικές δηλώσεις όσοι σύζυγοι έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία, διότι προβλέπεται ήδη χωριστή φορολογική αντιμετώπιση στις κοινές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία.

Αν στην οικογένεια υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα τα οποία προέρχονται από κοινό γάμο ή αναγνωρισμένα τέκνα, θα δηλωθούν ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους, και όχι από τον έναν μόνο σύζυγο.

Αν υπάρχει ανήλικο τέκνου στην οικογένεια, που προέρχεται από τον κοινό γάμο, και έχει εισπράξει εισόδημα μέσα στο έτος 2019 , δίχως το τέκνο, να έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, τότε το εισόδημα αυτό θα δηλωθεί και θα φορολογηθεί μόνο από τον γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

Μετά την 28η Φεβρουαρίου δεν μπορεί να γίνει καμία ανάκληση της επιθυμίας μας και το σύστημα δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο για ενέργειες. Αλλά στην περίπτωση κατά την οποία ο γάμος τελεστή μετά την 28/2 ή έστω πχ στις 28/2 και δηλωθεί στο μητρώο της εφορίας μετά την 28/2 ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις η εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Η δήλωση της επιθυμίας μας στην ΑΑΔΕ για υποβολή χωριστής δήλωσης φόρου εισοδήματος πρέπει να γίνεται κάθε έτος μέχρι την 28η Φεβρουαρίου και όχι μόνο μία φορά. Έτσι, αν αυτό πράξαμε πέρυσι, δεν είναι σε ισχύ και για φέτος.

Και βεβαίως τα μέρη συμφώνου συμβίωσης δεν εισέρχονται στην εφαρμογή των χωριστών δηλώσεων καθόσον εκ του νόμου, τους έχει δοθεί εξαρχής η δυνατότητα για υποβολή κοινών ή χωριστών δηλώσεων.

Προσοχή λοιπόν στην επιλογή μας για χωριστή φορολογική δήλωση διότι τονίζω και πάλι, στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Και η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει με επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου. Ούτε μεταφέρεται το υπόλοιπο ποσό αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.

Άρα μελέτη και προσοχή πριν την οποιαδήποτε ενέργεια.

Καλή επιτυχία!

Το άρθρο της κα Φιλοθέης Μακριδάκη στη Realnews