Quantcast

Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου: Η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη

Η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία αποτελεί απαραίτητη συνθήκη στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός υγιούς, βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης με θετικό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία.

Η χώρα μας διαθέτει ένα εξαιρετικό γυναικείο δυναμικό. Το 51% των Ελληνίδων στις ηλικίες από 25 έως 34 ετών έχουν ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι 35%. Η Ελλάδα έχει υψηλή θέση πανευρωπαϊκά, όσον αφορά το ποσοστό των γυναικών επιχειρηματιών, στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, όμως, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Οπως προκύπτει και από την ετήσια έκθεση επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ, η ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας από τις γυναίκες έχει συνήθως ως κίνητρο τον βιοπορισμό και την έλλειψη άλλων επιλογών εργασίας, ενώ τείνει να στρέφεται σε κλάδους με μικρή σχετικά αναπτυξιακή δυναμική. Είναι πολύ μικρότερα τα ποσοστά της γυναικείας επιχειρηματικότητας που έχει ως κίνητρο την αξιοποίηση επιχειρηματικών ευκαιριών, που αξιοποιεί έρευνα και καινοτομία και εστιάζει σε νέες τεχνολογίες.

Οσον αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις, έρευνα της διαΝΕΟσις έδειξε ότι μόνο δύο στις 10 startups στην Ελλάδα ιδρύονται από γυναίκες.

Αναλόγως, μεγάλο είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όταν θέλουν να βρουν χρηματοδότηση, για να κάνουν μια πρωτοποριακή και καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα πραγματικότητα. Σύμφωνα με έκθεση του European Women in VC, ενώ οι νεοσύστατες επιχειρήσεις της Ευρώπης έλαβαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδυτικά κεφάλαια Venture Capital το 2021, το μερίδιο των γυναικείων startups διαμορφώθηκε μόλις στο 2%, σημειώνοντας μάλιστα πτώση από το 3% του 2020.

Χρειάζονται νέα, σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, μηχανισμοί ενημέρωσης, επιμόρφωσης και διευκόλυνσης της πρόσβασης σε πόρους και υποστήριξη. Χρειάζονται στοχευμένη στήριξη της γυναικείας καινοτόμου επιχειρηματικότητας και περισσότερες ευκαιρίες δικτύωσης γυναικών επιχειρηματιών με εν δυνάμει επενδυτές.

Χρειάζεται να αντιμετωπιστούν παράγοντες που εμποδίζουν τη συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματικότητα και στην αγορά εργασίας, όπως είναι η απουσία προσιτής και ποιοτικής φροντίδας για παιδιά ή και ηλικιωμένους. Χρειάζεται να εξαλειφθούν κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις, που περιορίζουν τις γυναίκες σε συγκεκριμένους ρόλους στην εργασία και στην κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά και σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, με νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη θωράκιση γυναικών από διακρίσεις στην εργασία, με την επέκταση των γονικών αδειών και τη θεσμοθέτηση των αδειών πατρότητας, με κίνητρα για χώρους φύλαξης παιδιών σε επιχειρήσεις, με τη δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες.

Τώρα είναι η στιγμή να επιταχύνουμε τα βήματά μας. Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ακούραστα, συμβάλλοντας σε αυτή την προσπάθεια. Στηρίζουμε με ποικίλες δράσεις τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και ηγεσία, συμμετέχουμε στο Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες, εντάσσουμε γυναικείες επιχειρηματικές ομάδες στη θερμοκοιτίδα του ΕΒΕΑ και διατυπώνουμε στοχευμένες προτάσεις στην πολιτεία.