Μ. Κρανίδης: Ανάγκη για σύγχρονες υποδομές

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ακόμη και στην πρωτοφανή περίοδο της πανδημίας, αντέχει όσον αφορά τις τιμές και την αξία των ακινήτων. 

Κύριος λόγος, η διαχρονική αγάπη και αφοσίωση των Ελλήνων στην κύρια κατοικία τους και η σταθερή, αν και μειούμενη, ζήτηση ακινήτων τόσο από το εξωτερικό όσο και εσωτερικό ως επενδυτικό καταφύγιο χαμηλού ρίσκου. Ομως, για να μην είναι τόσο οι αξίες όσο και η αντοχή της αγοράς ακινήτων πλασματικές, απαιτείται άμεσα ο εκσυγχρονισμός των βασικών κοινών υποδομών, δηλαδή ηλεκτρισμού, ύδατος, επικοινωνίας, οδικών κ.λπ.! Ειδικά, χωρίς σταθερό αδιάκοπο ρεύμα επιβίωσης δεν υφίσταται καμία δυνατή αγορά ακινήτων, αφού χωρίς ηλεκτρισμό σταματά η σύγχρονη ποιοτική ζωή.

Η πρόσφατη ισχυρή κακοκαιρία «Μήδεια» ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο τις μεγάλες αδυναμίες κοινών υποδομών, ειδικά ηλεκτρικού ρεύματος, στην Αττική και στην Ελλάδα γενικά. Ανευ αμφιβολίας, το σύστημα ηλεκτρικού ρεύματος κατέρρευσε, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να μην υπάρχει ρεύμα για χιλιάδες νοικοκυριά και μάλιστα σε περιοχές με πολλές επενδύσεις ακινήτων υψηλής αξίας από χιλιάδες Ελληνες. Η σύγχρονη ζωή σταματά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, άρα βασικός κανόνας πολιτικής προστασίας και επιβίωσης είναι να διασφαλιστεί η αδιάκοπη παροχή του σε όλους. Επί δεκαετίες το ελληνικό κράτος και ειδικά οι εταιρείες διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου, σήμερα ΔΕΔΔΗΕ και πριν η ΔΕΗ, δεν φρόντισαν οι ηλεκτρικές συνδέσεις να είναι υπόγειες, ή έστω να υπάρχει ένα απλός μηχανισμός (π.χ. έγκαιρο κλάδεμα δένδρων), ώστε να είναι απρόσβλητες από πτώσεις δένδρων και άλλα έκτακτα φαινόμενα. Μια αποτυχία που εντάσσεται στη γενική πτώχευση του ελληνικού κράτους το 2010, όχι μόνο οικονομική αλλά κυρίως λειτουργική. Τα τελευταία έτη έχει αρχίσει μια δειλή προσπάθεια βελτίωσης. Ομως, η δράση πρέπει να επιταχυνθεί πολλαπλασιαστικά. Περιθώρια αδιαφορίας και ανικανότητας δεν υπάρχουν. Είναι ένα έργο που πρέπει να αναλάβει συντονιστικά το ΥΠΕΚΑ και με τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας, των δήμων και του ΔΕΔΗΕ. Είναι εφικτό.

H αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι ισχυρή για αντικειμενικούς λόγους. Βασικοί λόγοι και ικανές συνθήκες, εκτός της αγάπης των Ελλήνων ιδιοκτητών, είναι 1) η εκπληκτική θέση της χώρας και 2) η κορυφαία ποιότητα κατασκευής των ακινήτων με την υψηλή διαχρονική τεχνογνωσία των Ελλήνων μηχανικών, κατασκευαστών και εξειδικευμένων συνεργείων. Τα ελληνικά ακίνητα προσφέρουν μια υπέροχη ποιότητα ζωής, αλλά απαιτείται η αναγκαία συνθήκη που είναι να υπάρχουν σύγχρονες κοινές υποδομές, ειδικά ένα σύγχρονο τεχνολογικά σύστημα ηλεκτρισμού, σταθερό, αδιάκοπο, απρόσβλητο. Είναι μια επένδυση που έπρεπε να είχε γίνει, με μεγάλες ευθύνες. Το νέο Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. είναι μια τελευταία ευκαιρία να υλοποιηθούν ως ένα ρεύμα όχι απλώς επιβίωσης, αλλά βιώσιμης ανάπτυξης! Δικαιολογίες περιττεύουν. Η κυβέρνηση και η πολιτεία οφείλουν να έχουν ήδη ξεκινήσει.