Quantcast

Κ. Κόλλιας: Στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης

Η οικονομία της Ελλάδας, όπως και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο, υπόκειται στις επιρροές εξωτερικών δυνάμεων και διεθνών διαταραχών.

Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να ασκήσουν -και ασκούν- πιέσεις στις εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας, στη βιομηχανία τουρισμού και στις εφοδιαστικές αλυσίδες της, επηρεάζοντας τη συνολική οικονομική απόδοση.

Ενα κρίσιμο στοιχείο της στρατηγικής της χώρας για το μέλλον είναι η διαφοροποίηση της οικονομικής βάσης της. Η υποστήριξη νέων βιομηχανιών και η προώθηση της καινοτομίας μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την εξάρτηση από περιορισμένο αριθμό πηγών οικονομικής ανάπτυξης. Οι συνεργασίες με διεθνείς εταίρους και οργανισμούς ενισχύουν περαιτέρω την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίζει εξωτερικές προκλήσεις, διατηρώντας παράλληλα τη στρατηγική της για οικονομική ανάπτυξη.

Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει δημιουργήσει τις βάσεις για την περαιτέρω και ακόμα πιο διευρυμένη, ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας. 

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο δρόμος είναι χωρίς εμπόδια. 

Οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης συνδέονται στενά με την αποτελεσματική υλοποίηση πολιτικών, τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση και την ικανότητα προσαρμογής στις παγκόσμιες τάσεις.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη επαναφέρει την αισιοδοξία σε επενδυτές, οικονομολόγους και χρηματοοικονομικούς αναλυτές. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά το κόστος δανεισμού της χώρας μας είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο της Γαλλίας. 

Οι επενδύσεις σε υποδομές, τεχνολογία και εκπαίδευση αναδεικνύονται ως προτεραιότητα για την προώθηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και της καινοτομίας. Η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) είναι καταλυτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Συνεργατικές πρωτοβουλίες μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων μπορούν να προωθήσουν την καινοτομία, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη. Με την προσέλκυση και τη διατήρηση εξειδικευμένων επαγγελματιών, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το ανθρώπινο κεφάλαιό της για την προώθηση της οικονομικής προόδου.

Η κυβέρνηση, μέσω συγκεκριμένων πολιτικών, όπως η ενίσχυση της διαφάνειας, η επέκταση των φορολογικών κινήτρων, η μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και η ευθυγράμμιση του κανονιστικού πλαισίου με τα διεθνή πρότυπα, επιχειρεί και διευκολύνει διαρκώς την επιχειρηματικότητα, καθιστώντας τη χώρα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. 

Αυτές οι πολιτικές είναι σημαντικές, διότι δείχνουν τη δέσμευση της χώρας σε αυτό που αναζητούν οι επενδυτές παγκοσμίως: Τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ολα αυτά μπορούν να γίνουν υπό την προϋπόθεση της πιστής και συνεπούς εφαρμογής των απαραίτητων παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων, που θα επιβεβαιώσουν ότι η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας και της αποφασιστικότητάς της να επαναφέρει την οικονομία της σε σταθερή τροχιά ανόδου.